• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Michal kutsus Heina Saaremaa silla töögruppi

  Raivo Hein tahab Saaremale silda rajadaFoto: Andres Haabu

  Ettevõtja ja investor Raivo Hein rääkis intervjuus Äripäevale, et minister Kristen Michal kutsus ta Saaremaa silda plaanivasse töögruppi.

  Augusti alguses kirjutas Hein oma Äripäevas ilmunud arvamusloos, et riik võtaks ennast lõpuks ometi kokku ja ehitaks valmis Saaremaa silla. „80 km Helsingi-Tallinna tunneliprojekt on tõsiselt laual kahekümne miljardi suuruse hinnasildiga. Umbes 400 miljonit maksvast ja 5-6 km pikkusest Suure Väina sillast ei räägi enam keegi. Tehniliselt ei midagi märkimisväärset, projekt üle kolmekümne aasta TTÜ sillameeste tehtud, teostatav suhteliselt lühikese aja jooksul, ilmselt suuresti euroliidu rahaga,“ kirjutas Hein. Tema hinnangul võidaks sillast kõik.
  Natuke vähem kui kaks kuud hiljem trehvasid majandusminister Kristen Michal ja Raivo Hein Eesti suurimal majanduskonverentsil Äriplaan 2017 ning esimene kutsus teise Saaremaa silda kavandavasse töögruppi. "Lähen ja kuulan," lubas Hein.

  Kui mul on valida, kas investeerin korralikku börsifirmasse, mis maksab dividende või idufirmadesse, kus täpselt ei teata, mida tegema hakatakse, aga täpselt teatakse, et nende idee on väärt miljoneid, siis ma pigem valin esimese variandi.

  Aastate jooksul olen teinud mõningaid valikuid, praegu on põhivaldkonnad energeetika, pangandus, rahaturufondid, aktsiad börsil, kinnisvara. Laiapõhjalised valdkonnad, kus ma üritan riske maandada ja loomulikult üritan mitte püüda suuri kasumeid. Mida kõrgem on võimalus võita suurt raha, seda kõrgem võimalus on seda kaotada.

  Kristen Michal rääkis konverentsil Äriplaan, et riik ja ettevõtjad peaksid tegema rohkem koostööd, see on teema, mis iga aastal käib läbi. Kas midagi on muutunud ka? Kaua me sellest räägime, aeg on tegutseda?
  Jah, aga me näeme vastupidist tegevust, kus riik võtab üle ettevõtjate tegevused. Ettevõtlusminister tahab hakata ehitama üürimaju. Kujutate te ette? Selline teema, mis absoluutselt ei tohiks riiki puudutada, vaid on puhtalt äriinimeste teema. Või tahetakse näiteks luua riiklik pank, ning me näeme, kuidas eraettevõttelt võetakse ära konkurentsi pidurdamise vabandusena praamiliiklus, mida hakkab pidama riik, sõltumata sellest, et riik on kõige halvem äritegija, kes peaks looma hoopis äritingimusi. Usun, et sama juttu räägitakse järgmised kümme aastat veel.
  Kristen Michal rääkis ka, et tuleks investeerida arenevatesse valdkondadesse, mis on kasvavad. Nimetas IT valdkonda ja mainis seda, et peaks koolidesse rohkem panustama. Teie olete tuntud kui IT-ärimees, kas täna tasub investeerida sinna valdkonda?
  Ma ei ole mingi IT-ärimees, täna tegutsen ikka klassikalises teemas ärivaldkondades. Aga IT on samasugune haru nagu teed. Riik peaks looma tingimused, et ärimehed saaksid nendes valdkondades edukalt toimida. Mulle jäi kõrva see teema, kui räägiti teedeehitusest. Kuidas Mäo tee Tartusse muudetakse neljarealiseks. Ministrile meeldib väga ka Helsingi tunneli idee, aga ma ei näinud mitte kuskil infrainvesteeringut Saaremaa silda. Kui praamid ei jõua kohalegi, siis miks me ei tee silda?
  Helisingi tunnel on rohkem ikka soomlaste mure. Meile tuleb Rail Baltica, seega teekond Euroopasse on olemas. Soomlastel seda ei ole, seega neil on tunnelit rohkem vaja kui meil. Miks on Saarema või Hiiumaa inimesed viletsemas olukorras kui Tartu poolt liikujad Tallinnasse. Riik peaks andma võrdsed võimalused ja looma võrdsed võimalused. Kui ta ise ei suuda neid teha, siis andku need valdkonnad ärimeeste kätte, nad teevad ära.
  Kas olete potentsiaalne ärimees, kes hakkab ehitama silda mandri ja Saaremaa vahel?
  Loomulikult. Näiteks riigi seisukohalt, mis oleks parim variant, kui riik ehitaks silla valmis ning raha tuleks enamuses Euroopa struktuurifondidest? Omavahendeid on meil küll ja küll. Me näeme, kuidas katsetatakse Estonian Airi ja veel kümneid asju, kuidas läheb kümneid miljoneid eurosid sinna, kuhu nad ei peaks minema. Paneme selle sillafirma börsile, nii et kogu rahvas sellest kasu saaks. Miks me ei tee seda, ma ei saa aru? Miks me peame jantima sidrunitega ja praamidega, see teeb tuju pahaks.
  Härra minister (majandusminister Kristen Michal – toim), kutsus mind pärast oma esinemest Äriplaanil töögrupi istungile, mis peaks Saaremaa sillaga tegelema. Lähen ja kuulan.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA tööturu numbrid valmistasid pettumuse
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.