Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Avalik kiri: Swedbank, kas räägitegi kohtus üht, avalikkuses teist?

    Foto: Andras Kralla

    Rumeenias raha kaotanud investor ja endine pankrotitoimkonna liige Glen Madis ei mõista, miks Swedbank investoreid narrib. "Oli piisavalt ebameeldiv, kui mu pere teiega koos Rumeenias raha kaotas," kirjutab ta avalikus kirjas pangale.

    "Te olete otsustanud kohtule mitmel korral rääkida, et teil pole alles otsuseid, mille alusel soovitasite ja ostsite klientidele Rumeenia võlakirju. Esitan siinkohal meenutuseks väljavõtte panga poolt varasemalt kohtule esitatud väidetest," kirjutas ta. 
    Madis meenutes, et Swedbanki jurist Raimo Juurikas vastas kohtule 10. oktoobril 2016 järgmist: "Määruse punktis 2.1. kuni 2.3. nimetatud, perioodist 2006-2007 pärinevad dokumendid ei ole Swedbank ASis säilinud."
    Tema sõnul on nii investorid kui ka kohus seni saanud aru ühtmoodi: pank kaotas dokumendid. "Tallinna Ringkonnakohus küsis eelmise aasta 1. novembril panga esindaja käest otse: "Maakohtus tõusetus küsimus, et kostja peaks esitama kostja sisesed dokumendid, mis olid aluseks kostja töötajate Nord Hill Real Estate nõukogusse nimetamisele ja otsustele, mille poolt kostja töötaja nõukogus hääletas. Te ütlesite, et selliseid dokumente teil ei ole. Kas te saate selle kuidagi usutavaks muuta?" Seega oli oluliste dokumentide kaotamine senini ainus panga pakutud seisukoht. Teisipäeval aga volitasite advokaat Kergandbergi avalikkuses vaidlema telesaatega "Kuuuurija", NAGU POLEKS PANK VÄITNUDKI, ET DOKUMENDID ON KADUNUD. Kas väidate siis kohtus üht ja avalikkusele teist?!"
    Äripäev palus Madise väidet kommenteerida Erik Kergandbergil. Ta kinnitas, et kõik kohtu poolt küsitud asjasse puutuvad dokumendid on Swedbank kohtule esitanud. "Ükski kohtuaste ei ole öelnud, et vaidlusaluse investeeringu ebaõnnestumise eest vastutab Swedbank. Swedbank on suhelnud ja suhtleb ka edaspidi kõigi oma klientidega, sealhulgas nendega, kel on seos kõnealuste investeeringutega," ütles ta.
    Madis: palun vabandage
    Madise meelest ei käitu pank nendega inimlikult. "Olge inimesed, lugupeetud Swedbanki juhatus, ja vastake raha kaotanud 200 inimesele konkreetselt: milliste dokumentide põhjal tegi panga töötaja otsuse Rumeeniasse investeerida ja kas nende hulka kuulusid ka elementaarsed kinnisvara turuväärtuse eksperthinnangud prospektis välja lubatud maadele? Ärge rääkige palun enam dokumentide säilimisest või mittesäilimisest. Olid need üldse olemas? Pankrotihaldur on mitmel korral küsinud Swedbanki otsuseid, mille alusel teie pank 2007. aastal Rumeenia võlakirju märkis ning emissioonil osales. Kinnisvarahinnang (kui te ikka ta tellisite) peaks olema investeerimisotsuste tegemisel elementaarne. Kui seda aga ei tehtudki, siis palun vabandage raha kaotanud inimeste ees ja lõpetage eksitamine stiilis "dokumendid pole meil säilinud, aga me pole neid ka kaotanud" mänguga."
    Madis eeldas, et panga juhatus ei soovi tema perele ega teistele raha kaotanud isikutele vastata, seega avaldas ta nimekirja "mittesäilinud dokumentidest", mida investorite esindajad ootavad:Swedbank AS otsus(ed), mis oli(d) aluseks 09.03.2006 Hansapank AS-i ja Nord Hill Real Estate AS-i (varasemalt IPC Real Estate AS) vahelise "Investeeringute vahendamise ja info edastamise kokkuleppe" ja selle 20.02.2007 allkirjastatud lisa sõlmimiseleSwedbank AS otsus(ed), mis oli(d) aluseks Swedbank AS-i poolt töötaja määramisel Nord Hill Real Estate AS-i (varasemalt IPC Real Estate AS-i) nõukogusseSwedbank AS otsus(ed), mis oli(d) aluseks Swedbank AS poolt Nord Hill Land Portfolio OÜ (varasemalt IPC Land Portfolio OÜ) 2007.a võlakirjaemissioonil osalemiseks ning võlakirjade märkimisel.
    Ootavad murrangut
    Rumeenias 2007. aastal kelmide ohvriks langenud ja investeeritud rahast ilma jäänud Hans H. Luik, Toomas Sildmäe ja oma ema esindav Glen Madis rääkisid nädala alguses Äripäevale, et loodavad murrangule aastaid kestnud vaidluses Swedbankiga. Investorid on seisukohal, et pank jättis oma hoolsuskohustuse täitmata ja peab raha investoritele tagastama.
    Hans H. Luik ja Toomas Sildmäe rääkisid mõlemad, et oma isikliku investeeringu on nad mõttes maha kandnud, kuid ei pea aktsepteerivataks panga käitumist ja suhtlemisstiili. Kunagine Hansapanga kaasasutaja Toomas Sildmäe kaotas oma raha ise teadmata, et panga varahaldurid, kes tema vara paigutasid, investeerisid osa sellest ka Rumeenia projekti.
