Äripäev • 25 aprill 2018

Mallorca keelas turistidele korteri rentimise

Valldemossa, Mallorca  Foto: Scanpix/Panthermedia

Hispaanias Mallorcal asuva kuurortlinna Palma võimud keelasid alates juunist korteriomanikel oma kodu turistidele välja rentida, vahendas BBC.

Palma on viimastel aastatel hädas tohutu turistidevooluga, mida seletatakse just sellega, et on juurde tulnud võimalus igaühel oma kodu interneti ja mobiilirakenduse vahendusel lühirendile anda. Kohaliku valitsuse sõnul on ilma litsentsita elamispindade rendile andmine kasvanud 2015. aastast 2017. aastani 50% võrra. Hispaania väljaanne El Pais kirjutab, et Palmas rendile pakutavast 11 000 korterist on vaid 645 olemas vastav litsents.

Väljaanne Diario de Mallorca kirjutab, et võimuesindajatel oli otsuse tegemisel ka kohalike toetus – Palma elanikelt saabus 6000 allkirjaga petitsioon. Palma elanikud kurdavad väljaande sõnul rendihindade pärast, mis hakkasid tõusma pärast kortereid lühirendile pakkuvate veebikülgede tekkimist: 2013. aastast on Palmas üürihinnad kasvanud 40%. Lisaks kurdavad kohalikud turismipiirkondade liigse müra ja ülerahvastatuse pärast.

Palma linnapea teatas, et nende otsus on eeskujuks ka teistele linnadele, kes on hädas massiturismiga. Samas hoiatab kohalik ettevõtjate liit, et keeld mõjutab tugevalt paljude kohalike toimetulekut. Väikeettevõtjaid ühendav organisatsioon Pimeco väidab, et turistidele korteri rentimine on tekitanud positiivse nõudluse, ning sellest on saanud paljudele kohalikele oluline sissetulekuallikas. Lisaks mõjutab keeld ka restorane ja kauplusi, mis võib tuua kaasa paljude jaoks töö kaotuse.

Eelmisel aastal keelati Palmas reklaamida ilma vastava litsentsita korteri rendile andmist, selle eeskirja rikkujat ähvardab suur trahv. Ka Barcelona on vastu võtnud samasuguse piirangu.

Eelmisel aastal püstitas Hispaania turismirekordi – riiki külastas 82 miljonit inimest. Suurima populaarsusega on Kataloonia ja Baleaari saared, kuhu suuremate saartena kuuluvadki Mallorca, Menorca ja Cabrera.

Hetkel kuum