Piimatootjad nõuavad Valiolt Soomes miljoneid

Valio tooted olid ka Venemaal populaarsed.  Foto: Scanpix
Äripäev • 14. september 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Soome kaks suurt piimatootjat Valio ja Arla teatasid, et sõlmisid eile piimasõja hüvitiste asjas rahu, seega ei nõua Arla Valio käest kümnete miljonite eurode suurust summat ja asi võeti kohtust tagasi.

Soome Valio piimakontsernil on kaks tootmist ka Eestis, üks Tartumaal Laevas ja teine Võrus.

Neli väiksemat piimatööstust aga jätkavad hüvitise nõudmist, mille põhisumma ulatub 10,2 miljoni euroni, juurde tulevad veel intressid.

Piimatüli uurimisel selgus, et Valio on väärkasutanud domineerivat turupositsiooni piimaturul ja on kehtestanud nn röövellikud hinnad. Nimelt alandas Valio aastatel 2010–2012 tugevasti joogipiima hinda. Aastal 2014 kohustas nn kaubanduskohus Valiole maksma riigile 70 miljonit eurot. Otsuse edasikaevamine kõrgemasse kohtuastmesse Valiole võitu ei toonud.

Kohtu hinnangul oli selle hinnastamise taga Valio kõrgema juhtkonna kavandatud ja ellu viidud strateegia, et sellega vähemalt teravaim konkurent Arla turult välja süüa. Kohtu hinnangul Valio teadis, et selline hind käib konkurendile pikema aja jooksul üle jõu.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt