Äripäev • 26. mai 2018
Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Eesti kaudu liikus 13 miljardit dollarit musta raha

Rahapesu andmebüroo aastaraamatu kaas
Rahapesu andmebüroo aastaraamatu kaas  

Rahapesu andmebüroo aastaraamatu teatel läbis ainuüksi Moldova ja Azerbaidžaani skeemide kaudu Eesti finantssüsteemi aastatel 2011–2016 enam kui 13 miljardi USD ulatuses küsitava päritoluga raha.

Peaaegu eranditult läbisid need rahavood Eesti finantssüsteemi siin mitteresidentidele avatud kontode kaudu, seisab kokkuvõttes. Märkimisväärne osakaal oli Suurbritannias avatud firmadel, kuid esines ka Küprose, Panama, Briti Neitsisaarte ja muude riikide firmasid. Väärtpaberitehingute puhul osales mõni Venemaal registreeritud firmagi. Väga suures ulatuses oli tegemist transiitkannetega, kus saabunud raha kanti kontodelt viivitamatult edasi.

Rahapesu andmebüroo on kriitiline Eesti pankade tegevuse suhtes: „Kui paljudel juhtudel kanti saabunud vahendid kohe Eestist edasi, siis väga suures ulatuses tehti eelnevalt kaks või enam ülekannet mitteresidentidest isikute kontode vahel samas pangas. Kuigi pisteliselt koguti ka tehingutega seotud dokumentatsiooni, siis leidub seal sageli vigu ja vastuolusid konto avamisel deklareeritud tegevusega ning muud detailid kinnitavad, et dokumentide kontroll oli pigem formaalne. Pankades ei tekitanud tavaliselt kahtlusi laekuvate maksete kiire edasikandmine ega tehingute suured summad ja nende sagedus ega ka ülekannete lähtumine üksikutest konkreetsetest pankadest neis riikides, millega Eestil on kaubandussuhted väikesed.“

Aastaraamat kirjeldab täpsemalt kolme eelmisel aastal avalikkuse ette jõudnud Eesti finantssüsteemi läbinud rahvusvahelist suuremahulist rahapesuskeemi. Toome need siin ära.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Seotud lood

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt