Mait Kraun • 30. detsember 2018 kell 8:00

7 märki, et oled tööst välja kasvanud

Karjääriredelil peab alati kasvuks ruumi olema, ütlevad eksperdid.  Foto: Shutterstock

Meil kõigil on töö juures olnud halbu päevi. Vahepeal saame rääkida ka halvast kuust või isegi aastast, kirjutab CNN Business. Kuidas teada, kas see on lühiajaline komistus või märk, et oled oma tööst “välja kasvanud” ning aeg on edasi liikuda?

Allpool on välja toodud seitse märki, et aeg on otsida omale uus töökoht.

1. Kasvuks ei ole ruumi

Kui sa tunned, et sinu karjäär on toppama jäänud ning kuhugi pole enam liikuda, siis on raske olla motiveeritud ja produktiivne.

Oma karjääri algusaastatel proovi jälgida põhimõtet, mille kohaselt saad ametikõrgendust umbes iga 2–3 aasta tagant, ütleb karjäärinõustaja Dana Mayer. Oma karjääri keskpaigas peaks ametikõrgendus tulema iga 3–5 aasta jooksul. “Kui seda ei juhtu, siis oled maha jäänud,” nentis Mayer.

2. Sa ei ole rahul

Kui sa tunned, et pole oma tööga seotud ning ei saa selle üle uhke olla, siis on raske ka motivatsiooni leida. “Kui sa tunned, et panustad ettevõttesse palju ning omad suurt mõju, siis on ka hea töötada. See on üks peamisi põhjuseid, miks inimestele meeldib ettevõtte heaks tööd teha,” ütles tööalase nõustamisfirma Glassdoori ekspert Sarah Stoddard.

3. Sul ei ole uusi võimalusi õppimiseks

Sinu rahulolu aitab parandada see, kui õpid uusi oskusi ning tegeled värskete väljakutsetega. “Sa pead aktiivselt oma karjääri juhtima. Keegi teine seda sinu eest ei tee,” ütles Mayer.

Ära häbene kätt tõsta ning uusi kohustusi võtta või koolitustel osaleda. “Kui sul on palju ideid, siis leia nendele oma firmas väljund. Esiteks heida ettevõttes pilk nendele valdkondadele, kus sa praegu tegev ei ole,” ütles karjäärinõustamisega tegeleva firma Career Horizonsi juht Matt Youngquist.

4. Ettevõtte põhiväärtused pole sulle meeltmööda

Selleks, et motivatsiooni hoida, pead sa uskuma ettevõtte missiooni ja põhiväärtustesse. “Kui sa ei soovi missiooni täitmisel osaleda, siis on raske ka teiste töötajatega suhestuda. Lisaks sellele ei pruugi sulle sobida, kuidas firmat juhitakse,” ütles Stoddard.

5. Sinu palk ei ole tõusnud

Kui sa oled palju tööd rüganud, ületunde teinud ja uusi projekte käsile võtnud, aga palk pole eriti tõusnud, siis võib olla aeg uut töökohta otsida.

Proovi hinnata, milline on sinu oskuste ja kogemuse väärtus tööturul. Peaksid aru saama, millist raha väärib sinu töö tegelikult. “Kui sa oma turuväärtusest aru saad, siis saad kindlaks määrata ka õiglase palga. See oleneb ka sektorist. Mõnes sektoris on tavapärane 2–3protsendine palgatõus aastas. Teistes on see 5–10 protsenti,” ütles Stoddard.

6. Sa hakkad töö juures unistama

Kui sa mõtled ja unistad pidevalt, et võiksid enda ülemus olla või töökohta vahetada, siis võib selleks olla õige aeg. Kui sa tegeled töö juures muude asjadega, näiteks mängid arvutimänge või jutustad pikalt kolleegidega, siis võib sul vaja minna uut väljakutset.

7. Sa vaatad pidevalt kella

Tõsi, kui sa oled koosolekul ja tahaksid juba lõunale minna, siis on kella vaatamine täiesti arusaadav. Samas ei peaks sa kogu päeva vältel ootama tööpäeva lõppu. “Kui sa tahad aru saada, kas sa oled tööst kaasa haaratud, siis kõige parem on vaadata, kui kiiresti aeg möödub ja palju sa kellale tähelepanu pöörad,” ütles Youngquist.

Hetkel kuum