Äripäev • 26. jaanuar 2018 kell 12:15

Putini tütrest lahkuminek jättis eksväimehe privileegidest ilma

Bloombergi andmeil naasis Kirill Šamalov pärast lahutust Putini tütrest juhtima üht naftakeemiatööstuse valdusfirmat, kus töötas ka enne abielu.  Foto: Reuters/Scanpix

Putini väimees pidi pärast lahutust presidendi tütrest loobuma ka oma mitme miljardi dollarilisest osalusest naftakeemiafirmas Sibur.

Putini tütre Katerina Tihhonova ja Kirill Šamalovi lahutus jõustus ilmselt aprillis 2017, kui Šamalov müüs oma aktsiad Siburis, kirjutas Bloomberg eile.

Šamalovile kuulus umbes 20% ettevõtte aktsiaid väärtusega üle viie miljardi dollari. Aprillis müüs ta need kõik maha. Bloombergiga vestelnud nelja allika sõnul ei teeninud Šamalov tehinguga midagi, kuna omas neid kui „Putini pereliige“. Niipea, kui ta Putini tütrest lahutas, tuli ka aktsiapakist loobuda.

Bloombergi andmeil algas Šamalovi lühike lend tööstusmagnaadina 2012. aastal, kui ta alles pidas presidendi tütrega pulmaplaane. Sel ajal hakkasid Siburi omanikud Leonid Mihelson ja Gennadi Timtšenko oma asepresidenti upitama peadirektoriks ning seejärel premeerisid teda – juhtidele mõeldud optsiooniprogrammi käigus – 4,3% aktsiatega.

2014. aastal, kui ta oli vaid 32aastane, omandas Šamalov Gazprombankilt saadud laenu eest veel 17% aktsiatest, ostes need Timtšenkolt. Selle aktsiapaki hinnaks oli umbes 2,2 miljardit dollarit.

Eelmise aasta aprillis teatas Sibur, et Šamalov müüs Mihelsonile oma aktsiad, mille oli ostnud Timtšenkolt. Kuigi tehingu detaile ei avalikustatud, ütles asjaga kursis inimene Bloombergile, et Šamalov ei saanud müügist mingit tulu, kuna tema privileegid seoses Putiniga lõppesid.

Lõpp puhkustele Prantsusmaa villas?

Šamalovi villa Lõuna-Prantsusmaal Biarritzis. Selle hurmava vaatega kinnistu ostis ta Gennadi Timtšenkolt, hinnaks arvatakse 3,7 miljonit dollarit.  Foto: Reuters/Scanpix

Bloomberg hindab Šamalovi vara praegu umbes 800 miljonile dollarile, millest suurema osa moodustab 3,9 protsenti Siburi aktsiatest. Selle koguse praegune turuväärtus on umbes 504 miljonit dollarit.

Vene meedia on kirjutanud, et Šamalovile kuulub villa Lõuna-Prantsusmaal Biarritzis, kus ta koos oma naise ning ämma ja selle uue mehega sageli viibib. Kas ka see maja temalt pärast lahutust ära võeti, pole teada.

Vene meedial on täielikult keelatud kirjutada Putini tütardest, 31aastasest Katerinast ja 32aastasest Mariast. Isegi nende neiupõlvenimi erineb Putini omast.

2016. aastal kirjutas Reuters, et ärimees Kirill Šamalov abiellus 2013. aasta veebruaris Katerina Tihhonovaga, keda agentuur nimetas Venemaa presidendi Vladimir Putini tütreks. Reutersi andmeil peeti Šamalovi ja Putini tütre pulmad Peterburi lähedal mäesuusakuurordis Igora.

Reutersi allika sõnul saabus pruutpaar kohale valgete hobuste troikaga. Tseremoonial osales sadakond inimest, kellelt võeti sissepääsul ära telefonid. Kõigile külalistele anti kaela valged sallid, millel oli punane tikand K&K.

Reutersi andmeil kuulus 2016. aastal Šamalovile abikaasaga kahasse umbes kahe miljardi dollari väärtuses Siburi valdusfirmade aktsiaid.

Šamalov on pank Rossija kaasomaniku Nikolai Šamalovi noorem poeg ning ta on koos isaga tegev ka tsemendiäris.

Hetkel kuum