Danske minek turule auku ei jäta

26. aprill 2018, 13:58
Margus Rink ei välistanud, et turule võiks mahtuda veel panku.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180426/NEWS/180429749/AR/0/AR-180429749.jpg
Ainult tellijale

Pankade esindajate hinnangul Danske Eestist tagasitõmbumine olulist muutust turul kaasa ei tohiks tuua, kuid aktiivsust on panganduses siiski märgata.

LHV ettevõtete panganduse juht Indrek Nuume tõdes, et tänane teade üllatus polnud. „Danske aktsionär ilmselt soovis peagi kuulda, et pank kavatseb Balti riikides oma riske vähendada. Ma ei hinda tõenäoliseks, et lähiajal oleks Eesti turule teisi panku lisandumas.“

SEB juhatuse liige Ainar Leppänen lisas, et konkurents on panganduses tihe ning seega tühja kohta turul tõenäoliselt ei teki. „Pangandusturul on muutusi tunda eelkõige sellest, et klientide liikumine pankade vahel on muutunud suuremaks, kui veel mõni aasta tagasi,“ ütles ta.

Kõrval- ja kiirteepangad

Eesti Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm sõnas, et pangandusmaastikku iseloomustab valikuvõimaluste paljusus, mistõttu ei näe nad, et tänasel otsusel olulist mõju siinsele pangandusturule oleks. Nuume märkis, et Danske turuosa ettevõtete laenuturul on alla 10% ning teised turuosalised võtavad kliendid aja jooksul üle ehk mõju nii neile kui ka teistele pankadele on positiivne.

Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink lausus seevastu, et uued tulijad pole välistatud. „On võimalik, et Eesti pangandusturule siseneb tulevikus ka uusi panku, aga eeskätt väga kindlates kliendi- või tooteniššides või siis elektroonilisele pangandusele panustavate piiriüleste pankadena.“

Ta lisas, et pärast kümneaastast vaikelu käib taas võitlus klientide pärast. „Vastukaaluks suurtele Skandinaavia pankadele, kes "sõidavad otse mööda kiirteed" on tekkinud kodumaisel kapitalil põhinevad pangad, kes julgevad "pöörata ka kõrvalteedele", kellel on valmisolek peatusteks ja läbirääkimisteks. Ruumi jätkub mõlemale sõidustiilile.“

Rink täiendas, et tema jaoks oli Danske lahkumine oodatav, kuid talle jäi siiani arusaamatuks nende äristrateegia. „Mis oli Danske strateegia? Mina küll ei tea. Samas tajun väga selgelt, mis on LHV Panga strateegia, Coop Panga strateegia, samuti Swedbanki ning SEB strateegia.“

Talihärm ütles seevastu, et uudise valguses võib näha, et Danske Bank on veelgi täpsemalt oma sihtgruppi defineerimas ehk nagu ka juba varasemalt spetsialiseerumas äriklientide teenindamisele. „Tegemist on Danske Grupi üldise strateegiaga, mida nad rakendavad ka teistel turgudel, näiteks Saksamaal ja Poolas,“ lausus Talihärm.

Kõik pankade esindajad märkisid loomulikult, et ootavad turul vabaks jäävaid ärikliente enda juurde.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. April 2018, 15:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing