Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ettevõtjad pole maksumuudatustega rahul

    Läbimõtlematu, koliks hoopis Lätti, ettevõtlusvaenulik – nii iseloomustasid ettevõtjad valitsuse maksumuudatusi.

    Tänapäeval jagatakse tasuta teenust ka neile, kes seda ei vaja. Aitamine on muutunud meeletuks ja see on meeletult ebaefektiivne. See on sama süsteem, mis nõukogude ajal oli, raha tuli ülevalt alla.

     

    Jaan Pillesaar
    Eilsel FinanceEstonia maksukonverentsil tõdeti, et maksumuudatused toovad astmelise tulumaksu ja sisuliselt pole madalapalgalistel sellest suurt midagi võita. Ette heideti ka riigi suurt osakaalu majanduses ja ebaefektiivset sotsiaalsüsteemi, mis raiskab maksumaksja raha.
    Maksud kui õnnetu turunduskampaania
    Microsoft Balti regiooni juhile Rain Laanele meenutab praegune maksumuudatus õnnetut turunduskampaaniat. „Inimesed vist ei saa aru, et 64 eurot, mis väiksemapalgalistele kätte jääb, korjatakse neilt ära teiste maksutõusudega,“ ütles ta.
    Microsoft Eesti on rahvusvaheline ettevõte, kuhu on aastate jooksul välismaalasi erinevatest riikidest tööle tulnud. „Nad kõik on hästi sillas olnud, et hea maksusüsteem, kuid nüüd nad ei saa enam aru, mis toimub. Kui valitsus muudatuse tegi ja ütles, et astmeid ei ole, siis on kõik ikkagi jube segane,“ sõnas Laane.
    Ettevõtja ja investor Jüri Mõis ütles, et praeguselt valitsuselt tuleb segaseid signaale ja jääb mulje, nagu oleks elevant astunud portselanipoodi ja trambib seal. "Sester räägib küll maksukoormusest, mis on 33–34%, kuid minu arvates on Eestis tegelik maksukoormus 53% ehk tulumaks pluss sotsiaalmaks. Ja pane sinna juurde veel käibemaks, mida tuleb tasuda igalt kaubalt. Saadki maksukoormuse üle 70%,“ ütles ta.
    Nõukogude aja süsteem
    Helmese asutaja ja juht Jaan Pillesaare sõnul on riigi osakaal meie majanduses kerkinud liiga suureks ning see on probleem. „Tänapäeval jagatakse tasuta teenust ka neile, kes seda ei vaja. Igas ühiskonnas on ülalpeetavaid. Aitamine on muutunud meeletuks ja see on meeletult ebaefektiivne. See on sama süsteem, mis nõukogude ajal oli, raha tuli ülevalt alla. Kui teenus on tasuta, nõutakse seda lõpmatult palju, isegi kui seda ei vajata. Ja see on kallis riigile,“ ütles ta.
    Pillesaar tõi näite kiirabi väljakutsetest, kus 19 kutsest on vaid kaks tõesti sellised, kus kiirabi tegelikult vaja läheb. Lahendusena näeks ta jagamissüsteemi, kus abivajajale antakse tasuta teenuse asemel hoopis raha teenuse ostmiseks. „Siis saaks reaalselt hakata toimima ka turg. Inimesed saaksid ise otsustada. Üsna selgelt tooks see kaasa ka riigisektori kahanemise. Turumajanduse mehhanism hakkab tööle ja abivajajad saaksid abi,“ ütles ta, lisades, et see raha peaks olema kontol, mida saaks kasutada ainult sihtotstarbeliselt.
    Helmese asutaja ja juht Jaan Pillesaare sõnul on riigi osakaal meie majanduses kerkinud liiga suureks ning see on probleem.Foto: Raul Mee
    Riigi osakaal majanduses on kerkinud üle 40% ja võrreldes edukate riikidega on seda liiga palju. See mure kummitab Pillesaare sõnul tervet Euroopat. „USAs on riigisektori osakaal 25%, Euroopas aga 50%. Mida sellest järeldada? Seda, et ameeriklane suudab osta kaks korda suurema maja kui eurooplane. Euroopas ei saa ettevõtted kasvada suureks, maksukoormus on liiga kõrge. Euroopa ümberjagamismudel on majandusele teinud halba. Kõrge maksustamine tagab selle, et igasugused innovaatilised ettevõtted kaovad ära,“ ütles Pillesaar.
    Tema sõnul võiks Eesti hoopis eristuda ja olla saar, kuhu ettevõtted ja investorid saaksid tulla. Eesti riigi osakaal majandusest võiks olla 10%–15%.
    Koliks hoopis Lätti?
    Rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov ütles, et madalast maksukoormusest ei tasu enam rääkida. "Eesti 20% maksumäär ei pruugi olla enam konkurentsivõimeline, võrreldes Läti ja Leedu 15%ga," ütles Jegorov.
    Eesti Energia maksuekspert Erki Uustalu sõnul on Eesti maksusüsteem Läti omast ebasoodsam. „Mis siis üle jääb praeguse maksumuudatuse juures, kas kolida Lätti, kus on soodsamad võimalused?“ ütles ta. Maksumuudatuste kohta ütles Uustalu, et need näivad olevat kiiruga tehtud.
    Rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov kõnelemas Maksukonverentsil.Foto: Andras Kralla
    Tema arvates oleks tulnud maksu tegevuskava valmistada ette pikemaajalisemalt. „Oleks tulnud vaadata rohkem, millist sektorit soodustada, mis seisus oleme võrreldes teiste riikidega, mis praegu toimib ja vastupidi. Riigil on vaja raha ja siis mõeldakse igasuguseid makse välja,“ ütles Uustalu.
    BaltCapi juhtivpartner Peeter Saks usub, et maksutõusuga jääb Eestisse nii mõnigi hea võimalus tulemata. „Brexit on tulemas ja paljud Briti ettevõtted otsivad uut asukohta. Erinevate maksude kehtestamisega võib meil siin nii mõndagi saamata jääda,“ sõnas ta.
    BaltCapil õnnestus enne aktsiisitõusu gaasivõrgufirma maha müüa. „Uuel investoril kindlasti hea meel ei ole. Investori jaoks on ebameeldiv just selline ebaselgus. Näib, et poliitikud otsivad kiiret võitu. Aga sellist üksikut kiiret võitu tegelikult pole. Enne ütle ja pärast mõtle mentaliteet on vale,“ ütles Saks.

