Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvaraanalüütik: uus nõue lõpetab väikearendajate äri

  Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Risto VähiFoto: Raul Mee

  Uus Maa kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi sõnul teeb kinnisvarasektoris ilma 2020. aastal jõustuv uus seadus ehk liginullenergia nõue.

  Vähi ütles teemaveebi kinnisvarauudised.ee korraldatud kinnisvaraarenduse konverentsil esinedes, et järgmine aasta sunnib ehitajaid ja arendajad väga aktiivselt ehituslubade taotlemisele ja kättesaamisele, sest 2020. aasta 1. jaanuar on ikka juba väga tugevalt turjal. Ta ennustas, et tõenäoliselt ehitatakse 2020. aasta alguses väga vähe.  
  „Liginullenergia nõude mõjul väljuvad väikearendajad ja -ehitajad kinnisvarasektorist, sest on vaja tugevalt investeerida tehnikasse, seadmetesse ja inimeste koolitamisse ehk kulutada palju raha ja see sööb väiksematel ära kogu äri mõttekuse – see on väga kallis. On antud ette reeglid, kuidas nõutud energiatase saavutatakse, samas on ministeeriumist tulnud signaal, et võib olla ka loominguline,“ rääkis Vähi.
  Liginullenergia teema puudutab ka kõiki neid üksikehitajaid, kes plaanivad ise omale kodu rajada.
  Vähi sõnul on väga hea, et liginullenergia teemast meedias palju räägitakse. „Ma ootan huviga Tallinnas valminud superministeeriumi talvekulusid, et millised need siis lõpuks olid,“ lisas ta.
  Kuula ka saadet samal teemal: 
  Praegust olukorda kinnisvaraturul kommenteerides märkis Vähi, et uute korterite müügiga saavutati Tallinnas tõusuperioodi tipp 2017. aastal ja edasi läheb langevas tempos.
  Vähi sõnul läheb meie majandusel läheb hästi, kui meie naabritel läheb hästi, sest me sõltume Skandinaaviast. „Eesti valitsused võivad vahetuda, aga see ei oma suurt tähendust sellele, kuidas Eesti majandusel läheb. Me peame olema valvsad. Peame jälgima hoiatusi, mis puudutab palgakasvu ja tootlikkust. Ei saa ainult sundida inimesi laenukoormust kasvatama. Langused on normaalne osa majandusest ja kinnisvaraärist. Sellega tuleb arvestada. Loodan, et valvsus ja konservatiivsus jätkub,“ kommenteeris ta.
  Vähi sõnul meeldib eestlasele jätkuvalt betoon. Ühtlasi on paljud töötavad inimesed kindlad, et nemad tulevikus mingit pensioni enam ei saa. „Eestlane on täielikult kinnisvarausku, ta paneb raha kinnisvarasse, on seda alati teinud ja see jätkub. Muutunud on see, et kui varem räägiti palju kinnisvara tootlusest, siis nüüd saadakse aru, et üüritootlus ei ole enam kõige põhilisem asi. Pigem saadakse rohkem aru sellest, et korteri ostmine  pensioniks on pikaajaline investeering ja selle aja jooksul, kui meie põlvkond pensionini jõuab, näeme mitut tõusu ja langust ning võib-olla krahhi ka“.
  „Mõistetakse, et raha paigutamine mõnda korterisse on pikaajaline rahavoog ja kunagi pensionil olles võib-olla see ainus varandus, mis sul on. Minu käest küsivad paljud pereinimesed, kellel on sääste, et ma ütleksin neile hea koha, kuhu korter osta, et see oleks neil olemas tulevikus ja pensionipõlves,“ tunnistas Vähi.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Martin Mark: Eesti uus visioon peab olema õigesti fokuseeritud
Tihtilugu kipume keskenduma probleemidele, mis saadavad meid igal pool. Neisse liialt kinni jäädes võib ununeda suur pilt ja sündida kasvu pidurdavad otsused, kirjutab If Kindlustuse Balti erakliendiüksuse juht Martin Mark.
Tihtilugu kipume keskenduma probleemidele, mis saadavad meid igal pool. Neisse liialt kinni jäädes võib ununeda suur pilt ja sündida kasvu pidurdavad otsused, kirjutab If Kindlustuse Balti erakliendiüksuse juht Martin Mark.

20 aastat investeerimiskogemust portfellihalduses

Olulisemad lood

Tööturu jahenemine sundis Wall Streeti kolmapäeval langusele
USA suured indeksid sulgusid kolmapäeval punases: S&P 500 taandus -0,39%, Dow 30 kaotas veidi vähem -0,19% ning Nasdaq langes enim -0,58%. Põhjus on selles, et investorid vaatavad pessimistlikult andmeid, mis annavad märku tööturu kiirest jahenemisest.
USA suured indeksid sulgusid kolmapäeval punases: S&P 500 taandus -0,39%, Dow 30 kaotas veidi vähem -0,19% ning Nasdaq langes enim -0,58%. Põhjus on selles, et investorid vaatavad pessimistlikult andmeid, mis annavad märku tööturu kiirest jahenemisest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Äkki tagandatud börsifirma juht: sisulise koostööni me ei jõudnudki
Balti lisanimekirjas noteeritud puitkiudplaaditootjas Nordic Fibreboardis vaid loetud päevad ametis olnud ja seejärel tagandatud tegevjuht Aigar Kallas nentis, et oleks ettevõttelt oodanud selgemat rollide jaotust.
Balti lisanimekirjas noteeritud puitkiudplaaditootjas Nordic Fibreboardis vaid loetud päevad ametis olnud ja seejärel tagandatud tegevjuht Aigar Kallas nentis, et oleks ettevõttelt oodanud selgemat rollide jaotust.
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Osta "katkine" aken: Tesla teeb kunagise fopaa rahaks
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Enefit Green investeerib Leetu 150 miljonit eurot
Enefit Green investeerib 14 tuulikuga pargi ehitusse ligi 150 miljonit eurot, valik langes Leedu kasuks, kus ehitamine lihtsam.
Enefit Green investeerib 14 tuulikuga pargi ehitusse ligi 150 miljonit eurot, valik langes Leedu kasuks, kus ehitamine lihtsam.
Eesti õpilased püsivad PISA tabelis Euroopa tipus
Eesti õpilased saavutasid selleaastases PISA testis Euroopa tipptulemuse, mõnes valdkonnas seda jagades, ning on maailmas esikaheksas koos Aasia tippriikidega.
Eesti õpilased saavutasid selleaastases PISA testis Euroopa tipptulemuse, mõnes valdkonnas seda jagades, ning on maailmas esikaheksas koos Aasia tippriikidega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.