Äripäeva restoranitestid
0. Peatükk
  • Jaga lugu:

    Restoranitest: metropoli maitsed Narva maanteel

    Tallinnas Narva maanteel hiljuti uksed avanud TAR TAR köök + baar on omamoodi kulinaarne comeback, mille looja ja omanik on üks Eesti kõrgeima lennuga tippkokkadest Andrei Šmakov.

    tekst: Ei raasugi üleliigset trikitamist.

    X

    Viimased viis aastat oli Šmakov siinsete gurmaanide jaoks kadunud hing, kuid staažikamad toiduhuvilised veel mäletavad tema varasemaid saavutusi: Šmakovi käe all  tõusis vastavatud restoran Kadriorg Eesti tippude hulka ja mõnda aega oli ta ka Ribe peakokk. Viis viimast aastat on Šmakov olnud Moskva tipphotelli Metropol brand chef ja sealse restorani Savva peakokk.
    TAR TARi interjöör sai kõrged punktid.Foto: Raul Mee

    Toit-jook: 10

    Teenindus: 9

    Interjöör: 9

    Kokku: 28/30

     

    Sõna-sõnalt võttes siiski comeback’i ehk tagasitulekuga tegemist ei ole. Šmakov jätkab tööd Moskvas, TAR TARi köögi juhtimine on usaldatud peakokk Aleksei Jerjomini hooleks, saalipoolel hoiab silma peal Andrei abikaasa Lena. Restorani rajajale viitab tagasihoidlikult vaid riiulile välja pandud Moskvas välja antud raamat Andrei Šmakovi parimate retseptidega.
    Ometi midagi uut
    Isegi kui TAR TARi taustalugu ei tea, võiks kogenud gurmaan ainuüksi menüü ja maitsete põhjal jõuda arusaamiseni, et tegemist on värske tuulega siinsel pisut ühekülgseks kippuval kulinaarsel maastikul. Üllatusi pakkus nii roogade sisu kui ka vorm, nii tooraine kui ka sellega ringikäimine.
    Restorani nime vääriline roog.
    Menüü algab tartare’i ja cehviche’dega ehk toorest lihast ja kalast valmistatud roogadega, jätkub aga tavapäraselt suupistete, salatite, pearoogade ja magusaga. TAR TARi tartare’id on erakordselt maitsvad, valmistatud eriliselt kvaliteetsest lihast ja maitsestatud just parajal määral – ei liiga palju, aga ka mitte liiga vähe.
    Olles kütkestatud tartare’i kvaliteedist, lasin lihal veel teist korda lauale ilmuda, seekord küpsetatult ja pearoana.  Ja olin taas lummatud – liha oli taas õrn ja hõrk. Hoolega valitud toorainest andis tunnistust ka Scageni salat, mille koostisse kuuluvad pealtnäha väikesed ja tagasihoidlikud krevetid osutusid üllatavalt maitsvaks. Üllatusi pakkus ka salati välimus – tegemist oli kihtidena laotud salatiga, mille pealmiseks kihiks rohelised suvikõrvitsarattad.

    peakokk: Aleksei Jerjomin

    omanikud: Andrei Šmakov, Lena Šmakova

    Aadress: Narva mnt 7, Tallinn

    Telefon: 610 9230

    Avatud: E-N 12–22, RL 12–1

    Põhiroogade hinnavahemik: 9–14 eurot

    www.facebook.com/tartar.kook.baar/

     

    Aeg-ajalt tundub, et meie väikesel restoranimaastikul kopeerivad kõik kõiki. Kui keegi midagi uut välja mõtleb, ilmub see enam-vähem samasugusena ka teiste restoranide menüüsse. TAR TAR köök + baar mõjub kui värske tuulepuhang, kus korraga on terve menüü jagu uudseid maitseid, võtteid ja ideid. Sealjuures ei raasugi üleliigset trikitamist, TAR TAR järgib nii sisult kui ka vormilt bistroolikku stiili.
    Teenindus sujus
    Teenindus laabub sujuvalt nagu ikka sellistes söögikohtades, kui üks omanikest on saalis kohal. Esimest korda sattusin TAR TARi õhtul, kui kõik lauad olid broneeritud ja vabu kohti jätkus vaid baarileti taha. Tore oli vaadata, kuidas täismajaga toime tuldi, tähelepanu jätkus kõigile, teeninduses oli hoogu ja sära.
    TAR TARi nõrgaks kohaks võib osutuda tema asukoht Narva maantee alguses. Kuigi tegemist on rahvarohke kandiga, on sealsete restoranide eluiga osutunud pigem lühikeseks ning pole need  – kui ehk kunagine Novell välja arvata – jätnud ka Tallinna mõttelisele gurmeekaardile märkimisväärset jälge. Loodan siiski, et tõeline gurmaan ei lase end asukohast heidutada ja leiab tee väärt söögikohta üles.
    Jaga lugu:

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.