Kristjan Pruul • 30. november 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Taastuvenergia tasud langevad uuest aastast

Elekter
Elekter  Foto: PantherMedia/Scanpix

Uuest aastast langevad taastuvenergia tasud 15 sendi ehk 14 protsendi võrra 0,89 sendile kilovatt-tunni kohta.

Koos juulikuus toimunud võrguteenuse hinna 7,6-protsendilise langetamisega on see teine hinnalangus sellel aastal, mis peaks alandama elektri lõpphinda tarbijatele, teatas riiklik võrguhaldur Elering.

"Vaadates viimaste aastate Eleringi võrguteenuse alanemist kokku 15 protsenti ja tänast taastuvenergia tasu vähenemist 14 protsendi võrra, siis on oluline panna tähele, et vastupidiselt üldisele arusaamale elektriteenuse pidevast kallinemisest liiguvad elektriteenuste hinnad nii üles kui ka alla," kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

 

Taastuvenergia toetusteks kulub järgmisel aastal prognoosi järgi 74,6 miljonit eurot ning tõhusa koostootmise režiimil toodetud elektri toetusteks 4,5 miljonit eurot. Umbes pool ehk 49,8 protsenti kulub sellest Eleringi prognoosi järgi viie suurima biomassil töötava koostootmisjaama toetusteks. Tuulest toodetud taastuvenergia saab 43,2 protsenti toetustest. Ülejäänud toetus jaguneb muude biomassi ja biogaasi jaamade ning hüdro- ja päikeseenergia tootjate vahel.

Taastuvenergiast toodetud elektrienergia osakaaluks kogutarbimise suhtes kujuneb eeldatavalt 17 protsenti ja sellega toodetakse 1390 ning tõhusa koostootmise režiimil 140 gigavatt-tundi energiat.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt