Äripäev • 12. märts 2018 kell 7:30

Firmad, mis võidavad säästva arengu võidukäigust

Volvo Carsi Polestar 1 genfi autonäitusel, üks nende elektriautode perest.  Foto: Reuters/Scanpix

Säästva arengu üks glamuursemaid märksõnu on elektriautod, mille arengus Põhjamaades asuvad ettevõtted näevad suurt võimalust, märgib SEB Investment Oultlook.

Volvo Cars, mis kuulub Hiina tootjale Geely, paigaldab alates 2019. aastast kõigile mudelitesse elektrimootorid.

Kaasa tahavad lüüa ka konsultatsioonifirmad nagu Rootsi ÅF, kes teevad koostööd mitme Hiina autotootjaga, et arendamaks  uusi elektriautode mudeleid. Rootsis asuv kaevandus- ja sulatusettevõte Boliden märgib, et nende vasekaevandused saavad kasvavast vasetarbimisest suurt kasu, kui maailm liigub elektriautode poole.

Seda osalt seetõttu, et elektriautodes on märkimisväärselt kõrgem vasesisaldus kui tavapärastes sisepõlemismootoritega autodes, kuid ka seetõttu, et elektriautode leviku kasvades tuleb märkimisväärselt laiendada ka elektrivõrgu infrastruktuuri. See nõuab suuri vasekoguseid.

Boliden on hindab ka koobalti kaevandamise võimalusi olemasolevast maagist, mis tõenäoliselt oleks ahvatlev alternatiiv kõikidele ettevõtetele, kes valmistavad akutoitel tooteid ega soovi end seostada Kongos asuva koobaltitööstusega.

Paberitööstus haarab võimalusest 

Tarbijad on hakanud võitlema plastist tuleneva reostuse vastu ja see loob olulisi ärivõimalusi paljudele Põhjamaade ettevõtetele.

Hiljuti teatas McDonald’s, et alates 2019. aastast loobub ta plasttopside kasutamisest kõikidel oma turgudel. Soome pakendispetsialisti Huhtamäki jaoks, kes tarnib plasttopse ja muid pakendeid kiirtoidukettidele kogu maailmas (v.a USAsse), ei olnud see teade üllatus. Huhtamäki tarnib oma klientidele nii plast- kui ka papp- ja paberpakendeid ning näeb kogu maailmas selget tendentsi paberi eelistamise suunas plasti asemel.

Loomulikult saavad sellest tendentsist kasu taastuvtoorainetest pakkematerjalide valmistajad nagu BillerudKorsnäs, Stora Enso ja Metsä Board – plastpudelite asemel vedelikupakendite kartong, plasti asemel paberkotid, vahtplasti asemel puidukiust valmistatud kandikud jne.

Paberi- ja tselluloositööstuse seadmete allhankijad, nende hulgas Valmet, räägivad, et nad ei ole veel näinud selle tendentsi erilist mõju oma tellimustele, kuid jälgivad arengut suure huviga. Ilmselgelt on olukorras, kus üsna suur osa plastpakenditest tuleb vahetada taastuvmaterjalidest alternatiivide vastu, vaja palju uusi masinaid papi ja paberkottide valmistamiseks.

Hetkel kuum