Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Poliitikute sõnumisaladuse kaitset tõlgendatakse nii ja naa

    Kui reformierakondlasest riigikogu liige Keit Pentus-Rosimannus ja tema advokaat Toomas Vaher leiavad, et põhiseadus ei võimalda riigikogu kantseleil Autorollo pankrotiasjas e-kirju kohtule välja anda, siis vastupidisel arvamusel on keskerakondlast Lauri Laasit kriminaalasjas esindanud advokaat Oliver Nääs.

    Mäletatavasti andis riigikogu kantselei kriminaalmenetluse raames 2012. aasta märtsis kaitsepolitseiameti päringu peale uurimisasutusele Laasi elektronpostkasti kogu sisu ajavahemikul 2011. aasta veebruarist kuni sama aasta lõpuni.
    Praegu leiavad Autorollo pankrotiasjas kohtu väljaküsitud Keit Pentus-Rosimannuse selekteeritud e-kirju mitte välja anda soovivad riigikogu kantselei ning ka poliitik ise, et tsiviilasja raames on saadikul palju tugevam sõnumisaladuse kaitse ning puuduvad alused isiku privaatsusõiguse rikkumiseks seoses tsiviilasjaga, milles ta ei osale.
    Hiljuti ütles Pentus-Rosimannus ERRile, et põhiseadus ei näe ette sõnumite avamise võimalust. Ta viitas põhiseaduse 43. paragrahvile, mis sätestab, et igaühel on õigus tema poolt või temale posti, telegraafi, telefoni või muul üldkasutataval teel edastatavate sõnumite saladusele. Erandeid võib kohtu loal teha kuriteo tõkestamiseks või kriminaalmenetluses tõe väljaselgitamiseks seadusega sätestatud juhtudel ja korras.
    Sama meelt oli ka riigikogu esimees Eiki Nestor, kes selgitas "Aktuaalsele kaamerale", et olukord, kus kirjavahetust välja antakse, saab tekkida üksikutel juhtudel. Selleks võib olla näiteks kriminaalmenetlus. Tsiviilvaidluse juures, nagu on seda Autorollo kaasus, kehtib aga sõnumisaladuse hoidmine.
    Sõnumisaladusele viidata ei saa
    Maadevahetuse kriminaalasjas Einar Vettust ning Priit Toobali ja Lauri Laasi kriminaalasjas mõlemat tollast riigikogu liiget esindanud Lextali vandeadvokaadi Oliver Nääsi hinnangul ei saa aga Pentus-Rosimannus viidata e-kirjade väljaküsimisel sõnumisaladusele. Olgu ka öeldud, et Lextali büroo teised advokaadid esindavad Autorollo pankrotihaldureid, kes Pentus-Rosimannuse kirju kohtu kaudu saada soovivad.
    Nääsi sõnul on riigikohus mõlemas kriminaalasjas osundanud, et Pentus-Rosimannuse viidatud põhiseaduse § 43 sätestatud sõnumisaladuse spetsiifilises kaitsealas on ainult need e-kirjad, mis on kommunikatsiooniprotsessis.
    Kommunikatsiooniprotsess kestab e-kirja ärasaatmisest kuni saajani jõudmiseni ehk sõnumi teeloleku ajal, mil sõnum on isiku mõjusfäärist väljas ning ta ei saa seda kolmandate isikute eest kaitsta.
    „Seega e-kirjad, mille adressaat on kätte saanud ja eelduslikult ka läbi lugenud, ei ole enam sõnumisaladuse kaitsealas. Seetõttu ei ole asjakohane ka viide, et põhiseaduse § 43 lubab sõnumisaladusse sekkuda ainult tõe tuvastamiseks kriminaalmenetluses, kuna praegusel juhul ei ole küsimus üldse sõnumisaladuses,“ selgitas Nääs.
    Lextali vandeadvokaat Oliver Nääs.Foto: Andras Kralla

     Jättes läbi loetud kirja alles, peab inimene lihtsalt arvestama, et isiklik arhiivimaterjal ei ole sõnumisaladuse kaitsealas ning sellega tutvumiseks ei ole vaja kriminaaluurimist ega kohtu luba, piisab vaid proportsionaalsest seaduslikust alusest.

    Oliver Nääs,
    Lextali vandeadvokaat
    Nääsi hinnangul kuuluvad vanad e-kirjad hoopis põhiseaduse § 26 sätestatud üldise privaatsusõiguse kaitsealasse, mis ei sätesta riive eeldusena kriminaalmenetluse toimumist.
    „Kui inimene saab e-kirja kätte ja on saanud seal sisalduva sõnumiga tutvuda, siis on juba tema enda otsustada, mida ta selle kirjaga edasi teeb, kas kustutab või arhiveerib või saadab edasi. Jättes läbi loetud kirja alles, peab inimene lihtsalt arvestama, et isiklik arhiivimaterjal ei ole sõnumisaladuse kaitsealas ning sellega tutvumiseks ei ole vaja kriminaaluurimist ega kohtu luba, piisab vaid proportsionaalsest seaduslikust alusest,“ lausus Nääs.
    Põhiseaduse § 26 kohaselt on privaatsusõiguse riive lubatud otsesõnu ka teiste isikute õiguste kaitseks ning üheks selle väljundiks ongi tõendite kogumine tsiviilkohtumenetluses. Tegemist ei ole Eesti õiguspraktikas uudse või väga põhimõttelise küsimusega, märkis Nääs.
    See pole asjakohane käsitlus
    Kolleegi käsitlust ei pea aga asjakohaseks Pentus-Rosimannust esindav Raidla Ellexi vandeadvokaat Toomas Vaher, kelle sõnul on diskussioon riigikogu kantselei kaudu saadiku meilivahetuse tagaselja väljanõudmise teemal laiem ja põhimõttelisem kui pelgalt põhiseaduse sõnumisaladuse sätete tõlgendamine.
    Raidla Ellex vandeadvokaat Toomas Vaher.Foto: Andres Haabu

