• Jüri UppinFoto: Arno Mikkor
  Jaga lugu:

  Susi hotellis oli muutuste aasta

  Jüri Uppinile kuuluva AS Susi mullustes tulemustes andis tooni legendaarse Susi hotelli opereerimise üleandmine uutele rentnikele.

  Eelmise aasta mais andis AS Susi hotelli vastavalt rendilepingule üle Wolf Hotel OÜ-le ning kvalifitseeris põhivarad ümber kinnisvarainvesteeringuks, selgub Susi majandusaasta aruandest. Nii suurenesidki kinnisvarainvesteeringud, mis 2016. aastal olid 1,2 miljonit eurot, mullu pea 8,7 miljoni euroni.
  Susi hotelli opereerib nüüd Hestia hotelligrupp, mis maksab Uppini firmale igakuist renti. Operaatorfirmat Wolf Hotelit juhivad Rait Lukas, Guido Metsla, Tapani Ensio Teeriaho ja Bo Mikael Mathias Granrot. Lukase suurosalusega Hestia hotelligruppi kuuluvad veel näiteks Tallinna vanalinna hotellid Barons ja Old Town Maestro ning Laulasmaa spaa.
  Aasta esimesel neljal kuul, kui hotelli opereeris veel Susi, oli hotelliteenuste osutamine aga plaanipärane ning majutuskäibe jäi 2016. aasta tasemele. Hotelli täituvus jaanuarist aprillini oli 55,85%, kokku oli majutuskliente enam kui 5600. toitlustusvaldkond näitas kerget kasvu ning konverentsiteenuse müük tõusis isegi 11,2%, ehkki plaanitust jäi selle valdkonna käive siiski madalamaks.
  Susi teine oluline tegevusvaldkond oli mullu büroo- ja kaubanduspindade arendus ja väljaüürimine. Ehkki konkurents suurenes, oli see valdkond ehk Susi Bürookeskuse tegevus juhatuse arvates kokkuvõttes edukas. Täituvus püsis 92—94 protsendi vahel.
  Ülemiste piirkonnas asuva Susi bürookeskuse suuremate konkurentide seas on Ülemiste ärimaja, Peterburi ärikvartal, mõningal määral ka Ülemiste City ja Tehnopolis. Susi bürookeskuse eelis on aga hoone tehnilised võimalused pakkuda klientidele väikeseid bürooruume, usub juhatus.
  “Büroopindadele suurusega kuni 25 ruutmeetrit on endiselt jätkuv nõudlus, kuna uued bürookeskused pakuvad kontoripindasid alates 60 ruutmeetrit mis jääb hinnatundlikule ja noorele ettevõttele tihtipeale üle jõu käivaks. Meil on võimalus pakkuda majasisesele kliendile kontoriruumi vahetust vastavalt kliendi vajadusele bürookeskuse siseselt,” seisab aruandes.
  Lisaks on Susi hinnangul suur eelis ka konkurentsivõimeline hind ja lisaväärtused, näiteks ööpäevaringne parikimisvõimalus. Susi 2018. aasta eesmärk on jätkuvalt hoida bürookeskuse täituvusprotsenti minimaalselt 93% juures.
  Uppin on AS Susi kaudu teinud veel hulga kinnisvarainvesteeringuid, näiteks kuulub firmale stuudio-korter Tornimäe maja 29. korrusel, kaks korterit Viiralti tänaval ning kinnistu Pivarootsis, mille arendamisest loodetakse suurt väärtuse kasvu nii omandina kui kinnisvaraturul.
  Kuna muutus hotelli operaator, vähenesid tublisti Susi enda tööjõukulud — pea 887 000 eurolt 529 000 euroni. Aprilli lõpuni oli firmas 57 töötajat, ent mai alguses läks 37 töötajat üle Wolf Hotelisse ning Susi jätkas 20 inimesega.
  Siiski tuli mulluses Rikaste TOPis 159. kohale platseerunud Uppini firmal firmal puhaskahjumit kokku 215 000 eurot, samas kui aasta varem oli miinust vaid 55 000 eurot. Kahjumi süvenemise taga oli peamiselt väiksem käive: müügitulu tehti 1,4 miljoni eurot, aasta varem oli näitaja 2,2 miljonit.
  Vladimir Žarikovi ja Boriss Fursa suurosalusega metallijäätmete hulgikaupleja Hebron vähendas mullu ebasoodsate valuutakursside kiuste kahjumit.
  Hebron tegeleb metallijäätmete hulgiostu ja -müügiga. Firma käive langes mullu väga järsult, lausa enam kui poole võrra — 97,4 miljonilt 45,7 miljonile eurole. Kahanemise taga oli peamiselt tublisti väiksem müük Türki, mis langes 90 miljonilt 31 miljonini. Samas kasvas müük Venemaale 7 miljoni kandist üle 12 miljoni ning 2 miljoni eest müüdi metalli ka Lätti.
  Venemaal on Hebroni turuosa vanametalli ekspordis 2% ning Vene siseturul 0,25%. Kontsernil on riigis ka kaks tütarettevõtet: Voronežis metallijäätmete kokkuostu, töötlemise ja hulgimüügiga tegelev OOO Hetek-Voronez ning transpordiga tegelev OOO Renteks. Hetek-Voronez annab kogu kontserni müügikäibest kokku pea veerandi.
  Hebroni puhaskahjum oli mullu 803 000 eurot, samas kui aasta varem oli miinus isegi 1,2 miljonit eurot. Juhatus ise tõdeb, et kuna suur osa tehinguid toimus rublades ja USA dollarites, tulevad sellega kaasa olulised kursikasumid-kahjumid. Seda on ka tulemustest selgelt näha: valuutakursi muutustest saadi 2017. aastal 1,5 miljonit kahjumit, samas kui näiteks 2016. aastal andsid kõikumised hoopis 2,2 miljonit plussi.
  Hebroni omanikestruktuur on kahetasandiline. Esiteks omavad nii Žarikov kui ka Fursa eraisikuna mõlemad 30% suurust osalust. Ülejäänud 40% kuulub NPM Grupi nimelisele valdusfirmale, millest pool kuulub Fursale, jämedalt veerand Žarikovile ning veel veerand Tatjana Repinale.
  Hebroni majandusaasta aruandest selgub, et 2018. aastal on plaanis firma jagada kaheks ning neist üks osa liitagi NPM Grupiga. NPMi põhiäri on juveelipoe BeauMonde pidamine Tallinna vanalinnas. Juveelitoodete müük kasvas 20% võrra 478 000 euroni, kokku oli NPMi käive mullu 540 000 eurot.
  Mulluses Äripäeva Rikaste TOPis saavutas Fursa 143. ning Žarikov 196. koha.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.