• Jaga lugu:

  IKEA uuris enne Riias poe avamist lätlaste kodusid

  Ikea logoFoto: Reuters

  Läti elab IKEA uue kaupluse avamise tähe all: ühed ootavad kannatamatult selle avamist, teised kutsuvad üles poodi boikoteerima, vahendas Läti televisiooni venekeelne kanal LTV7.

  Juba sel nädalal Riias avatavas uues IKEA kaupluses on pinda 34 500 ruutmeetrit - tegemist on Balti riikide suurima mööblikauplusega. Tööandjana on IKEA samuti muljetavaldav: koosseisu on kavandatud üle 200 inimese, seejuures on üle 30 töötaja seotud müügiga ning sama palju klientide teenindamisega. Ülejäänud on tegevad laos ja bistroos ning hoolitsevad saalide puhtuse eest.
  Fännid ja protestijad
  „Me palkasime inimesi Lätist, nii et me oleme siin lätlased,“ rääkis Riia IKEA juht, leedulanna Inga Filipova. „Ka mina räägin läti keelt, samuti mu Leedu kolleegid, kes on siin selleks, et poe käivitamisele kaasa aidata. Kuid põhiosa töötajaid on ikka lätlased.“
  30. augustil avatav Rootsi poeketi uus pood on lätlastele palju elevust toonud. Ettevõtte Facebooki lehel on märkinud ligi 2000 inimest, et on kohal kaupluse avamisel. Tõsi, nende kõigi jaoks ei jätku sel juhul parkimiskohti, mida on poe parklas „vaid“ tuhat.
  Kui ühed ootavad elevusega kaupluse avamist, siis teine seltskond kutsub üles IKEAt boikoteerima. Ja see seltskond on praegu ka ülekaalus – alternatiivsel üritusel osalemisele on end osalema märkinud üle 5000 inimese, vahendas LTV7.
  Turgu põhjani ei raputa
  Riia kauplus on rajatud vastavalt kohalikele oludele – poeketi esindajad tegid eelnevalt taustatööd ja uurisid näiteks seda, millised on lätlaste kodud - et pakkuda võimalikult sobivaid ja tarvilikke tooteid. Näiteks on lätlastel eriti popid lahtikäivad diivanid, selgus IKEA taustauuringust.
  Läti mööblitootjate liidu president Juris Griķis märkis, et mõned mööblikauplejad on “suure hai ootuses” juba müügipunkte kinni pannud, kuid Griķis leiab, et erilisi muudatusi turul IKEA tulekuga oodata ei ole. Tema sõnul on Läti suuremad mööblitootjad orienteeritud ekspordile, nii et neid ei peaks IKEA tulek tõsiselt puudutama.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Pangaaktsiad upitasid Tallinna börsi järjekordse rekordini
Heas hoos pangaaktsiad aitasid täna Tallinna börsil sulguda ajaloo kõrgeimal tasemele 1740,5 punkti.
Heas hoos pangaaktsiad aitasid täna Tallinna börsil sulguda ajaloo kõrgeimal tasemele 1740,5 punkti.
Raadiohommikus: börsid ja miks energia nii kalliks muutub
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Harjumatu transpordiviis tõmbab vedude hinda alla
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.