Kadi Neemre • 21. detsember 2016 kell 19:42

Obama paiskas Trumpi energiapoliitika plaanid segamini

Naftapuurtorn  Foto: EPA

President Barack Obama samm blokeerida osa Arktikas nafta- ja maagaasitööstusest võib häirida tema järeltulija suuri energiaplaane.

Donald Trump on valjuhäälselt kinnitanud fossiilkütuste tootmise suurendamise plaani valitsuse juhtimisel, kuid peale Obama teadaanet võib Trump sellest suu puhtaks pühkida. Obama otsus viib edaspidi tundlikes piirkondades naftapuurimise otsustamise kohtu pädevusse ning loob sellega potentsiaalse avalike suhete alase väljakutse Trumpile, vahendab CNBC. 

Keskkonna huvigrupid ja Kongressi demokraatide leer julgustasid Obamat kasutama oma võimu ning ennetama maade liisingute väljaandmist tulevikus. Nad toovad välja, et seaduses puudub säte, mis võimaldaks uuel presidendil seaduse jõustumine tagasi pöörata. Suure tõenäosusega püüab Trump siiski otsust tühistada, kuid seisab seda tehes silmitsi õiguslike probleemidega, usub Indiana Ülikooli professor David Konisky. Ta lisas, et kohtul võib otsuse langetamine võtta aastaid ning tõenäoliselt jõuab vaidlus ülemkohtusse välja. 

Konisky sõnul ei kiirusta ka Kongress seaduse muutmisega, kuna karmis Arktikas ning Atlandi vetes ei ole uute naftamaardlate leidmisega praegusi naftahindu arvestades kiire.

Obama sõnul keelustas ta sealsete maade liisingute väljaandmise tulevikus eelkõige seetõttu, et võimalike lekete likvideerimine Arktikas on suur väljakutse, kuna bakterid lagundavad naftat arktilistes tingimustes tunduvalt aeglasemalt ning leke võiks kaasa tuua tohutu keskkonnakatastroofi. 

 

Hetkel kuum