    Teekasutustasu raskeveokitele

    Pakendiaktsiisisüsteemi muutmine

    Meremeeste maksurežiim

    Suhkrumaks

    Autode regustreerimise tasu

    Pangalõiv

    Töötajate transpordi ja majutuse maksuleevendused

    Maksukrediit või soodustused alustavatele ja/ või kõrge lisandväärtusega äridele

    Pangamaks tekitab ebakindlust
    Inbanki asutaja ja juht Priit Põldoja sõnul on riik üha enam võtmas endale sellist rolli, et teab ja oskab meie eest paremaid valikuid teha. Pangamaksu kohta ütles ta, et praegu pole veel selge, mida see endaga kaasa tooks. „Tegemist ei ole ju maksupoliitikaga, vaid eelarve kokkusaamise poliitikaga, ja selleks kasutatakse ükskõik milliseid vahendeid. Sooviks riigilt näha rohkem pikaajalist mõtlemist, mitte üksikute aukude lappimist,“ sõnas Põldoja.
    Ernst&Young Baltic maksuekspert Ranno Tingas ütles pangamaksu kohta, et hetkel on selle kohta infot vähe. „Kui idee välja käidi, siis räägiti, et see on varapõhine. Saab olema huvitav näha, milliseid varasid võetakse arvesse. Ka Põhjamaades on näiteks mindud töökohtade arvu maksustamisele, loodetavasti Eestis seda ei juhtu. Finantssektoril on vaja pangamaksu juures kaasa rääkida, et saada paremaid lahendusi,“ ütles Tingas.
    Eften Capitali tegevjuht Viljar Arakas ütles, et nüüd võeti lõpuks pangandussektor ette. „Uue koalitsiooniga võidakse juba uus sektor ette võtta, kust raha saada,“ sõnas ta.
    Finantssektoril on vaja pangamaksu juures kaasa rääkida, et saada paremaid lahendusi, ütles maksuekspert Ranno Tingas.Foto: Andres Haabu
    „See on astmeline tulumaks“
    Arakas ütles, et uued maksumuudatused tähendavad astmelist tulumaksu. Samas ta leiab ka positiivset, näiteks et hotellide käibemaksutõus jäi ära. „Meilt oleks seetõttu läinud riigikassasse ära 400 000 eurot aastas,“ ütles ta.
    Arakasele on aga arusaamatu, miks uhkustab rahandusministeerium pidevalt sellega, et kogub üha rohkem makse. „Jääb mulje nagu positsioneerib riik end eraettevõtluse vastu,“ sõnas ta.
    Jüri Mõis ütles, et tema on selle poolt, et suurema tuluga inimesed maksavad rohkem kui väiksema tuluga inimesed. „Mina tahaks sõita neljarealise maanteega Pärnusse, seetõttu maksaksin hea meelega 50% tulumaksu,“ ütles Mõis.

    Tulumaksu kinnipidamise määr on 20%

    Maksuvaba tulu on 180 eurot kuus (rakendamiseks peab olema väljamakse saaja avaldus)

    Täiendav maksuvaba tulu pensioni korral on 225 eurot kuus (rakendavad ainult I ja II samba pensioni maksjad). Täiendav maksuvaba tulu tööõnnetus- või kutsehaigushüvitise korral on 64 eurot kuus (rakendamiseks peab olema väljamakse saaja avaldus)

    Sotsiaalmaksu määr on 33%. Sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär on 430 eurot (2016. aastal kehtinud 390 euro asemel), s.t sotsiaalmaksu minimaalne kohustus on 139,75 eurot kuus

    Miinimumpalk 470 eurot kuus või 2,78 eurot tunnis (bruto)

    Loe pikemalt maksumuudatuste kohta siin

    .
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Tesla väärtus langes alla poole triljoni dollari piiri
Kuna Tesla on teatanud suurest koondamisest ja kehvast müügist, siis kahtlevad investorid ettevõtte kasvuväljavaates, mistõttu aktsia hind kukkus teisipäeval peale turu avanemist üle 4% ja ettevõtte turuväärtus langes alla 500 miljardi euro.
Kuna Tesla on teatanud suurest koondamisest ja kehvast müügist, siis kahtlevad investorid ettevõtte kasvuväljavaates, mistõttu aktsia hind kukkus teisipäeval peale turu avanemist üle 4% ja ettevõtte turuväärtus langes alla 500 miljardi euro.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Eesti kaotas elektriühenduse Soomega
Esmaspäeval katkes elektriühendus Eesti ja Soome vahelises kaablis Estlink 1.
Esmaspäeval katkes elektriühendus Eesti ja Soome vahelises kaablis Estlink 1.