Peatükid

Restoranitest: metropoli maitsed Narva maanteel

Restoran, mis korraga pakub terve menüü jagu uudseid maitseid, võtteid ja ideid.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180317/BOOK02/180319807/AR/0/AR-180319807.jpg

Tallinnas Narva maanteel hiljuti uksed avanud TAR TAR köök + baar on omamoodi kulinaarne comeback, mille looja ja omanik on üks Eesti kõrgeima lennuga tippkokkadest Andrei Šmakov.

Viimased viis aastat oli Šmakov siinsete gurmaanide jaoks kadunud hing, kuid staažikamad toiduhuvilised veel mäletavad tema varasemaid saavutusi: Šmakovi käe all  tõusis vastavatud restoran Kadriorg Eesti tippude hulka ja mõnda aega oli ta ka Ribe peakokk. Viis viimast aastat on Šmakov olnud Moskva tipphotelli Metropol brand chef ja sealse restorani Savva peakokk.

TAR TARi interjöör sai kõrged punktid.

Sõna-sõnalt võttes siiski comeback’i ehk tagasitulekuga tegemist ei ole. Šmakov jätkab tööd Moskvas, TAR TARi köögi juhtimine on usaldatud peakokk Aleksei Jerjomini hooleks, saalipoolel hoiab silma peal Andrei abikaasa Lena. Restorani rajajale viitab tagasihoidlikult vaid riiulile välja pandud Moskvas välja antud raamat Andrei Šmakovi parimate retseptidega.

Ometi midagi uut

Isegi kui TAR TARi taustalugu ei tea, võiks kogenud gurmaan ainuüksi menüü ja maitsete põhjal jõuda arusaamiseni, et tegemist on värske tuulega siinsel pisut ühekülgseks kippuval kulinaarsel maastikul. Üllatusi pakkus nii roogade sisu kui ka vorm, nii tooraine kui ka sellega ringikäimine.

Restorani nime vääriline roog.

Menüü algab tartare’i ja cehviche’dega ehk toorest lihast ja kalast valmistatud roogadega, jätkub aga tavapäraselt suupistete, salatite, pearoogade ja magusaga. TAR TARi tartare’id on erakordselt maitsvad, valmistatud eriliselt kvaliteetsest lihast ja maitsestatud just parajal määral – ei liiga palju, aga ka mitte liiga vähe.

Olles kütkestatud tartare’i kvaliteedist, lasin lihal veel teist korda lauale ilmuda, seekord küpsetatult ja pearoana.  Ja olin taas lummatud – liha oli taas õrn ja hõrk. Hoolega valitud toorainest andis tunnistust ka Scageni salat, mille koostisse kuuluvad pealtnäha väikesed ja tagasihoidlikud krevetid osutusid üllatavalt maitsvaks. Üllatusi pakkus ka salati välimus – tegemist oli kihtidena laotud salatiga, mille pealmiseks kihiks rohelised suvikõrvitsarattad.

Aeg-ajalt tundub, et meie väikesel restoranimaastikul kopeerivad kõik kõiki. Kui keegi midagi uut välja mõtleb, ilmub see enam-vähem samasugusena ka teiste restoranide menüüsse. TAR TAR köök + baar mõjub kui värske tuulepuhang, kus korraga on terve menüü jagu uudseid maitseid, võtteid ja ideid. Sealjuures ei raasugi üleliigset trikitamist, TAR TAR järgib nii sisult kui ka vormilt bistroolikku stiili.

Teenindus sujus

Teenindus laabub sujuvalt nagu ikka sellistes söögikohtades, kui üks omanikest on saalis kohal. Esimest korda sattusin TAR TARi õhtul, kui kõik lauad olid broneeritud ja vabu kohti jätkus vaid baarileti taha. Tore oli vaadata, kuidas täismajaga toime tuldi, tähelepanu jätkus kõigile, teeninduses oli hoogu ja sära.

TAR TARi nõrgaks kohaks võib osutuda tema asukoht Narva maantee alguses. Kuigi tegemist on rahvarohke kandiga, on sealsete restoranide eluiga osutunud pigem lühikeseks ning pole need  – kui ehk kunagine Novell välja arvata – jätnud ka Tallinna mõttelisele gurmeekaardile märkimisväärset jälge. Loodan siiski, et tõeline gurmaan ei lase end asukohast heidutada ja leiab tee väärt söögikohta üles.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. March 2018, 08:15
VAATA KÕIKI ERILEHTI

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing