Kataloonias võitsid jälle iseseisvuse pooldajad

22. detsember 2017, 12:59
Kataloonia erakorralistel valimistel saavutasid napi enamuse regiooni iseseisvust pooldavad parteid.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171222/NEWS/171229861/AR/0/AR-171229861.jpg
Ainult tellijale

Kataloonia erakorralistel valimistel saavutasid napi enamuse regiooni iseseisvust pooldavad parteid, ebakindlus tuleviku suhtes tõmbas Madridi börsiindeksit protsendi võrra allapoole.

Tulemused on hoop Hispaania peaministrile Mariano Rajoyle, kes tagandas eelmise Kataloonia valitsuse iseseisvusreferendumi tõttu ametist ja andis kohtu alla, kirjutas Financial Times.

Suuremad langejad Madridi börsil olid Kataloonia keskkontoriga pangad Caixabank ja Banco Sabadell, mis kaotasid 3 protsenti aktsia väärtusest. Reuters kirjutas, et Hispaania börs on olnud Euroopas viimasel aastal üks tugevamaid tõusjaid, kuid hiljutine vastasseis on tekitanud palju ebakindlust. Alates maikuu tipust on börsiindeks Ibex kaotanud 9 protsenti.

Valimised võitis keskvalitsust toetav Ciudadanose partei, mis sai 135kohalises parlamendis 37 kohta, kuid iseiseisvust pooldavate parteide saagiks tuli ühtekokku 70 kohta. Praegu Belgias redutava ametist tagandatud presidendi Charles Puigdemonti juhitud parempoolne Junts per Catalunya sai 34 kohta, vasakpoolne vabariiklaste partei ERC 32 kohta ning vasakpoolne antikapitalistlik partei CUP 4 kohta.

CUP kaotas 6 häält võrreldes viimaste valimistega 2015. aastal, kuid partei teab, kui oluline kaalukeel on nad koalitsiooni läbirääkimistel, ning nende juht teatas raadios, et nende toetuse hinnaks on edasi liikumine vabariigi kehtestamise poole, kirjutas El Pais.

Iseseisvuslased olid Kataloonias võimul ka eelmises parlamendi koosseisus. Pärast 1. oktoobril korraldatud iseseisvusreferendumit tagandas Hispaania peaminister Kataloonia valitsuse ning võttis piirkonna otsealluvusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2017, 13:09

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing