• Jaga lugu:

  Roonemaa: uus iPhone on rokkstaari moodi toode

  Tehnoloogiaajakirjanik Henrik RoonemaaFoto: Toomas Huik/Postimees/Scanpix

  Miks on Apple’il kaval müüa toodet, mida igaüks omale osta ei jõua ja milles seisneb uue iPhone X-i revolutsioonilisus teiste seadmetega võrreldes, rääkis tänases Äripäeva hommikuprogrammis tehnoloogiaajakirjanik ja portaali geenius.ee eestvedaja Henrik Roonemaa.

  Eile avalikustas Apple oma uued tooted iPhone X, iPhone 8 ja iPhone Plus. Lisaks sellele tuuakse turule uus nutikell. Roonemaa sõnul on uue iPhone’i põhiline uus funktsionaalne omadus sõrmejäljelugeja kaotamine ja asendamine näotuvastusega.
  „Arvutid arenevad kogu aeg sinnapoole, et keeruline osa nende kasutamisest võetakse maha. Mäletate, kui keeruline oli vanasti printerit installida. Inimene tahab lihtsalt printida, mitte mingeid draivereid installida ja sellega jamada. Aga see on kogu aeg lihtsamaks läinud. Sõrmejäljelugeja asendamine näotuvastusega on üks järjekordne näide sellest, kus seade ei küsi sinult enam midagi,“ rääkis Roonemaa.
  Halva mainega näotuvasti
  Kui sõrmejäljelugeja puhul oli eksimise võimalus 1:50 000 ehk et üks 50 000 sõrmejäljest võib kattuda telefoni omaniku omadega sedavõrd, et avab kellegi teise telefoni, siis face-IDga peaks see olema Roonemaa sõnul üks miljonile.
  „Juba sõrmejäljetuvasti šanss eksida on suhteliselt väike. Sõrmejäljelugeja on olnud aga nii turvaline, et sellega on seotud isegi Apple’i maksed, millega saab äpipoest asju osta. Nüüd aga on hakanud levima kõhklused, et kas see on sama turvaline ka näotuvastusega, sest näotuvastuse maine on olnud ajalooliselt väga kehv ja usaldus selle vastu madal,“ ütles ta.
  „Oleme juba kümme aastat erinevates toimetustes seda proovinud eri toodete puhul ja veendunud, et näotuvasti ei saa aru, kas tegemist on pildi või näoga ja see avab seadme ka välja prinditud fotot näidates. Kui aga eile Apple’i laval väidetu vastab tõele, siis on see 20 korda turvalisem kui sõrmejäljelugejaga telefon ja isegi Hollywoodi kõige paremate proffide tehtud 3D-maskid ei peta seda ära. Kui see kõik vastab tõele, on see üks erakordselt tore asi.“
  Hinna üles ajamise strateegia
  Roonemaa arvas, et uut USAs ligi 1000 dollarit maksvat iPhone X-i müüakse kindlasti  miljonites ja Apple’i jaoks tähendab see seda, et nad saavad oma väga revolutsioonilist tehnoloogiat väga suure kasutajate hulga peal testida. „Nende laboris töötab näotuvasti küll isegi siis, kui kasvatada omale üle öö habe ja panna prillid ette, aga nüüd saame näha, kas see töötab ka siis, kui anda see miljonite inimeste kätte üle maailma.“
  Väidetavalt on see telefon tehtud Roonemaa sõnul nii kallis, sest Apple’il on vaja hitti. „Neil on vaja minema saada oma tavalisest, igavast ja samas korralikust iPhone’i uuendamise rütmist, teha mingi rokkstaari moodi asi. Ja see on selgelt rokkiv telefon,“ lausus ta.  
  Apple’il tekib Roonemaa sõnul aga tootmisprobleeme, kuna  nad müüvad ühe aasta jooksul oma telefonist sadu  miljoneid eksemplare. „Nad ei saa üle öö otsustada, et paneme oma iPhone’idesse mingi kifti asja, kui seda pole võimalik kohe sellises mahus toota. iPhone X on natuke jaburalt kallis telefon, mis võtab neilt maha survet, et nad peaksid seda kogu aeg kümnete miljonite kaupa tootma, sest igaüks ei lähe seda ostma.“
  Samas arvas ta, et ka selle mudeliga jääb neile tootmismure alles, sest telefon on niivõrd rokkiv. „Kui see nii läheb, siis hakkame nägema mitme kuu pikkuseid müügijärjekordi ja kahe teise välja tulnud iPhone’i agressiivsemat hinnastrateegiat. Müüki peab üritama ju kuidagi suunata, kui iPhone X-i ootejärjekord küündib juba kuue kuuni, siis tuleb üritada inimesi suunata nende teiste toodete peale,“ selgitas ta.
  Üle tüki aja on Apple iPhone’iga sellises seisus, et teistel konkurentidel pole mitte midagi ette näidata, märkis Roonemaa.
  Kell kui arst
  Üks esimesi eile tutvustatud tooteid oli uus kell, mis on Roonemaa sõnul esimene reaalne samm sel teel, et kell saab iseseisvaks arvutiks. „Äkki järgmise või ülejärgmise iPhone’iga ei peagi enam telefoni ennast kaasas kandmagi,“ märkis ta.
  „Kogu selle ürituse kandev joon oli, et arvuti muutub inimesele lähedaseks. Kell, mis mõõdab südamelööke, hakkab nüüd väidetavalt täiesti korralikult analüüsima südamelöögi sagedust, teeb randme pealt võetud mini-EKG ning kui tuvastab arstidega kokku lepitud algoritmi järgi mingi probleemi, annab kell sellest omanikule teada,“ selgitas Roonemaa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Change'i tulemused viisid osaku langusesse
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.