Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Skype'i loojate raha kasvatab ükssarvikuid

    Skype'i loojate Ahti Heinla, Jaan Tallinna, Priit Kasesalu ja Toivo Annuse investeerimisettevõte Ambient Sound Investment portfelli väärtus ületab 100 miljoni euro piiri.

    Tänases Äripäevas räägivad mitmed edukad ettevõtjad, kuidas Eesti ja Euroopa esimeses läbi löönud idufirmas Skype töötamine andis neile vajalikku julgust ja teadmisi, et oma läbilöögiettevõte luua. Nii kinnitab tänases artiklis näiteks Taavet Hinrikus, et kui ei oleks olnud Skype'i, siis vaevalt oleks praegu TransferWise.
    Skype'i ja selle asutajate mõju on tunda ka rahas. Skype'i müügi ja teiste edukate ettevõtmistega on Ahti Heinlale, Jaan Tallinnale, Toivo Annusele ja Priit Kasesalule kogunenud kümneid miljoneid väärt varandust, mida nad jagavad otse või fondide kaudu Eesti ja välismaa idudele, millest loodavad kasvatada uusi edulugusid.
    Ahti Heinla vara väärtus on Äripäeva hinnangul 68,7 miljonit eurot, kusjuures see on võrreldes eelmise aastaga oluliselt kasvanud tänu kullerrobotite tootjale Starship Technologies, mis kaasas juunis investoritelt 25 miljonit dollarit. Jaan Tallinna vara väärtus on Äripäeva hinnangul 37 miljonit eurot. Toivo Annuse vara väärtuseks hindab Äripäev 22,4 miljonit eurot ja Priit Kasesalu varanduseks 23,1 miljonit eurot.
    Palju investeeringuid teevad mehed ka eraldi oma ettevõtete alt, kuid miljoeid jagatakse ka ühiselt, investeerimisettevõtte Ambient Sound ­Investments (ASI) kaudu. Skype'i loojate investeerimisettevõttel oli eelmise aasta lõpus vara 111 miljoni euro ulatuses.
    Ettevõtte investeeringutest on üle 50% Baltikumis, järgnevad Euroopa ja Põhja-Ameerika.

    Riskikapitaliportfell

    Eelmisel aastal oli ASI riskikapitaliportfellis 6 otseinvesteeringut (4 ettevõtet Euroopas, üks Aasias ja üks Ameerikas), mil fookuses portfelliettevõtete väärtuse kasvatamine. Samuti kuulub portfelli kolm fondiinvesteeringut. Selle aasta alguses müüdi osalus telemaatikalahendusi pakkuvas ettevõtte Ecofleet, mille omandas Kanada börsiettevõte Fleet Complete.
    1517 Fund, USA. Riskikapitalifond, mis investeerib peamiselt noortesse tehnoloogia start-up’idesse. ASI investeeris 2015. aastal.
    Neoteny 3, USA. Aastal 2000 asutatud investeerimisfirma. ASI investeeris 2015. aastal.
    Karma Ventures, Baltimaad. 2016. aastal tegevust alustanud 40 miljoni euro suurune riskikapitalifond Karma Ventures, mis investeerib Euroopa varase ja kasvufaasi idufirmadesse. ASI investeeris 2016. aastal.
    Ecofleet, Eesti. GPSil põhinev autoparkide ja meeskondade haldamise teenus. ASI investeeris 2005. aastal, väljuti tänavu.
    Eleutian, USA. Inglise keele õpetamise teenused ettevõtetele ja haridusasutustele. ASI investeeris 2006. aastal.
    Modesat, Eesti. Pakub tõhusat modemitehnoloogiat raadio- ja traatsidelahendusteks. ASI investeeris 2006. aastal, väljus 2013.
    Guardtime; Eesti, Jaapan. Loob plokiahelal põhinevaid küberturvalisuse lahendusi. ASI investeeris 2006. aastal, väljus 2016.
    MarkIT, Eesti, Läti, Leedu, Soome. Püüab pakkuda parimat IT ostude kogukulu firmadele. ASI investeeris 2006. aastal, väljus 2016.
    Clifton, Eesti. Arendas ja tootis gallium-arseniidist LPE-tehnoloogia abil jõu­elektroonika komponentides vajalikke elemente. Lõpetas 2016. aastal tegevuse. ASI investeeris 2006. aastal.
    Blip, USA. Veebiplatvorm poolprofessionaalsete videote tootjatele. ASI investeeris 2007. aastal, väljus 2013.
    Inbio, Eesti. Baltikumi teadus-, meditsiini- ja tootmislaborite koostööpartner aparatuuri ja tarvikute müügi, paigalduse ja järelhoolduse valdkonnas. ASI investeeris 2007. aastal.
    MyHeritage, Iisrael. Genealoogia tarkvara arendaja, mille keskkonnas saab oma sugupuud ehitada. Ostis ära varem tuntud Geni. ASI investeeris 2007. aastal.
    Flowplay, USA. Virtuaalmaailma tehnoloogia ja mitmetasandiliste mängude arendaja, näiteks mängud Vegas World ja ourWorld. ASI investeeris 2007. aastal.
    Frenzoo, Hong Kong. Loob 3D moe- ja elustiilimänge iOSile ja Androidi seadmetele. ASI investeeris 2007. aastal.
    Drimki, Prantsusmaa. Kinnisvaratehnoloogia ettevõte. ASI investeeris 2008. aastal.
    Lognex, Venemaa. Tarkvaraarenduse ettevõte, mis pakub võrgu varude haldamise teenuseid. ASI investeeris 2008. aastal, väljus 2011.
    Versita, Poola. E-kirjastamise tehnoloogia pakkuja. ASI investeeris 2008. aastal, väljus 2012.
    Mendeley, Suurbritannia. Veebiteenus uurimistööde haldamiseks ja jagamiseks. ASI investeeris 2008. aastal, väljus 2013.
    Wahanda (nüüd Treatwell), USA. Tervise- ja iluteenuste turg. ASI investeeris 2008. aastal, väljus 2015.
    Senseg, Soome. Kasutab erilist elektrostaatilist lähenemist, et panna siledal pinnal - nt puuteekraanil - tundma krobelisust jm ruumilisust. ASI investeeris 2008. aastal, väljus 2016.
    Armorize, Taiwan. Kaitseb ettevõtteid häkkimise eest. ASI investeeris 2009. aastal, väljus 2013.
    Pryte, Soome. Teenus, mis võimaldab osta ühe klikiga mobiilitelefoni andmemahtu. ASI investeeris 2010. aastal, väljus 2015.
    Nanotronics, USA. Kõrgelt arenenud automatiseeritud mikroskoobi arendaja. ASI investeeris 2015. aastal.
    Redmart, Singapur. Singapuri online-toidupood. ASI investeeris 2015. aastal, väljus 2016.

