Sirje Rank • 28. detsember 2016 kell 6:52

Gazprom loodab vaidluse ELiga lahendada trahvita

Gazprom vaidleb Euroopa Liiduga alates 2012. aastast.  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa riiklik gaasihiid Gazprom esitas Euroopa Liidule oma ettepanekud 2012. aastast väldanud uurimise lõpetamiseks, mille fookuses on viis, kuidas Gazprom Euroopa turul oma gaasi müüb.

EL on keskendunud kolmele teemale – lepingutingimustele, mis takistavad gaasi edasimüüki teistele riikidele, gaasitarnete sidumine torujuhtmete ehitusega ning põhjendamatult kõrge gaasi hinna kehtestamine Balti riikidele, Bulgaariale ja Poolale.

Euroopa Komisjon kinnitas, et on Gazpromi ettepanekud kätte saanud ja asub nüüd hindama, kas need rahuldavad Euroopa Komisjoni välja toodud konkurentsiprobleemi vastavalt ELi seadustele. Siia hulka kuulub ka kommentaaride küsimine Gazpromi konkurentidelt.

Gazpromi asedirektor Aleksandr Medvedev ütles, et firma on valmis arvestama Euroopa Liidu kriitikat, kus see on põhjendatud ja võimalik. Gazprom teatas, et loodab vaidluse lahenemist juba lähitulevikus, vahendas agentuur Reuters.

Financial Times lisas, et kui Euroopa Komisjon Gazpromi pakutud ettepanekud heaks kiidab, võib energiahiid pääseda trahvita monopoolse positsiooni ärakasutamise eest. Igasugune kokkulepe testib omakorda seda, kui kaugele on ELi konkurentsiametnikud valmis minema ELi riikide kaitsel, mis suurel määral sõltuvad just Venemaa gaasist.

Gazprom tarnib umbes kolmandiku ELis tarbitavast gaasist.

Hetkel kuum