Äripäev • 25. aprill 2017 kell 12:49

Meditsiinitöötajad sõlmisid kollektiivlepingu

Meditsiinitöötajad.  Foto: Erik Prozes

Täna sõlmiti tervishoiuvaldkonna üleriigiline kollektiivleping, millele töötajate esindajatena kirjutasid alla Eesti Arstide Liit, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit ja Eesti Õdede Liit ning tööandjatena Eesti Haiglate Liit, Eesti Kiirabi Liit ja Eesti Perearstide Selts.

Eelmise aasta alguses alanud läbirääkimistel ja riikliku lepitaja juures läbitud lepitusmenetluses lepingu sõlmimiseni ei jõutud. Pooled ei olnud nõus sellele alla kirjutama enne, kui valitsus suurendab tervishoiu rahastamist ja loob selleks jätkusuutliku mudeli, et patsiendid saaksid õigel ajal vajalikku ravi, märkis arstide liit pressiteate vahendusel.

Eelmisel nädalal otsustas valitsus, et riigieelarvest hakatakse mittetöötavate pensionäride eest tasuma ravikindlustusmaksu, mis toob edaspidi igal aastal tervishoidu täiendava summa. Lisaraha kasutatakse eelkõige ravijärjekordade lühendamiseks.

Kollektiivlepinguga lepiti kokku eriarstiabi ambulatoorse töö standardid, et patsiente saaks vastu võtta mõistliku tempoga, mis tagab kvaliteetse ravi ja hoiab arste ning õdesid ülekoormuse eest.

Uued töötasu alammäärad, mis jõustuvad tagasiulatuvalt tänavu 1. aprillist, on arstidel 10,53, õdedel 6,03 ja hooldajatel 3,70 eurot tunnis.

Hetkel kuum