Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sooman: ükski märk ei näita, et midagi halba peaks juhtuma

  Ükski märk ei näita, et Eesti kinnisvaraturul peaks kohe midagi halba juhtuma, kommenteeris Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman hoiatust saabuva „ränga hinnamuutuse“ kohta.

  Kõik areneb pilla-palla. Kui saata riigikogu ja valitsus laiali, mul on tunne, et midagi ei juhtukski.

  Peep Sooman
  Täna ilmus Äripäeva veebis Grand Kinnisvara juhi Marek Kerna arvamuslugu selle kohta, kuidas kõik märgid näitavad, et kinnisvaraturul on tulemas ränk hinnamuutus. „Eesti kinnisvaraturg on tsükliline ja turbulentsuse poolest hämmastav. Igale tõusule järgneb seisak või suurem langus. Kõik märgid näitavad, et tulemas on uus hindade korrektsioon. Ka ajaliselt kõik klapib,“ kirjutas Kerna.
  Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman ütles, et Kerna juttu ei saa pidada vastutustundetuks, küll aga läbimõtlematuks. „Ükski märk ei näita, et kohe peaks midagi halba juhtuma,“ lausus ta. Kui midagi juhtub, siis tuleb löök mujalt maailmast, aga mitte Eesti turult, ütles ta.
  „See, et majandus on tsükliline, pole mingi uudis,“ ütles Sooman. Tema sõnul on Kerna jutt filosoofilisel tasemel loogiline, aga argumentidest ta aru ei saa. Eesti turg on tema sõnul küll tõusnud, kuid rekordeid ei tehta ja pigem turg marineerub. Suuremat krahhi võib oodata siis, kui mõnel superturul nagu Ameerikas või Hiinas mõni suurem jama juhtub.
  See pole buum
  Tallinna turg on Soomani sõnul tõesti tõusnud 2007. aasta tasemele, aga samas on sissetulekud suurenenud ja tehingute hulk ei ole samal tasemel. Seega – see pole buum, ütles Sooman.
  Miks on hinnad Tallinnas tõusnud? Sooman selgitas, et esiteks seepärast, et majapidamiste vaba raha hulk on väga kõrgele kasvanud. Seda raha aga ei taheta hoida – inflatsioon sööb ära. Kulda, aktsiatesse või naftafutuuridesse investeerimine aga on juba keerulisem. Investeeritakse betooni või kinnisvarasse – näiteks ostetakse korter, mis üüritakse välja.
  Sooman rõhutas, et see tõus puudutab ainult Tallinna ja muutusi kinnisvaraturul saabki seletada linnastumisega - töökohad pole enam põllul. Tallinna lisandub tema sõnul aastas 4000 uut elanikku, mis tähendab, et vaja on umbes 2000 uut elupinda. See aga vastabki praegusele turu tegelikkusele.
  Aegunud põhiseadus paneb põntsu maaelule
  Küll aga on juba häda käes nii-öelda teise Eesti piirkondades, nentis Sooman. „Popist haldusreformist, mis liidab mõne valla, pole siin kasu,“ ütles ta. Rahvas liigub linna tööle ja maakohad jäävad tühjaks.
  Maapiirkondade elu oleks tema sõnul küll võimalik parandada – näiteks maksuerisustega –, aga selleks pole Soomani sõnul poliitilist tahet. Süü paneb ta põhiseadusele, mis on tema hinnangul aegunud. Ta rääkis, et valimised tehti omal ajal sagedased, et üks võim ei püsiks liiga kaua, aga nüüd on nii, et valitsejad teevad aasta aega tööd ja siis alustavad juba valimisvõitluse- ja kemplusega.
  „Kõik areneb pilla-palla. Kui saata riigikogu ja valitsus laiali, mul on tunne, et midagi ei juhtukski,“ ütles Sooman.
 • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eurovalimistel soovib osaleda üheksa erakonda ja kuus üksikkandidaati
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.