Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maksuameti plaan võõristust ei tekita

    Peamine viis maksuvaidluste vältimiseks on nõustuda endale kas või väikestki töötasu dividendide kõrvalt maksma, arvab Soraineni vandeadvokaat Kaido Künnapas.Foto: Andras Kralla

    Maksuameti plaan panna ühemehe- ja perefirmad dividendide asemel osaliselt palka maksma on ettevõtjate ja maksunõustajate hinnangul pigem hea, kuigi keeruline, samas leidub ka kriitikuid.

    Maksuameti plaan ühemehe- ja perefirmadega.

    "Kindlasti on tervitatav, kui tekib selgus, millise töötasu maksmise puhul võib ettevõtja ennast kindlalt tunda. Riigile toob see maksutulu juurde ja ettevõtluskeskkond muutub selgemaks," kommenteeris Krimelte OÜ juhatuse liige ja tööandjate keskliidu maksupoliitika töörühma juht  Jaan Puusaag.
    Piirkondade ja sektorite järgi täpse keskmise palga kehtestamise mõtte suhtes oli Puusaag skeptiline ning pidas seda ideed liiga bürokraatlikuks. "Kõigi eripäradega ei suudeta kunagi arvestada. Ühe pisipoe äri võib minna paremini kui mõnel advokaadibürool," ütles ta.

    Ammu oli aeg

    Minu hinnangul on see väärt plaan, ammugi oli aeg ja tervitatav on ka maksuameti veenmismeetod. Vähemalt mõni aasta tagasi olid Eestis seitsekümmend neli tuhat käibemaksukohustlasest ettevõtet.

    Kas on arukaid inimesi, kes usuksid, et osa neist ei tegele piiripealse maksude optimeerimisega, et mitte öelda vähemalt moraalse maksupettusega. Paljudel sellistel šlikerdajatel on samal ajal pensionäridest või solidaarset tervisekindlustust kasutavad lähisugulased. Neid peavad praegu üleval ausad töötegijatest maksumaksjad.

    Loomulikult pole selline olukord jätkusuutlik, aga riigile omane lihtsalt kiirkorras seaduste muutmine halvendaks ettevõtluskliimat. Usutavasti saab maksuamet oma veenmistöö käigus olukorrast ülevaate ja siis on sõna poliitikutel. Loodetavasti seekord ei mängita maksudega hasartselt.

