Inflatsioon annab juba mobiiliturul tunda

Mobiiltelefone ostetakse vähem.   Foto: Raul Mee
Äripäev • 24. mai 2017 kell 5:24

Kuna palgad inflatsiooniga samas tempos ei tõuse, on eestlased muutunud suuremate ostude suhtes ettevaatlikumaks, ütles Tele2 müügi- ja turundusdirektor Kristjan Seema.

293eurot maksis keskmiselt aprillis ostetud mobiiltelefon.

Eestis müüdi aprillis võrreldes eelmise aasta sama ajaga pea 13% võrra vähem mobiiltelefone, selgus turu-uuringufirma GfK Retail & Technology uuringust. Müügikäive kasvas sellele vaatamata 2,4%.

Tele2 müügi- ja turundusdirektor Kristjan Seema ütles pressiteate vahendusel, et selle aasta Eesti jaeturu mobiiltelefonide müük võrreldes eelmise aastaga jätkuvalt langeb ja seega ei saa kogu 2017. aasta telefonide müügiprognoosides optimistlik olla.

"Üha kiirenev inflatsioonitempo hakkab peatselt tunda andma. Aprillis oli inflatsioon Eestis 3,2%, mis oli euroala üks kiireim ning aktsiisitõusud ja kallinev energiahind lisavad sellele hoogu juurde,“ selgitas Seema. Ta lisas, et kuna palgad inflatsiooniga samas tempos ei tõuse, on eestlased muutunud suuremate ostude suhtes ettevaatlikumaks ning üha sagedamini otsustatakse seade soetada järelmaksuga.

Seema hinnangul ostavad eestlased võrreldes mullusega küll vähem mobiiltelefone, kuid nende selge eelistus on kallimad ja tehniliselt võimekamad mobiiltelefonid. Telefonide keskmine ostuhind jätkas kasvutrendis ka aprillis, tõustes rohkem kui 17%. GfK andmetel oli aprillis jaemüügiturul mobiiltelefoni keskmine ostuhind 293 eurot.

GfK statistika järgi müüdi Eesti jaemüügis aprillikuus 27 100 mobiiltelefoni, aasta tagasi müüdi 31 100 telefoni. Mobiiltelefonide müügikäive ulatus tänavu aprillis 7,9 miljoni euroni, aasta tagasi oli see 7,8 miljonit eurot.

Hetkel kuum