    Luik ei mõista, miks investeeringuid juhtinud Swedbank väidab, et neil ei ole asjassepuutuvaid dokumente alles. Swedbanki esindaja, advokaadibüroo Derling vandeadkovaat Erki Kergandberg ütles, et väide dokumentide kaotamise kohta ei ole õige ning kõik kohtuasjasse puutuvad dokumendid on kohtule esitatud. Ta rõhutas, et riigikohus tühistas 9. mail ringkonnakohtu otsuse ja ütles muu seas, et kohtumenetlusega pole tõestust leidnud, nagu oleks Swedbanki tegevus põhjustanud Rumeenias tehtud investeeringute ebaõnnestumise. Kergandberg ütles ka kuu alguses Äripäevale, et riigikohtu juhised ringkonnakohtule on selged. „Hageja ei ole oma väiteid tõendanud. Hageja on erinevates meediakanalites kuumaks kütnud väite, justkui oleks pank investoreid investeeringuid tehes petnud,“ rääkis ta.
    Pangajuht Robert Kitt ütles Katrin Lusti autorisaates "Kuuuurija" TV3-le, et ta ei pea õigeks käimasolevast kohtuasjast rääkida. Luik pidas tõenäoliseks, et Robert Kiti kidakeelsuse põhjuseks on Stockholmi emapanga surve.
    Kas Hans H. Luige suur aktiivsus asjaga tegeleda on ajendatud asjaolust, et on hulga võlanõudeid kokku ostnud ning jahib ise suurt kasumit? Luik vastas, et kuulub tõesti inimeste ringi, kes on mõned nõuded üles ostnud, teiste seas ka Jüri Mõisa oma. Glen Madis lisas, et võlanõuete kokkuost oli vajalik, et saavutata aktiivsete nõudlejate piisavalt suur esindatus.
    Kokku oli Rumeenia investeeringuga seotud üle 200 eraisikust investori, teiste seas Hansapanga asutajad Hannes Tamjärv ja Jüri Mõis, aga samuti avalikkusele tuntud Armin Karu, Raivo Kütt, Olav Osolin, Valdur Laid ja paljud teised.
    Kokkuvõtvalt nõuavad investorid Swedbankilt vastust 8,5 miljonit eurot maksnud ja vett vedama läinud investeeringu eest, samas kui Swedbanki seisukoha järgi on nõue ühtlasi nii aegunud kui ka tõendamatu.
    Swedbank: pankrotimenetlus kahjustab kõiki investoreid
    Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristi Roost rõhutas esmaspäevases vastuses, et Swedbank ei ole kunagi Nord Hill Land Portfoliot ega selle Rumeenia kinnisvaraportfelli juhtinud. „Suure hulga investorite esindajana on Swedbanki töötaja olnud ettevõtte nõukogus üks võrdse hääleõigusega liikmetest ja sellega piirdub meie osalus,“ ütles ta. Tema sõnul on ettevõte juba aastaid raskustes ja Swedbank on ühe nõukogu liikmena otsinud lahendusi, kuidas ettevõte likvideerida selliselt, et võlausaldajatel oleks võimalus osa investeeringust tagasi saada. „Swedbank sekkus investorite üldkoosolekutel aktiivsemalt alates 2010. aastast, kui oli selge, et olemasoleva juhtkonna (mis kattus ka omanike ringiga) vedamisel äritegevuse jätkamine ei ole kuidagi investorite huvides. Järgnesid pikad ja vaevalised lahenduste otsingud. Lihtsamini öeldes – me aitasime oma investorite huvides, täites hoolsuskohustust, osta projektile lisaaega,“ selgitas ta.
    Tema sõnul on tänaseks tekkinud olukord kombinatsioon erinevate huvigruppide vastanduvatest huvidest. Roost kinnitas, et Swedbank esindab endiselt enda portfellihalduse kliente, kelle nimel on ka ettevõtte nõukogus toimetanud. Lisaks on tema sõnul ettevõttel on pidevalt olnud olemas maaportfell, mis võiks endiselt olla mõneaastases perspektiivis müüdav. „Swedbank on ühena mitmest nõukogu liikmest leidnud, et ettevõtte juhataja oleks pankrotiavaldust esitades pigem kahjustanud võlakirjainvestorite huve,“ ütles ta.
    Roosti teatel kitsendab pankrotimenetlus kõigi investorite võimalust mis tahes hüvitist saada. „Eeldasime ja arvame ka täna, et ettevõtte rahulik likvideerimine andnuks investorite jaoks paremaid tulemusi. Oleme täitnud ja täidame ka edasi hoolsuskohustust oma klientide suhtes,“ kinnitas ta.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Airbus sõlmis Türgiga ligi 20 miljardi dollari suuruse tarnelepingu
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Luksuskortereid lubanud arendaja lõpetas pankrotis
Esmaspäeval kuulutas Harju maakohus välja skandaalse Teletorni Kodude pankroti. Vene rikkurile kuuluv ettevõte arendas Pirital luksuskinnisvara, kuid uhke plaan lõppes poolikute korterite ja suurte võlgadega.
Esmaspäeval kuulutas Harju maakohus välja skandaalse Teletorni Kodude pankroti. Vene rikkurile kuuluv ettevõte arendas Pirital luksuskinnisvara, kuid uhke plaan lõppes poolikute korterite ja suurte võlgadega.