Eliisa Matsalu • 19. november 2018 kell 16:19

President toetab Ossinovski ideed

President Kersti Kaljulaid teatas täna õhtul, et toetab otsust anda ÜRO globaalse ränderaamistiku eelnõu riigikogule arutamiseks. Sellise ettepaneku käis välja SDE esimees Jevgeni Ossinovski ja teda toetas peaminister Jüri Ratas.

President Kersti Kaljulaid toetab ideed anda ränderaamistiku vastuvõtmine riigikogule arutada.  Foto: Andras Kralla

President Kersti Kaljulaid kohtus täna pärastlõunal kõigi koalitsioonierakondade juhtidega, et arutada valitsuskriisi üle ja seda, kuidas olukorda lahendada võiks. Kaljulaid ütles juba kaheksa päeva tagasi, et tema arvates tuleks ränderaamistikku riigikoguga arutada. "Mul on kahju, et oleme kaheksa päevaga jõudnud ära unustada, et see võimalus on olemas. Poliitilisi madinaid tuleb ikka ette, kuid mul on kahju, et meie senine välispoliitika konsensus on kadunud valitsusvõitlusesse," ütles ta.

Kaljulaid rääkis, et Eesti väärtuste hoidmise nimel tuleb iga päev tööd teha. Tema sõnul on viimaste uuringute järgi Eesti rahvas enim mures sallimatuse kasvu ja äärmuslike populistlike jõudude pärast, mitte mütoloogilise ränderaamistiku pärast.

"Eesti riik ei ole kriisis. Eesti riik toimib ja areneb, meie inimestel läheb hästi. Küll aga on kriisis poliitika," ütles ta. "Küsimus pole ränderaamistikus, vaid selles, kas valitsus on töövõimeline või ei," lisas ta.

Presidendi sõnul sai ta täna erakonna esimeestega kohtudes kindlust, et valitsuskriisile on võimalik lahendus leida, küll aga praegu nii-öelda punnseis. "Ma leian, et on aus, et muud moodi punnseisust mööda ei saa, kui anname asja parlamendile arutada. See pole valitsuse vastutusest vabanemine, vaid demokraatia," ütles ta.

Kaljulaid lisas, et nii valitsuserakondade kui ka parlamendierakondade liikmete seas on väga palju neid, kes ränderaamistiku vastuvõtmist pooldavad.

Ränderaamistikku toetav eelnõu anti riigikogule üle täna. Sellele kirjutasid alla sotside ja Keskerakonna saadikud. Valitsuserakondadest oli ainsana ränderaamistiku riigikokku hääletamisele andmise vastu Isamaa erakond.

Hetkel kuum