Ratase valitsuse ministrid ei kipu ametis püsima

Jüri Ratas  Foto: Andras Kralla
Äripäev • 17. aprill 2018 kell 8:14

Jüri Ratase valitsusest on tagasi astunud juba seitse ministrit, kui arvestada ka Jevgeni Ossinovskit.

Jüri Ratase valitsuses on ametist lahkunud IRList rahandusminister Sven Sester, kaitseminister Margus Tsahkna, keskkonnaminister Marko Pomerants, Keskerakonnast riigihalduse minister Mihhail Korb, maaeluminister Martin Repinski ja riigihalduse minister Jaak Aab. Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast on ministri ametist lahkumise kavatsusest teatanud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Esimene riigihalduse minister Mihhail Korb astus tagasi eelmise aasta mais. Lääne Elu vahendusel oli avalikuks tulnud, et Korb ütles kohtumisel veteranidega, et tema ei ole NATO liikmesuse poolt. "Mina… võib-olla ütlen eestlaste vaatevinklist ebameeldiva fraasi, mina pole NATO liikmelisuse poolt. Mulle meeldib soomlaste poliitika selles küsimuses. Aga kui teha oma armee, läheb see veel kallimaks. Saate aru? Soomlased ehitavad oma armeed, nad on NATOst eraldi, tegelevad ise oma riigi kaitsmisega. Aga neile ei tule keegi appi," rääkis Korb veteranidega kohtudes.

Hilisemas pressiavalduses palus Korb vabandust ja teatas, et toetab Eesti julgeolekupoliitika aluspõhimõtteid. Sellele vaatamata otsustas Korb pärast kohtumist peaminister Jüri Ratasega, et astub tagasi. Tema asemel astus ametisse Jaak Aab.

Täna aga teatas Jaak Aab, et andis sisse lahkumisavalduse, kuna sõitis alkoholijoobes ja ületas kiirust. "Kahetsen juhtunut väga sügavalt ja ei õigusta oma tegu," lausus ta. "Olen õppetunni kätte saanud, loodan, et ei korda viga," lausus ta. Aab ütles, et alahindas oma enesetunnet ja võinuks lasta elukaaslasel rooli istuda.

Keskerakonna ministritest on ameti maha pannud ka Martin Repinski, kes jõudis maaeluminister olla vaid 14 päeva, mille jooksul tuli tal mitu korda selgitada Konju kitsefarmi tegemisi ja varasema elu seikasid. "Olen otsustanud maaeluministri ametikohalt tagasi astuda, et tuua oma erakond ja peaminister tule alt välja," kirjutas Repinski avalikus pöördumises. "On selge, et minu ettevõtlustegevusest ja varasemast elust on jäänud lahtisi otsi, mis tuleb kokku sõlmida. Ministritöö seda kindlasti ei võimalda, selles tuleb sajaprotsendiliselt keskenduda Eesti maaelu ja põllumajanduse võimalustele ja muredele. Seetõttu lahkun maaeluministri ametist ja jätkan tööd riigikogu liikmena," teatas Repinski 6. detsembril 2106. Tema asemel sai maaeluministriks Tarmo Tamm.

IRL vahetas kolm ministrit välja

IRLi ministritel Sven Sesteril, Margus Tsahknal ja Marko Pomerantsil tuli ametist lahkuda erakonna uueks esimeheks valitud Helir-Valdor Seederi otsuse tõttu. Seeder põhjendas toona, et uute ministrite ettepanek ei ole kuidagi ajendatud seniste ministrite tööst, vaid on sellest, et ta lubas erakonna suurkogul muudatusi. "Sellest tulenevalt ka minu ettepanek, et kaasata rohkem erakonnaliikmeid tipp-poliitikasse, et see meeskond, kes Eesti poliitikas tegutseb, oleks laiemapõhjalisem," ütles ta.

Sven Sesteri asemel sai rahandusministriks Toomas Tõniste, Margus Tsahkna asemel kaitseministriks Jüri Luik ja Marko Pomerantsi asemel keskkonnaministriks Siim Kiisler.

Kuu alguses teatas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski, et loobub tervise- ja tööministri iametist. Ossinovski ütles, et tahab keskenduda valimiste eel erakonnale. "Meie poliitikategemise fookuse nihutamine meie kesksetele teemadele tähendab seda, et järgmise 330 päeva jooksul pean mina isiklikult igapäevaselt selle nimel vaeva nägema. Seda ei ole aga võimalik teha, täites tervise- ja tööministri ülesandeid," põhjendas Ossinovski. Kes asub tema asemele, ei ole veel teada.

Rekordit hoiab Mart Laari valitsus

Jüri Ratase seitsmele ministrivangerdusele jõudis lähedale Tiit Vähi, kes vahetas ministreid kuus korda. Ministrite vahetamise rekordit hoiab aga kindlalt Mart Laari esimene valitsus, kus minister vahetus 12 korda.

Peaminister Mart LaarSiseministrid: Lagle Parek -> Heiki ArikeVälisministrid: Trivimi Velliste, Jüri LuikKaitseministrid: Hain Rebas -> Jüri Luik -> Indrek Kannik -> Enn TuppTeede- ja sideminister: Andi MeisterSotsiaalministrid: Marju Lauristin -> Toomas VilosiusReformiminister: Liia HänniKultuuri- ja haridusministrid: Paul-Eerik Rummo -> Peeter OleskEnergeetikaminister: Arvo NiitenbergRahandusministrid: Madis Üürike -> Heiki Kranich -> Andres LipstokMajandusministrid: Ain Saarmann -> Toomas Sildmäe -> Toivo JürgensonKeskkonnaminister: Andres TarandJustiitsministrid: Kaido Kama -> Urmas ArumäePõllumajandusminister: Jaan Leetsar

 

Hetkel kuum