    Erakapital

    Erakapitali varaklassi keskne positsioon on pangandussektoris LHV väikeaktsionärina. Värskelt müüdi suuromaniku eestvedamisel investeering taastuvenergia ettevõttes Nelja Energia. Kasvav tähelepanu on loodusvarade­ kaevandamis- ja haldusette­võttel Eesti Killustik.
    LHV, Eesti. ASI investeeris aastal 2010.
    Nelja Energia, Baltimaad. Energiaettevõte. ASI investeeris 2011. aastal, nüüdseks on osalus müüdud.
    EcoRusmetal, Venemaa. Kagu-Venemaa juhtiv patarei- ja akujäätmete ringlussevõtu tehas. ASI investeeris 2012. aastal.
    Harbert European Growth Capital Fund; Suurbritannia, Saksamaa. Fond pakub võla rahastamist Euroopa kasvufirmadele, peamiselt tehnoloogia, bioteaduste ja keskkonna valdkonnas. ASI investeeris 2014. aastal.
    BPM Mezzanine Fund; Baltimaad, Poola. Mezzanine-rahastamise pakkuja Läänemere regioonis ja Poolas eesmärgiga toetada kogenud ettevõtteid äri laiendamisel ja kasvatamisel. ASI investeeris 2015. aastal.
    Cipio Partners Fund VII, Saksamaa. Juhtiv rahvusvaheline teisese otseinvesteeringute juhtimis- ja nõustamisfirma. ASI investeeris 2017. aastal.
    Aktsiaportfell. Maht kasvas eelmisel aastal 20 miljoni euro juurest 26 miljoni euroni, mille moodustas investeeringute väärtuse kasv. Uued ideed portfellis olid peamiselt USA turul, väljuti samas mahus Euroopa investeeringutest.

    Reaalvara

    Eesti Killustik. Eesti suurim lubjakivi kaevandamise ja kruusaettevõte, millel on 7 kaevandusvälja. ASI investeeris 2010. aastal.
    Eften Kinnisvarafond, Baltimaad. Ärikinnisvarafond, mida haldab Balti suurim kinnisvarafondide haldur EfTEN Capital. ASI investeeris 2011. aastal.
    Investeeringud Eesti metsa ja põllumaasse. ASI on investeerinud umbes 7500 hektarisse Eesti põllu- ja metsamaasse. Partner selles valdkonnas on Lignator.
    Ammende Villa, hotell ja restoran Pärnus. ASI investeeris 2013. aastal.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Investeeringud, kus võib peituda uus Nvidia
Nvidia, gigant kiibitootjate seas, on tõusnud viimase viie aastaga enam kui 1800 protsenti. Analüütikud soovitavad uue raketi otsimisel vaadata turuväärtuselt pigem väiksemate ettevõtete suunas.
Nvidia, gigant kiibitootjate seas, on tõusnud viimase viie aastaga enam kui 1800 protsenti. Analüütikud soovitavad uue raketi otsimisel vaadata turuväärtuselt pigem väiksemate ettevõtete suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Riik võtab tänavu 150 miljonit eurot dividende Täiendatud
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Aastaid tulutut ponnistamist: Vene saatkond rentis kohvitassi eest korterit ega teinud hinnatõusust kuulmagi
Tallinn püüdis aastaid tõsta Vene saatkonnale renditud südalinna korteri renti ja lepingutki lõpetada, ent algsest, pisut enam kui neljaeurosest hinnast kaugemale ei jõutudki.
Tallinn püüdis aastaid tõsta Vene saatkonnale renditud südalinna korteri renti ja lepingutki lõpetada, ent algsest, pisut enam kui neljaeurosest hinnast kaugemale ei jõutudki.