     Küsimus on, kas praegusel juhul eksisteerivad põhiseadusega lubatud erandid, et põhiõigusi riivata. Konkreetsel juhul nii meie kui ka riigikogu kantselei hinnangul selliseid aluseid ei ole.

    Toomas Vaher,
    Keit Pentus-Rosimannuse kaitsja, Raidla Ellex vandeadvokaat
    „Eraelu ja sõnumid ning saadikupuutumatus on põhiseadusliku kaitse all, see ei ole mõistlikult vaieldav. Asjasse puutuvaid põhiseaduse norme on mitu, sealhulgas sõnumi saladuse säte (põhiseaduse § 26, 43 ja 76), mis kaitsevad isikuid meelevaldse sekkumise eest. Küsimus on, kas praegusel juhul eksisteerivad põhiseadusega lubatud erandid, et põhiõigusi riivata. Konkreetsel juhul nii meie kui ka riigikogu kantselei hinnangul selliseid aluseid ei ole,“ märkis Vaher.
    Vaheri hinnangul on riigikogu saadiku e-kirjavahetuse väljanõudmine riigikogu kantseleilt tõenäoliselt seadusevastane mitmel alusel ja sellist nõuet ei saa täita.
    Samuti on Nääs tema sõnul ajanud segamini tsiviilvaidluse ja kriminaalmenetluse, sest viidatud kaks riigikohtu lahendit käsitlesid andmete ja dokumentide väljanõudmist ning sõnumeid kriminaalmenetluse kontekstis, mille puhul ka põhiseadus ise sõnumisaladuse rikkumist teatud olukordades võimaldab. Praegusel juhtumil aga ei ole käimas mingit kriminaalmenetlust ja pankrotihaldurid ei soovi andmeid selle jaoks. „See, mis on lubatud teatud eeldustel kriminaalmenetluses, ei ole ülekantav tsiviilvaidlustele, sest teiste isikute kaitstava hüve kaalukus ei ole piisav,“ selgitas Vaher.
    Sõnumi edastaja ei või teha meilivahetuse sisu analüüsi
    Lisaks ei näe Vaheri kinnitusel põhiseadus ka ette võimalust tavalises tsiviilasjas pöörduda sõnumeid vahendava telekomiettevõtte või serveriteenuse osutaja poole ning nende abil "lahti muukida" ja lugeda serveritest salaja seal säilinud meilikoopiaid, taastada kliendi kustutatud meile või sorida kliendi veebilogides, tehes seda saaja ja saatja teadmata ja loata. Veelgi enam, kõnealusel juhul nõutakse sõnumi kommunikatsiooniprotsessi tehniliselt korraldajalt ehk kantseleilt ka kaitse all oleva meilivahetuse „läbisobramist“ ehk sisu analüüsi, mida sõnumi edastaja mitte kuidagi teha ei või, märkis Vaher. Taoline tegevus oleks tema arvates ka selgelt sõnumi adressaadi mõjusfäärist väljas ja see haakub just kommunikatsiooniprotsessiga ehk põhiseaduse § 43 kaitsealaga, millesse ei või sekkuda ka tagantjärele.
    Harju maakohus on Autorollo pankrotiasjas sisu analüüsi kohta öelnud, et e-kirjade väljanõudmise kohtumääruse täitmine ei eelda riigikogu kantseleilt Pentus-Rosimannuse e-kirjavahetuse sisuga tutvumist, vaid üksnes kohtumääruses välja toodud filtreeringu alusel välja selekteeritud e-kirjade kohtule edastamist. See on tehtav ilma kirjade läbilugemiseta.
    Kantselei ega Pentus-Rosimannus selle väitega ei nõustu, Vaheri sõnul ei ole kommunikatsiooni vahendajal alust teha sõnumite analüüsi, sõltumata sellest, kas seda teha tehniliste abivahenditega või käsitsi.
    Kommentaar
    Keit Pentus-Rosimannuse kaitsja Toomas Vaher: 
    "Küsimuses, kas on või ei ole alust põhiseaduslikku privaatsusõigust (põhiseaduse § 26) riivata, on väga oluline see, mis eesmärgil dokumente soovitakse kasutada. Autorollo pankrotihaldurite soov avaldada Keit Pentus-Rosimannuse sõnumeid ei ole seotud Pentus-Rosimannust puudutava nn Autorollo tsiviilasjaga, mida lahendab Tallinna ringkonnakohus. E-kirju välja nõudnud pankrotikohtunik üksnes teostab järelevalvet pankrotimenetluse üle, milles Pentus-Rosimannus pole osaline."
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.