Annika Kald • 5. jaanuar 2018 kell 3:00

Maksuvõlaga firmade must nimekiri

Jaanuari seisuga on üks ettevõte märkimisväärselt suurendanud oma maksuvõlga.   Foto: Shutterstock

Äripäev avaldab Eesti maksuvõlaga ettevõtete täieliku nimekirja jaanuari alguse seisuga, kus üks ettevõte on märkimisväärselt suurendanud oma maksuvõlga.

Äripäev avaldas maksuvõlaga firmade tabeli ka kevadel, suvel ja sügisel.

Maksuametist pärinevate andmetega musta nimekirja esikümme on muutunud vähe. Maksuvõlga on edetabelis sügisega võrreldes korralikult suurendanud E-Profiil AS (tabelis 6. kohal) – jaanuari alguse seisuga on võla kogusumma juba üle 2 miljoni euro. Sügisel oli võla suurus veel 1,367 miljonit eurot ja koht oli 11.

Kui sügiseses ülevaates oli TOP 25 seas ka 809 102 euro suuruse maksuvõlaga PJV Hooldusravi SA, mis on Keila hooldushaiglat haldav ettevõte, siis talvisest tabelist on firma kadunud. Haigla juht Anders Tsahkna rääkis 7. augusti Äripäevas, et maksuvõla tasumine läheb plaanipäraselt. "Oleme riigiga kokku leppinud kuumaksed. Neid me ka täidame," möönis Tsahkna augustis. Siis avaldas ta ka lootust, et PJV Hooldusravi võlg saab tasutud 2019. aasta 3. aprilliks.

Maksuamet teatas, et PJV Hooldusravi SA saneerimiskava on kinnitatud eelmise aasta novembris. Maksunõue on saneerimismenetlusse kaasatud ja sellel põhjusel ei kuvata enam maksuvõlgnevust avalikus võlapäringus.

Vaata, kas 3900 firmaga nimekirjas on ka sinu äripartner.

Edetabel 3900 firma nimega järgneb pärast bännerit

Nimekirjas kuvamise põhimõtted on järgmised:

* isiku maksuvõlg on vähemalt 1000 eurot;* vähemalt ühe võlas oleva nõude tasumise tähtpäevast on möödunud 30 kalendripäeva;* isikul puudub ajatamise graafik;* maksuvõlg on sissenõutav. Isikutel, kellele on välja kuulutatud pankrot, kuvatakse ainult seda võlga, mis on tekkinud pärast pankroti väljakuulutamise päeva. Nt kui äriühingul oli maksuvõlg pankroti väljakuulutamise päeval 7000 eurot ja pärast pankrotti tekkis juurde võlg 1000 eurot, siis päringus kuvatakse äriühingu võlgnevusena ainult 1000 eurot. Kui isikul on kehtiv vaidlus, siis olenevalt vaidluse sisust kas võlga ei kuvata või kuvatakse vaidlustatuna;* kui isiku ettemaksukontol olev summa on võrdne või ületab maksuvõla summa, siis isikut nimekirjas ei kuvata. Kui aga summa on väiksem kui maksuvõlg, siis kuvatakse isiku maksuvõla kogusummat ilma mahaarvamisi tegemata;* kui isiku tagastuskontrollis olev summa ületab maksuvõla summa, siis isikut nimekirjas ei kuvata. Kui tagastuskontrollis olev nõue ületab maksuvõla summat sama liiki nõude ulatuses, siis seda nõuet maksuvõla summa arvestamisel arvesse ei võeta. Näiteks kui isiku maksuvõlg on 10 000 eurot, millest 3000 eurot moodustab käibemaksu võlg ning isikul on 5000 euro suurune käibemaks tagastuskontrollis, siis kuvatakse isiku maksuvõla summaks 7000 eurot.

Hetkel kuum