Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eestlasi võlunud krüptoskeemi kahtlustatakse terrorismi rahastamises

    Eestis populaarse krüptorahaskeemi OneCoini suhtes on algatatud üleeuroopaline uurimine seoses kuritegelike rühmituste ja terrorismi rahastamisega.

    2014. aastal alustanud krüptorahaskeem OneCoin on leidnud Eestis hulgaliselt panustajaid, kes on võtnud väidetavad krüptomündid lausa valuutana kasutusse: poodides ja söögikohtades saab maksta krüptoraha kinkekaartides ning krüptoraha eest müüakse isegi maatükke ja autosid. Skeemi on algusest peale saatnud püramiidskeemi kahtlused ja pidevad uurimised ja pangakontode sulgemised eri riikides.
    Reutersi teatel osalevad Bulgaaria eriasjade prokurörid rahvusvahelises uurimises, et suruda maha „laiapõhjaline püramiid- ja rahapesuskeem, millesse on segatud OneCoini krüptoraha, mille peakontor on Bulgaaria pealinnas Sofias“.
    Kuidas värbab skeem Eestis liitujaid, loe siit.
    Prokurörid uurivad kahtlusi, et OneCoini skeemi kaudu on rahastatud organiseeritud kuritegevuse rühmitusi ja terroristlikke organisatsioone. Bulgaaria prokurörid alustasid uurimist pärast seda, kui Saksa võimud pöördusid nende poole, et uurimiseks abi saada. Saksamaa ise on OneCoini ja selle levitamise keelustanud.
    Europoli ja Saksa uurijate osalusel toimus krüptorahaskeemi Sofia peakontoris läbiotsimine. Veel 14 ettevõtet otsiti läbi eelmisel nädalal. Reutersi andmetel on praegu OneCoiniga seotud ettevõtted uurimise all Inglismaal, Iirimaal, Itaalias, Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Ukrainas, Leedus, Lätis, Eestis ja mujal.
    Pille-Riin Özmen otsustas klientide huvi tõttu pakkuda 50euroseid kinkekaarte osaliselt OneCoinide eest.Foto: Andras Kralla

    OneCoin

    Krüptoraha, mida kaevandatakse ja müüakse tsentraalselt ehk kinnisel turul

    Sellele ligipääs ja sellega kauplemise eeldus on liitumine, mis maksab alates 130 kuni mitmekümne tuhande euroni

    Asutatud 2014. aastal

    Töötajaid 150

    Ettevõtte teatel ligi 3 mln liiget

    Kontorid Bulgaarias ja Dubais

    Omanikfirma registreeritud Gibraltaril

    Eesti seni vaid hoiatab, sest avaldusi pole
    Finantsinspektsiooni turujärelevalve ja sunni divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli ütles rahvusvahelise uurimise kohta, et tegemist võib olla kas tegevusloata tegutsemisega tegevusluba nõudval tegevusalal või kelmusega. „Mõlema uurimine Eestis kuulub politsei ja prokuratuuri pädevusse,“ ütles ta.
    Põhja prefektuuri kelmuste ja küberkuritegude talituse juht Hannes Kelt ütles, et Põhja prefektuuris ei ole OneCoiniga seotud kriminaalasju menetluses. „Meile on laekunud infot ja vihjeid selle kohta, et tegemist võib olla püramiidskeemiga, mis on loodud kuritegelikel eesmärkidel. Politseil aga puudub pädevus anda hinnanguid alustavatele ettevõtetele või ärimudelitele.“
    Kelt märkis, et politsei on hoiatanud võimalike püramiidskeemide eest ja rõhutanud, et investeerimisvalikuid tehes saab ise enda kaitseks kõige enam ära teha. „Mõistlik on teha põhjalik taustauuring investeeringu kohta nii avalikest allikatest kui ka rääkides investeerimisala spetsialistidega. Tõsiselt peab hindama investeerimisega seotud riske, seda eriti krüptovaluutadega seonduvalt.“
    Ta lisas, et enne investeeringut tasuks plaani arutada ka mõne neutraalse osapoolega, kes annab hinnangu, kas investeering on riski väärt.
    OneCoini üritus hotellis Euroopa, mida vedas siinne värbaja Avo Väliste.Foto: Kristel Härma
    Kristjan-Erik Suurväli rõhutas, et OneCoin on ettevõtmise veebilehe järgi virtuaalvääring, kusjuures maksevahendiks olemisele lubatakse juurde ka finantsteenuseid, sealhulgas makseid ning tuletistehingutega kauplemist.
    „Finantsteenuste osutamiseks Eestis peab olema tegevusluba. OneCoin ning sellega seotud ettevõtjad aga ei oma ei makseteenuste osutamise ega ka investeerimisteenuste osutamise tegevusluba," märkis ta.
    Suurväli märkis, et nende veebilehelt ilmneb ka, et lubatakse vara väärtuse kasvu, mis peaks põhinema OneCoini edul. „See, millel edu täpsemalt põhineb, jääb aga selgusetuks. Samuti jääb selgusetuks, mis on nende tegelik ja peamine tegevusala.“
    Suurväli pani südamele, et kindlasti tuleb ettevaatusega suhtuda investeerimispakkumistesse, mis lubavad suurt tootlust, sidumata seda tegelike ettevõtlusega seotud rahavoogudega.
    "OneCoini puhul lubatakse „revolutsioonilist finantsteenust“, näitamata samas, milliseid revolutsioonilisi lahendusi olemasolevatele probleemidele pakutakse või millised need kitsaskohad on. Samuti luuakse ettekujutus „ühest ökosüsteemist“, mis hõlmab tervet finantssektorit ja lahendab kõik investori vajadused. On ilmselge, et selliste lubaduste saavutamine, järgimata Euroopa Liidus kehtivaid reegleid ning kirjeldades oma tegevust ainult maagiliste sõnadega nagu „plokiahel“ ja „bitcoin“, on võimatu," tõdes finantsinspektsiooni divisjonijuht.
    Foto: Facebook/kv.ee
    Soomes 20 000 liitunut ja politseil sama mure
    Üle maailma on OneCoini oma raha pannud üle kolme miljoni inimese. Soome Yle kirjutas, et meie soomlaste seas on skeemi ohvriks langenut 20 000 inimest.
    Väljaande teatel seisab Soome politsei sama probleemi ees mis Eestis: kannatanud ei esita avaldusi. Soomes on OneCoin sattunud maksuameti huviorbiiti, mis on märganud ettevõttega seotud deklareerimata tulusid. Sealse keskkriminaalpolitsei teatel ei ole ükski Soome eraisik esitanud avaldust selle kohta, et on OneCoinilt petta saanud. Samas on politsei märganud sarnaselt maksuametiga suurte summade liikumist ettevõttesse. Täpsed summad pole teada, kuid kogusummat hinnatakse sadadesse tuhandetesse eurodesse. Kuna aga avaldusi esitatud pole, pole teemat süvitsi uuritud. Samuti ei ole nad uurinud OneCoini ettevõtet, mis on registreeritud välismaal.
    Siiski võib Yle sõnul tähendada nüüd Bulgaariast kogutav informatsioon seda, et Euroopa võimud saavad teabe OneCoiniga seotud isikute kohta, mis võib viia konkreetse tõenditeni, nagu skeemiga liitunute register. See aitaks skeemi edasi uurida.
    Lisaks võidakse Soome politsei kaasata Euroopa politseivõimude algatatud uurimisse.
    Helsingi ülikooli kriminaalõiguse professori Dan Frände sõnul võivad skeemist rikastunud soomlased kaotada enda tulud riigile, nagu juhtus Wincapita kaasuses aastaid tagasi. Frände sõnul on võimalik, et OneCoini Soome esindajad võetakse kriminaalvastutusele. Sealjuures on oluline, kas need isikud teadsid, et tegemist on blufiga.
    Eestis esindab värbamisüritustel skeemi Avo Väliste.
    Skeemi endistel Eesti esindajatel oma krüptoraha
    Yle märkis, et endised OneCoini skeemi vedajad Eestis on loonud oma krüptoraha Dagcoin. Äripäev on varem kirjutanud, et kodumaist loodavat krüptoraha saadavad kahtlused ja selle looja Nils Grossberg on olnud seotud püramiidskeemiks peetava krüptorahaskeemi OneCoin Eesti tegevusega.
    Grossberg ütles toona juulikuus, et tema teed läksid OneCoiniga lahku rohkem kui aasta tagasi. Skandaalse skeemi kunagine promoja oli selle suhtes kriitiline. „Ettevõtte liidritelt saadud lubadused jäid täitmata ja neid lubadusi pole täidetud siiani. Kõige enam häiris mind aga küsimus, kas Onecoinil on üldse krüptoraha olemas ja kas liigutakse "õiges" suunas või on tegemist pettusega. Ma usun, et mõistate, et kui tekivad sellised kahtlused, pole võimalik projektiga enam jätkata," rääkis ta.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.