Artikkel
 • Jaga lugu:

  Võitlus tankistidega käib mitmel rindel

  Võlausaldajate liidu andmetel on Eestis vähemalt 700 tankisti, kelle käes oli 2016. aastal koos sundlõpetatud ettevõtetega üle 10 000 ettevõtte koguvõlgade mahuga 355 miljonit eurot.

  Maksuameti koostatud maksuvõlgadega ettevõtete tabeli koguvõlgnevus oli aasta algul 130 miljonit eurot, kui mitte arvestada üht kurioosset 1,2 miljardi eurost summat. Maksuvõlgade tekitamisel tankistide kasutamine muutus nii levinuks, et sellele peab leevendust tooma uus maksuhalduse seaduse muudatus, mis peaks rakenduma tulevast aastast. Selle järgi saab maksuhaldur ettevõtte tankistist juhatuse liikme kõrvalt õiguse nõuda võlad sisse ka tegelikult juhilt, kui sellise isiku tegutsemine ja kontroll ettevõtte üle on võimalik kindlaks teha.
  Kaubandus- ja tööstuskoja juristi Marko Udrase hinnangul selline muudatus kindlasti kõiki tankistidega seotud probleeme ei lahenda, kuid võimaldab senisest efektiivsemalt tegeleda maksuvõla sissenõudmisega, mis võiks vähendada ka motivatsiooni variisikuid kasutada. Muudatuse tegelik efektiivsus sõltub maksuhaldurite võimest tegelikke juhte lõpuks tuvastada, kuid mõju konkurentsikeskkonnale võiks olla pigem positiivne.
   
  Võlausaldajate liidu juht Marie Rosina sõnul võib selline muutus küll aidata kaasa maksuameti käekäigule, kuid ettevõtjatele muutust ta ei näe. "Maksuameti käes on kindlasti rohkem mõjujõudu, kui erasektoris võlausaldajatel. Kasvõi seetõttu, et nad omavad infot ettevõtete ja ettevõtjate kohta märgatavalt rohkem ja faktipõhist tuvastust on neil kindlasti kordi lihtsam teha," ütles Rosin. Kui ka reaalselt hakatakse menetluste käigus tuvastama selliseid  juhte ja neid vastutusele võtma, siis on tema hinnangul seadusest oodata mõju maksude paremaks maksmiseks.
  Probleem on Rosina sõnul selles, et see suurendab hirmu ainult maksuameti eest. "Pigem võime oodata tendentsi, et maksuametile makstakse maksud enne võlausaldajaid, mis tähendab, et praeguse maksunõuded n.ö kolivad osaliselt võlausaldajate õlule," ütles Rosin.
  “Ettevõtjatel on ka praegu õigus süüdistus lasta esitada endise juhatuse liikme vastu, kui on tuvastatud tema endise ettevõtte üleminek uude ettevõttesse. Praktikas selliseid keerulisi ja kulukaid kohtuprotsesse ei algatata, sest meie kogemuse järgi on see võrdne raha tuulde loopimisega,” rääkis Rosin.
  Kasusaajad peidust välja
  Euroopa Liit on omalt poolt karmistamas rahapesu vastu võitlemise reegleid, mille tagajärjel avalikustatakse ettevõtete tegelikud kasusaajad, Eestis on see seaduses juba sees ning täiustatud register peaks kokku saama aasta lõpus. Ettevõtjad sellele seadusele liiga suurt tähtsust ei omista, ning Marie Rosin on ennustanud, et ka kasusaajate nime teada saamine ei hoia ära tulude varjamist ja võlgade vabanemisel tankistide kasutamist.
  Tõenäoliselt oleks rohkem abi Urmas Reinsalu maksejõuetusega seonduvast seaduskavast. Nimelt käib justiitsministeeriumis ülemöödunud aastast saadik revisjon maksejõuetusõiguse kallal, mille tulemusel eeldatavasti tehakse ettepanek keelata "tankistina" silma paistnud isikutel olla juhatuse liige ning kehtestatakse ärikeeld juhatuse liikmetele, kelle juhitud ettevõttes on pankrotimenetlus jäänud välja kuulutamata raugemise tõttu. Samuti kavatsetakse tulevikus luua Maksejõuetuse Instituudi nime all pankrotiombudsmani roll vaidluste paremaks lõpetamiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Jaemüüjad hoidsid USA aktsiaturge vee peal
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Riik valmistub mereparkide lubade oksjoniks
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Raadiohommikus: mida Eesti esivastuluurajalt RMK juhina oodatakse?
Esmaspäev tõi üllatava uudise, et Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) nõukogu valis asutuse uueks juhiks välisluureameti juhi Mikk Marrani, kellega asuti läbirääkimistesse. Miks niisugune valik ning mida Marranilt oodatakse, seda uurime Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis RMK nõukogu esimehelt Randel Läntsilt.
Esmaspäev tõi üllatava uudise, et Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) nõukogu valis asutuse uueks juhiks välisluureameti juhi Mikk Marrani, kellega asuti läbirääkimistesse. Miks niisugune valik ning mida Marranilt oodatakse, seda uurime Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis RMK nõukogu esimehelt Randel Läntsilt.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.