Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uue valitsuse maksupakett

    Margus Tsahkna (vasakult), Jüri Ratas ja Jevgeni Ossinovski on maksupaketis kokku leppinud.Foto: Andras Kralla

    Keskerakonna, sotside ja IRLi tulevane valitsuskoalitsioon tutvustas neljapäeva õhtul oma värskelt kokkulepitud maksupaketti.

    Kokku lepiti järgnevates maksupoliitika punktides.
    Tulumaksureform. Tulumaksumäär jääb 20%le. Tulumaksuvaba miinimum tõuseb 170 eurolt 500 eurole, kuid väheneb astmeliselt. Võit sellest reformist on kuni brutopalgani 1758 eurot, alates sellest brutosissetulekust hakkab inimene võrreldes praegusega kaotama. Need, kes teenivad üle 2100 euro, hakkavad maksma igakuiselt maksimaalselt 38 eurot praegusest rohkem. Reform hakkab kehtima 1. jaanuaril 2018.
    Investeerimisprogamm. Tuleb riiklik investeerimisprogamm, milleks võetakse ilmselt ka laenu. Investeeritakse 315 miljonit eurot 3 aasta jooksul: infrastruktuuri, elamumajandusse ja riigikaitsesse. Investeeringute rahaga ei kata riik jooksvaid kulutusi, väitsid uue koalitsiooni moodustajad.
    Riigi äriühingute juhtimise ja omamise reform. Võõrandatatakse mitmete riigifirmade aktsiaid, näiteks Tallinna Sadama aktsiatest kuni 30%, Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Taastuvenergia aktsiatest kuni 49%, EVR Cargo aktsiatest kuni 49%, Eesti Teede aktsiatest kuni 100%.
    Juriidiliste isikute tulumaksusüsteemi reform. Stabiilsete dividendimaksjate tulumaksumäär langeb 20 protsendilt 14 protsendile.
    Ära jääb majutusasutuste käibemaksutõus
    Ära jääb sotsiaalmaksu langetamine, mille otsustas eelmine koalitsioon
    Kehtestatakse pangalõiv
    Piiratakse kasumi maksuvaba väljaviimist
    Lihtsustatakse firmaautode erisoodustussüsteemi
    Viiakse sisse suhkrujookide maks ehk limonaadimaks
    Oluliselt kiireneb veini, siidri ja õlle aktsiisitõus
    Vähendatakse eluasemelaenu tulumaksutagastuse piirmäära
    Kaotatakse hoiuseintressi maksuvabastus
    Gaasiaktsiis tõuseb ka aastatel 2018, 2019 ja 2020. Aktsiisitõus oli seni kokku lepitud 2017. aasta lõpuni)
    Tuleb sõidukite esmaregistreerimise maks
    Jäetakse ära diisliaktsiisitõus aastal 2018
    Osadele ettevõtetele tulevad maksuerisused. Näiteks muutub sotsiaalmaksukoormus teatud sektorites ja teatud perioodiks. Näiteks toetatakse erisustega laevandus- ja merendussektorit.
    Trahvimäärad hakkavad sõltuma sissetulekust
    TASUB TEADA
    Heaolu kasvatamiseks leppis uus koalitsioon kokku järgnevas.
    •Õpetajate palgatõus kuni 120% keskmisest palgast
    •Tugispetsialistidele vajalikud palgavahendid
    •Kultuuritöötajate palgatõus
    •Rohkem kogukonna politseid
    •Kiirreageerimisvõimekuse suurendamine PPA-s
    •Lasteaiaõpetajate palgatõus
    •Täiendavad vahendid vabatahtlikele päästjatele
    •Vanemahüvitisereform
    •Täiendav ravimihüvitis
    •Matusetoetuse taastamine
    •Doktoranditoetuse suurendamine
    •Emakakaelavähi vastase vaktsiini rahastamine
    •Eesti keele õpetamise laiendamine
    •Ujumise algõppe täiendav rahastus
    •Lisaraha erakoolidele
    •Lapserikka pere toetus 300 eurot kuus
    KOHALIK ELU JA PÕLLUMAJANDUS
    Kohaliku elu ja põllumajanduse vallas on järgnevad kokkulepped.
    •Kohalike omavalitsuste tulubaasi suurendamine
    •Lisaraha eraldamine maakondlikule ühistranspordile
    •Riiklik üleminekutoetus põllumeestele
    •Täismahus kriisiabi põllumeestele
    •Koolitoiduraha kohalikele omavalitsustele tõuseb 1 euroni
    •Lisatoetus maagümnaasiumidele
    Valitsus: aitame nii ettevõtjaid kui ka vaesemaid
    Keskerakonna esimehe Jüri Ratase sõnul panid IRL, Keskerakond ja SDE kokku maksu- ja majanduspoliitika punktid, mis aitavad lahendada kahte probleemi: esiteks seda, kuidas ettevõtlust edendada ja teiseks, kuidas madalama sissetulekuga isikutele rohkem raha kätte jääks.
    Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 500 eurole kuus on Ratase sõnul märkimisväärne muutus.
    IRLi esimees Margus Tsahkna lisas, et kuigi viimastel nädalatel on elanikke astmelise tulumaksuga hirmutatud, ei tule seda - tulumaksumäär jääb 20% juurde ja muutuma hakkab vaid maksuvaba miinimumi tase. Tema sõnul on see leevendav meede ka ettevõtjate jaoks. "Palgasurve on väga suur ja see on võtnud ettevõtjatelt võimaluse investeerida," selgitas ta, lisades, et nüüd kus suurele osale töötajatest peaks rohkem raha kätte jääma, peaks ka palgasurve leevenema.
    Tsahkna märkis, et uus valitsus kavatseb teha maksusoodustusi just neile alustavatele ettevõtetele, kes loovad kõrgepalgalisi töökohti. Sotsiaalmaksule lage ei kehtestata, küll aga nimetas ta loodavaid maksuerisusi sotsiaalmaksureformiks. Jüri Ratas lisas, et maksuerisused hakkavad olema näiteks valdkonna- ja perioodipõhised. "Ei ole nii, et kui mingile sektorile teeme näiteks sotsiaalmaksu nulliks, siis see nii jääbki kümneks aastaks," ütles ta. Ta lisas, et kindlasti kavatseb valitsus edendada näiteks laevandus- ja merendussektorit.
    SDE esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul on tulumaksureform ehk tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 500 euro suuruseks Eesti ajaloo olulisim maksumuudatus. Ära kavatsetakse jätta näiteks eelmise valitsuse sotsiaalmaksulangetust protsendipunkti võrra. "See on mõttetu langus," ütles Ossinovski.
    Erakondade esimehed on kindlad, et uus maksupakett on oluliselt ettevõtjasõbralikum kui eelmise koalitsiooni oma. Nad rõhutasid, et kuigi võib tunduda, et tõstetakse just riigieelarve kulusid, siis ei pea riigieelarve tasakaalu pärast muret tundma - sündiv valitsus kavatseb jätkata konservatiivset eelarvepoliitikat.
    Homme arutavad erakonnad, kes on uue valitsuse ministrid.
    Reformierakond: vasakpoolsed tõstavad makse
    Täna vasakvalitsuse poolt välja käidud maksumuudatused on eeskätt halb sõnum Eesti tööinimesele, kelle maksukoormus tõuseb. Samuti on selge, et IRL on enam vähem kõigist oma senistest maksupoliitilistest põhimõtetest loobunud, leiab riigikogu rahanduskomisjoni esimees, peatselt opositsiooni jääva Reformierakonna liige Remo Holsmer.
    “Ma ei imesta, et läbirääkimised nii libedalt läksid, sest kolmel parteil ei paista  tähtsaimas maksupoliitika valdkonnas mingeid ideoloogilisi lahknevusi. Mis sa ühe partei sees ikka nii väga vaidled," märkis Holsmer Reformierakonna pressiteates.
    "Vasakkoalitsiooni täna välja käidud maksupaketis majandust ja ettevõtlust elavdavaid ettepanekuid pole. Samuti võib jätta hüvasti Eesti lihtsa ja läbipaistva maksusüsteemiga. Lisaks puudub selge visioon, mis on muudatuste eesmärk," ütles Holsmer.
    "Tööjõumakse tõstetakse, sest sotsiaalmaksu langetus jäetakse ära. Astmeline tulumaks tuleb, kuigi seda seletatakse keeruliste süsteemimuudatuste kaudu. Sõnum ei ole rõõmustav - soodustatakse madalate palkade lõksu jäämist ning pärsitakse töökust ja edukust. Tulevikus napilt üle keskmise teeniv inimene hakkab rohkem maksma, nende inimesed hulka hakkavad mõne aasta pärast kuuluma ka õpetajad, kellele lubatakse 120% keskmisest palgast," lausus Holsmer.
    "Kehtestatakse vähemalt 3 uut maksu – pangamaks, automaks, suhkrumaks. Ei soovi küll sildistada, aga nii suurt hulka uusi makse pole vist Eesti Vabariigi ajaloos ükski valitsus välja pakkunud. Pangalõivu maksavad lõpuks kinni Eesti inimesed ning Eesti konkurentsivõime saab selles sektoris oluliselt kahjustatud," sõnas Holsmer.
    Tema sõnul on kõik need sammud enamuses risti vastupidised senisele maksupoliitikale, mis soosisid töökohtade loomist ning tööjõumaksude vähendamist.
    "Sotside idee üürimajade ehitamiseks saab uue dimensiooni - täna selgus, et investeeringuteks võetav laen suunatakse muuhulgas just nende ehitamisse. Esiteks on üürimajade idee ebamõistlik, aga veelgi absurdsem on neid ehitada laenuraha eest," ütles Holsmer.
    "Lugedes välja käidud ettepanekuid, siis Reformierakond tervitab toetust meie plaanile vähendada dividendi maksumäära pidevalt kasumit jaotatavatele ettevõtetele. Eestis on dividendi maksumäär kõrgem kui naabritel ning seetõttu võiks kehtestada neile ettevõtetele soodsama 12% maksumäära. Sama idee pakkus välja peaminister Taavi Rõivase kokku kutsutud majandusarengu töögrupp," lisas Holsmer.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.