Äripäev • 11. september 2018 kell 8:39
ITspetsialist Kiievis.   Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas teenivad IT-mehed kümme keskmist palka

Ukrainas on suur IT-buum, kusjuures sealsed palgad on sisuliselt sama suured kui lääneriikides.

„Tööstus on viimaste aastatega kolmekordistunud,“ ütles riskikapitaliettevõtte UVentures meeskonnajuht Andrew Sorohan BBCle. „Meil on noor ja oskuslik tööjõud, kes töötab masinõppe programmide kallal ja teeb andmeanalüüse sellistele ettevõtetele nagu UBS, Uber, Google, Deutsche Bank ning Amazon,“ ütles ta. Ta lisas, et Ukraina kohalikud ettevõtted nagu Grammarly laienevad aktiivselt ka muudele turgudele.

IT-sektorist on kümnendiga saanud Ukraina suuruselt kolmas eksportija. Ukraina IT-sektori palgad on sealjuures peaaegu sama kõrged kui lääneriikides, jäädes 2000 ja 3000 dollari vahele. Märkimisväärne on, et sissetulekule rakendub vaid 5% suurune tulumaks, aga vaid sel juhul, kui IT-spetsialist on registreeritud eraettevõtjana.

Kiievis ja selle ümbruses on keskmine palk umbes 250-300 dollarit. Teistes piirkondades on see mõistagi veel väiksem. Ehk siis: IT-spetsialistide palk on umbes kümme korda suurem kui nii-öelda tavatöötaja oma.

Ukraina riikliku statistikabüroo teatel töötab riigi IKT-sektoris 274 100 ukrainlast, kusjuures igal aastal lõpetab infotehnoloogia eriala suisa 36 000 tudengit.

Ametlikel andmetel oli möödunud aastal Ukrainas 13 409 infotehnoloogia- ja telekomiettevõtet. Ukrainas tegutseb ka enam kui 100 rahvusvahelist ettevõtete ja arengukeskust. Teiste seas on Ukrainas end sisse seadnud Ericsson, Siemens, Oracle ning Magento.

Hetkel kuum