Äripäev • 21. mai 2018 kell 7:00

Töötukassa hiigelreservid suunatakse töötajate ümberõppeks

Tallinna töötukassa.  Foto: Raul Mee

Töötukassal on üle 750 miljoni euro suurune reserv, mis üha paisub, vahendas eile "Aktuaalne kaamera. Nädal".

Enne majanduskriisi, 2008. aastal, oli töötukassa reservis 182 miljonit eurot. 2009. aastal järgnenud majandussurutis viis Eesti töötute arvu järsult üles, vähendas töötukassa reservi umbes 50 miljoni euro võrra, kuid juba järgmisel aastal hakkas reserv jälle kasvama, ületades kohe kriisieelse taseme, meenutas ERRi uudistesaade.

Sel aastal ulatub reserv juba 760 miljoni euroni. Ehk siis reservis on juba neli korda rohkem raha, kui oli viimase majanduskriisi eel. Kriisi ajal ei vähenenud reserv seepärast, et valitsus tõstis siis väga järsult töötuskindlustusmakse määra.

Tänase seisuga on maksemäär 2,4 protsenti, sellest 1,6 protsenti maksab töötaja oma palgalt ja 0,8 protsenti maksab tööandja töötaja palgafondist. Töötukassa reserv kasvab endiselt, kuid tänavu enam mitte nii pöörase tempoga kui varasematel aastatel. Põhjus on lihtne. Töötukassa alla on toodud uusi teenuseid ehk siis suurendatud töötukassa kulusid.

Näiteks hakkab töötukassa koolitama tööl käivaid inimesi. "Me ei räägi enam töötukassas, et raskes olukorras inimestele midagi hüvitada või sissetulekut tagada. Me räägime sellest, et muutuva tööturu tingimustes on vaja inimeste oskuseid arendada," selgitas "Aktuaalse kaamera. Nädalaga" vestelnud tööminister Riina Sikkut.

Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson ütles ERRiga rääkides, et maksemäära praegu langetada ei saa, sest töötukassa kulud on kasvanud - pigem kardab ta, et valitsusel võib tekkida soov seda määra tõsta. "Pigem peaks vaatama, et kui valitsus ei leia katet vähenenud töövõimega inimeste aitamiseks, et see ei koliks omakorda meie taskusse," sõnas Peterson.

Vaata lugu ERRi uudisteportaalist.

Hetkel kuum