    Olari Taal
    ettevõtja
    Puusaag viitas tööandjate keskliidu pikaajalisele ettepanekule, et lihtsam oleks kehtestada dividendile teatavas osas sotsiaalmaks ning teisalt jälle kehtestada sotsiaalmaksule lagi.
    See sotsiaalmaks võiks olla näiteks pool palgalt makstavast, st 16,5%, seda võiks Puusaagi sõnul tasuda kuni kolmekordselt keskmiselt töötasult. "See võrdsustaks kõikide elualade, piirkondade ja sektorite palgad, sest kogu tulemusel on üks universaalne mõõde – dividend," ütles ta.
    "Sellisel juhul ei laieneks palgamaksjate hulk mitte ainult ühemehefirmade poolest, vaid ka suurematel ettevõtetel tekiks huvi maksta rohkem palka," lisas Puusaag.
    Maksuameti plaan on nende võimusse jäävaid vahendeid arvestades samm õiges suunas ning Puusaag avaldas lootust, et suurema pildi korrastamiseks seaduseandja ükspäev ka vajalikud sammud astub.
    Juhend ei ole kõigi haiguste ravi
    EY Eesti partner Ranno Tingas märgib, et maksuameti koostatud juhend ei ole nii-öelda kõigi haiguste ravi, kuid Eesti teenusmajanduses mingit korda peaks see looma.
    "Mõju avaldab see kampaania kindlasti ja toob ka teema tagasi tähelepanu keskpunkti. Maksuamet kindlasti mängib just laiema mõju peale, lõpuks saavad nemad vaid osa ettevõtetega kokku, et vestelda ja veenda, aga mingi seltskond siis eeldatavasti muudab ise oma käitumist ja korrastab sellega ka turgu," rääkis Tingas.
    Võimalikke kohtuvaidlusi kommenteerides viitas Tingas esiteks 2009. aasta kohtulahendile, milles just nimelt sellise maksuameti juhendi vajadust rõhutati ning mille puudumise tõttu ka maksuametile toona negatiivne lahend tuli.
    Vahepeal on aga maksuameti töös tulnud juurde palju tõlgendamist, nüüd vaadatakse rohkem tehingute sisu ja vähem lepingutele pandud pealkirju, mis tõttu Tingas ei kahelnud, et korralikult ettevalmistunud maksuamet suudab nüüd kohtus tõestada, et endale ainult dividendi maksnud perearst või raamatupidaja oleks pidanud endale ka töötasu maksma.
    Kui rääkida sektoritest, kus maksuameti töö tulemusel võiksid suuremad muutused toimuda, siis soovitas Tingas vaadata Äripäevas avaldatavaid TOPe. "Seal on teinekord ilmselgelt näha, et ülikasumlikud on ettevõtted siis, kui palka ei makstagi. Eks need TOPid hakkavadki ajapikku muutuma, kui palgakulu kokkuhoiult tekkiv konkurentsieelis väheneb," ütles ta.
    Muusikute ja lauljate hinda arvutada ei saa
    Palju keerulisem on Tingase sõnul olukord kõigi loova tööga seotud ettevõtetega. "Loomingulise töö mõõtmine ongi ülikeeruline. Kui inimene ei tegele klientide vastuvõtuga üheksast viieni, vaid on fotograaf või muusik, siis kuidas tema palka arvutada ja tööpanust mõõta? Vaevalt, et see arvutamine sellises sektoris üldse kunagi võimalikuks osutub," lisas Tingas.
    Seda, et aktiivse ja passiivse tulu eristamine on ebameeldiv teema, millega kohtusse minna, märgib ka Soraineni advokaadibüroo vandeadvokaat Kaido Künnapas.
    "Kes oskab öelda – ja veelgi enam, kohtus tõendada –, kui palju ikkagi tuleb ühingule tulu teenimiseks aktiivselt midagi teha ning kui palju tekib tulu aktiivse pingutuseta? Kui põllumees külvab kevadel maha porgandiseemne ning tema OÜ müüb porgandi sügisel, siis milline on põllumehe aktiivne panus porgandi kasvamisse ja kui palju sai porgand kasvamisega ise hakkama? Need oleksid keerukad vaidlused, mida kumbki pool ei tahaks," rääkis ta.
    Vaidlustest päästab tõenäoliselt juba väikene vastutulek
    Seetõttu on Künnapase sõnul ainult rõõm näha, et maksuamet soovib jätkata oma senist praktikat ning mitte hakata kedagi tagasiulatuvalt karistama.
    Künnapase hinnangul on peamine viis kohtuasjade vältimiseks nõustuda endale kas või väikestki töötasu maksma lisaks dividendidele. Kuid ameti koostööpakkumise ignoreerimine võib maksuotsusega lõppeda küll. Ettevõtjatel on siinkohal oluline läbi mõelda, kui palju neil tuleb ikkagi oma ühingu kasumi genereerimiseks aktiivselt pingutada ning kui palju kasumit ilma suurema pingutuseta ise tekib.
    "Ühingu kaudu korterite üürijatel midagi ilmselt karta ei ole, kuid konsultatsiooni- või koristusteenuse osutajatel on põhjust oma tegevus läbi mõelda. Samas ma ei usu, et ka alla turu keskmise töötasu maksmine probleemi maksuameti jaoks ei lahendaks ja asi läheks maksuotsuseni," lisas ta.
    Teenusemajanduse sektor vajabki korrastamist
    Teenusemajanduses ning just koolitus- ja konsultatsioonisektoris on ühemehefirmasid küll, möönis konsultatsiooni- ja koolitusfirmade liidu tegevjuht ning koolitusfirma Meta-Profit müügijuht Anu Kaiv. Samas ongi tema sõnul positiivne, kui jääb vähemaks selliseid ühemehetegijaid, kelle kvaliteedis ei saa kindel olla.
    "Iseenesest peaks muutus tooma kaasa positiivseid tulemusi, parandama kvaliteeti ning laskma parimatel pinnale tõusta. Annab võimaluse just tõsisematele ettevõtetele, millel suurem soov professionaalset meeskonda pidada. Koolitusturg ongi natuke liiga täis," ütles Kaiv.
    Maksumaksjate liidu juht Lasse Lehis oli maksuameti juhendi suhtes skeptilisem, kuid pikalt ta seda kommenteerida ei soovinud, kuna on riigikohtu nõunik ja näeb, et juhendis on mitu sellist kohta, millega kohtuinstantsides käima hakatakse.
    Maksuameti plaan on lühinägelik
    "Lihtne või kerge see kõik olema ei saa. Pealegi võib oodata, et tullakse küsima, et mis sai maksudega näiteks Rakvere lihakombinaadis. Meil alles oli üleval teema Stalnuhhin ja tema lasteraamatud, aga maksuameti sõnum on praegu, et alustame väikeettevõtjatest, kes niigi iga senti loevad, ja küsime neilt juurde," jäi ta kriitiliseks.
    Samas võib Lehise sõnul ollagi maksuameti plaan näidata üldsusele, et nemad on proovinud seda probleemi lahendada ja ebaõnnestumise korral palli lükata edasi poliitikutele.
    "Üheksa aastat tagasi jäi see plaan neil pooleli, sest vaja oli juhendit. Siis leidis rahandusministeerium, et juhendi asemel on ikka vaja seadusemuudatust. Seadust ei ole, aga nüüd ikka keegi leidis, et polegi vaja, saab kuidagi niisama hakkama," lisas ta.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.