Jaanus Vogelberg • 9. oktoober 2018 kell 5:47

Ossinovski lubab tasuta lasteaedu

Jevgeni Ossinovski   Foto: Andras Kralla

Sotsiaaldemokraatliku erakonna juht Jevgeni Ossinovski teatas, et erakond on otsustanud toetada lasteaiatasude kaotamist. Valimislubaduse täitmine võtaks riigieelarvest aastas kokku 65 miljonit eurot.

Ossinovski hinnangul peaks kogu haridussüsteem - lasteaed, kool ning kõrgkool - olema tasuta. Tema hinnangul on see tõhusaim relv ühiskondliku ebavõrdsuse vastu.

Hinnanguliselt toob kohatasu kaotamine riigieelarvele kaasa 40 miljoni euro suuruse täiendava kulu. Toidu kogukulu hind on ligi 25 miljonit eurot, seega läheks tasuta alushariduse tagamine riigile maksma ligikaudu 65 miljonit eurot.

Lasteaiatasude kaotamise poolt räägib Ossinovski väitel ka see, et üle Eesti küsitakse lapsevanematelt väga erinevaid summasid ning paljud omavalitsused on selle sidunud ka alampalgaga, mis automaatselt perede suurema sissetuleku „ära sööb“. Kui mõnes omavalitsuses jääb lasteaia kohatasu alla kümne euro, siis Tallinnas ja mitmes pealinna lähivallas tuleb vanematel igas kuus välja käia üle 60 euro. Kohatasule lisandub toiduraha, mille suuruse osas on omavalitsuste lõikes samuti suured käärid.

Hetkel kuum