Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Viimane hoop E-Profiilile

    Pankrotti vajunud tööstusfirma E-Profiil tegutseb seni, kuni vara on müüdud. Seejärel firma kustub, otsustasid võlausaldajad peetud koosolekul.

    “Ainult nemad ise on selles süüdi,” ütles üks koosolekul osalenud võlausaldaja, metallifirma RGR Airon omanik Artemi Beljajev E-Profiili põhjaminekust rääkides.
    RGR Airon on rohkem kui poole miljoni euro ulatuses võlgu sisuliselt maha kandnud, sest kahtleb raha kättesaamises. E-Profiil jäi metalli lõikamistöid teinud Beljajevi ettevõttele võlgu eelmisel aastal. “Rääkisid, et makseraskused tekkisid naftaturu kukkumise tõttu, kuid tellimusi ja töid on palju ning probleemid lühiajalised. Juhatuse liige Toomas Jõgi lubas mulle, et maksab kogu raha 2017. aasta lõpuks, seda ütles ta märtsis.”
    Varased märgid
    Küsimusele, kuidas E-Profiil mittemaksmist hiljem põhjendas, vastas Beljajev, et tema ise näeb selle taga väga palju juhtimisvigu. Näiteks juba 2014. aasta lõpus oli aru saada, et naftaturg kukub, mistõttu vähenevad ka tellimused, aga E-Profiil jätkas järgneva kahe aasta jooksul endises tempos.

    Edaspidi vajavad antud tehingud õiguslikku hinnangut.

    Sirje Tael
    pankrotihaldur
    “Võib-olla lootsid, et läheb paremaks,” lausus Beljajev, kes arvab, et E-Profiili saneerimine ei oleks praegu õnnestunud. Enam kui 500 000 eurot mitte näinud RGR Airon panustab majanduskasvule. “Aga eks raske on ikka,” sõnas Beljajev.
    Veel kolm aastat tagasi 25 miljoni euro suurust käivet näidanud ja välismaa suurfirmadele eksportinud üle 200 töötajaga E-Profiil sai võlausaldajate koosolekul lõpliku hoobi ja kaob peagi olematusse.
    Firma saatuse üle hääletas 40-50 kohtusse võlausaldajate koosolekule tulnud firmade esindajat. Samuti panid nad paika pankrotitoimkonna suuruse ja liikmed. Toimkonda pääsesid ainult pangad: Danske, Luminor ja kahe esindajaga LHV.
    Võlausaldajate koosolekuga sama päeva hommikul andsid kohtule firma andmete õigsuse kohta vande E-Profiili endised juhatuse liikmed Toomas Jõgi ja Martin Mehilane. Kommentaaride jagamisest mõlemad keeldusid.
    Kui Jõgi pole ka varem kordagi küsimustele vastanud, siis Mehilane on vastutuse Jõe õlule lükanud, märkides, et ei ole finantsjuhtimise eest vastutanud, kui teemaks kerkis firmas tehtud erikontroll.
    Vara hulk lahtine
    E-Profiili varade väärtus jääb esialgsel hinnangul 4-8 miljoni euro vahele. Põhilise vara moodustavad seadmed ja laokaup. Koguvõlad on nüüdseks kasvanud umbes 43 miljoni euroni. Võlasummast 2,4 miljonit eurot võtab maksuvõlg, millele lisandus üle 400 000 euro, kui Unicredit Leasing novembris ettevõttega lepingud lõpetas.
    E-Profiil tahtis sügisel saneerimist, aga võlausaldajad polnud nõus kava toetama. Detsembris läks teele pankrotiavaldus. Äripäev on kirjutanud, kuidas E-Profiili pikaaegse juhatuse ja uue omaniku Technobalti vahelt jooksis must kass läbi.
    Kui Technobalt teatas, et juhatus tegi nafta hinna langusele järgnenud kriisile reageerides vigu ja on liiga vähe kuulanud soovitusi olukorra parandamiseks, siis teisel osapoolel on muud etteheited. E-Profiili varasem omanik Lembit Soe on öelnud, et Technobalt takistab ettevõtte päästmist ja Technobalti esindajat Veiko Tõnsot üritati võltsitud nõukogu koosoleku protokolliga E-Profiili juhatuse liikmeks valida. Nüüdseks on Tõnso alates veebruarist E-Profiili juhatuses.
    Technobalti esindav vandeadvokaat Jaanus Mody nentis, et nende arvamus E-Profiili probleemide põhjustest on karmim kui pankrotihalduri oma. “Oluliselt tõsisem. Aga eks pankrotihalduri ülesanne ongi uurida asjaolusid ning katsuda hinnata asja erapooletult,” ütles Mody.
    “Tõenäoselt ei ole tal olnud praegu eriti palju aega ja muud võimalust selleks. Peamine ressurss paistab olevat läinud ettevõtte tegevuse hoidmisele ning kiirematele pankrotimenetluse toimingutele,” lisas Mody.
    Ammu maksejõuetu
    Pankrotihaldur Sirje Taelalt ei õnnestunud küsimustele vastuseid saada, kuid ta tegi võlausaldajate koosolekul ettekande, kus rääkis, et omanike tüli ei ole firma raskusi põhjustanud, sest vaidlused algasid ajal, kui E-Profiil oli juba maksejõuetu. Tael arvab, et E-Profiili probleemid algasid eelmise aasta esimesel poolel. Igakuiselt oli firma kahjumis vähemalt juunist. Firma päästmisesse ja kompromissi Tael ei usu.
    E-Profiili tellimuste hulk kukkus mullu aasta varasemaga võrreldes kolm korda. Kui 2016. aastal sai firma 120 tellimust, siis läinud aastal ainult 43. Samuti vähenes tellimuste rahaline maht. Ülemöödunud aastal oli E-Profiili käive 23 miljonit eurot, eelmisel aastal 14,7 miljonit eurot.
    Ka märkas Tael, et firma tühistas arveid, mida finantseeris Luminor Liising. Eelmise aasta augusti käibedeklaratsioonis käis väga suure hulga arvete krediteerimine, mis tõmbas alla ühingu keskmise käibe.
    Kuigi augustikuu käive oli 1,5 miljonit eurot, tekkis maksuameti käibedeklaratsioonis miinus, sest firma krediteeris pea 2,8 miljonit eurot, kuna teenuseid ja kaupa ei ostetud. Samas ulatusid Luminorilt faktooringuga saadud summad 2,6 miljoni euroni.
    “Edaspidises pankrotimenetluses vajavad antud tehingud õiguslikku hinnangut,” märkis Tael ettekandes.
    Uus omanik Technobalt on varem süüdistanud E-Profiili peale rahaasjade moonutamise ka Luminori petmises.
    Moonutatud numbrid
    E-Profiili endised juhid Toomas Jõgi (vasakul) ja Martin Mehilane vestlemas pankrotihaldur Sirje Taelaga enne, kui andsid kohtus vande esitatud andmete õigsuse kohta.Foto: Andras Kralla
    Tael sõnas, et 2,8 miljoni euro näitamine 2017. aasta esimese poole müügiarvetes moonutas aasta esimese poole näitajaid.
    “Maikuus deklareeriti arveid, mis kredideeriti augustikuus ehk maikuu tegelik müügikäive oli väiksem. Arved faktooriti, kaupa ei väljastatud ja hoopis tekkis faktoorija ees kohustus samas summas,” selgitas Tael. Näiteks oli maikuu arvete summa ligi 900 000 eurot – seega ulatusid ka moonutused samasse suurusjärku.
    Hiljem krediteeriti veel arveid ning eksport läks kirja topelt. Tael tõdes, et E-Profiili läinud aasta möödus sügavas kahjumis. Ka möönis Tael, et avastades ainuüksi maksuametile deklareerimisel tehtud vigu, ei saa öelda, kui korrektsed on read raamatupidamises.
    Kuude lõikes on E-Profiili raamatupidamises olnud väljaminek materjalile, kaubale ja toormele suhteliselt suur võrreldes müügikäivetega. Põhjus võib Taela sõnul olla selles, et paljude tellijatega lepiti kokku ettemaksus, mis ei läinud tellitud toodetele, vaid eelnevate toodete valmistamisele ja ettevõtte igapäevaste kulude katmisele.
    Firma töötab veel edasi, kuigi suurimad tellijad peatasid maksed. Peale selle käivad läbirääkimised toodete tellijatega National Oilwell Varco Norway, Kronsberg ning ABB OY Marine ja ABB OY Motors and Generators, kes on valmis tooted lõpuni tegema. Kui õnnestub kokkulepped sõlmida, on võimalik ettevõtet töös hoida, usub Tael.
    Saneerimisnõustaja Indrek Lepsoo rääkis novembris Äripäevale, et pankrot on võlausaldajatele rahaliselt halvem lahendus. E-Profiili majandusraskuste põhipõhjusena nimetas Lepsoo nafta-gaasituru globaalset kriisi.
    “Nafta hind langes radikaalselt, kukkudes hinnatasemelt 100–120 USA dollarit barreli eest enam kui kaks korda,” ütles Lepsoo ja lisas, et E-Profiili toodete suurimad tellijad olid just nafta-gaasituru tehnoloogiaettevõtted, kes turu langemise tõttu lõpetasid või vähendasid väga oluliselt tellimusi. Sektori tellimuste maht kukkus ligi kolm korda.
    Technobalti ärikontroller Kadri Heinla sõnas toona, et peamine süü lasub firma raskuste eest E-Profiili juhatusel, Toomas Jõel ja Martin Mehilasel. Üks viga oli Heinla hinnangul kulude kasvatamine ajal, kui tulud kukuvad.
    Foto: Eiko Kink
    EAS süstis firmasse miljoneid
    Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on aastate jooksul E-Profiili pannud 3,6 miljonit eurot.
    Veel 2016. aasta maikuus andis EAS ettevõttele 20 000 eurot materjalide keevitustehnoloogia väljatöötamiseks. Kõige kopsakama toetuse sai E-Profiil 2009. aastal ehk siis 2,2 miljonit eurot, mille abil tegeles firma uute tootmis- ja pinnatöötluse seadmete ning tehnoloogiliste lahenduste ostmisega.
    EASi pressiesindaja Mariann Sudakov on Äripäevale öelnud, et E-Profiil on seni olnud edukas, ja toob näiteks aasta 2015, kui firma teenis müügitulu 25 miljonit eurot.
    Liiga aeglane
    Ka EAS viitab, et E-Profiilile sai saatuslikuks naftasektori viimaste aastate allakäik, aga ettevõte ei suutnud ärimudelis piisava kiirusega muudatusi teha.
    Samas kiitis Sudakov, et viimasel kümnel aastal on ettevõte ainuüksi sotsiaalmaksu tasunud riigieelarvesse 8,9 miljonit eurot. Iroonilisel kombel näitab äriregistri info, et E-Profiili 2,4 miljoni eurosest maksuvõlast riigile haukab suurima osa just tasumata sotsiaalmaks, mis ulatub 1,1 miljoni euroni.

    Asutatud aastal 1997, alguses tootis metalluksi ja- aknaid, alates 2002. aastast metallkonstruktsioone.

    Aastani 2006 kuulus Glaskekile ja Tesmanile. Firma asutasid toonane Skanska EMV AS ja Tesman.

    Seisuga 11.01.2018 oli nädala kahjum 156 tuhat eurot. 2016. aastal oli firma müügikäive 23 mln eurot, 2017. aastal 14,7 mln eurot.

    Juhid

    Veiko Tõnso (alates 02.02.2018)

    Martin Mehilane (kuni 02.02.2018)

    Toomas Jõgi (kuni 09.11.2017)

    Omanikud

    AS Technobalt Holding (Tarmo Männasalu, Rain Helde)

    Lembit Soe

    AS Tesman (Aarne Raav, Karli Truumees, Lembit Soe, Tõnu Jõgi)

    OÜ Mastingo Holding (Toomas Jõgi, Martin Mehilane)

    Allikas: Äriregister

    .
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Üha enam inimesi käib tööl autoga, ühistransport ja jalutamine jäävad kaugele maha
Viimase kahekümne aastaga on jalgsi tööl käijate osatähtsus langenud ligi poole võrra, ühistransporti kasutatakse vähem ja autoga sõidetakse rohkem. Statistikaameti analüütik Tea Vassiljeva vaatas andmetele otsa ja uuris, kuidas on eestlaste töölkäimise harjumused viimastel kümnenditel muutunud.
Viimase kahekümne aastaga on jalgsi tööl käijate osatähtsus langenud ligi poole võrra, ühistransporti kasutatakse vähem ja autoga sõidetakse rohkem. Statistikaameti analüütik Tea Vassiljeva vaatas andmetele otsa ja uuris, kuidas on eestlaste töölkäimise harjumused viimastel kümnenditel muutunud.