• Jaga lugu:

  7 märki, et oled tööst välja kasvanud

  Karjääriredelil peab alati kasvuks ruumi olema, ütlevad eksperdid.Foto: Shutterstock

  Meil kõigil on töö juures olnud halbu päevi. Vahepeal saame rääkida ka halvast kuust või isegi aastast, kirjutab CNN Business. Kuidas teada, kas see on lühiajaline komistus või märk, et oled oma tööst “välja kasvanud” ning aeg on edasi liikuda?

  Allpool on välja toodud seitse märki, et aeg on otsida omale uus töökoht.
  1. Kasvuks ei ole ruumi
  Kui sa tunned, et sinu karjäär on toppama jäänud ning kuhugi pole enam liikuda, siis on raske olla motiveeritud ja produktiivne.
  Oma karjääri algusaastatel proovi jälgida põhimõtet, mille kohaselt saad ametikõrgendust umbes iga 2–3 aasta tagant, ütleb karjäärinõustaja Dana Mayer. Oma karjääri keskpaigas peaks ametikõrgendus tulema iga 3–5 aasta jooksul. “Kui seda ei juhtu, siis oled maha jäänud,” nentis Mayer.
  2. Sa ei ole rahul
  Kui sa tunned, et pole oma tööga seotud ning ei saa selle üle uhke olla, siis on raske ka motivatsiooni leida. “Kui sa tunned, et panustad ettevõttesse palju ning omad suurt mõju, siis on ka hea töötada. See on üks peamisi põhjuseid, miks inimestele meeldib ettevõtte heaks tööd teha,” ütles tööalase nõustamisfirma Glassdoori ekspert Sarah Stoddard.
  3. Sul ei ole uusi võimalusi õppimiseks
  Sinu rahulolu aitab parandada see, kui õpid uusi oskusi ning tegeled värskete väljakutsetega. “Sa pead aktiivselt oma karjääri juhtima. Keegi teine seda sinu eest ei tee,” ütles Mayer.
  Ära häbene kätt tõsta ning uusi kohustusi võtta või koolitustel osaleda. “Kui sul on palju ideid, siis leia nendele oma firmas väljund. Esiteks heida ettevõttes pilk nendele valdkondadele, kus sa praegu tegev ei ole,” ütles karjäärinõustamisega tegeleva firma Career Horizonsi juht Matt Youngquist.
  4. Ettevõtte põhiväärtused pole sulle meeltmööda
  Selleks, et motivatsiooni hoida, pead sa uskuma ettevõtte missiooni ja põhiväärtustesse. “Kui sa ei soovi missiooni täitmisel osaleda, siis on raske ka teiste töötajatega suhestuda. Lisaks sellele ei pruugi sulle sobida, kuidas firmat juhitakse,” ütles Stoddard.
  5. Sinu palk ei ole tõusnud
  Kui sa oled palju tööd rüganud, ületunde teinud ja uusi projekte käsile võtnud, aga palk pole eriti tõusnud, siis võib olla aeg uut töökohta otsida.
  Proovi hinnata, milline on sinu oskuste ja kogemuse väärtus tööturul. Peaksid aru saama, millist raha väärib sinu töö tegelikult. “Kui sa oma turuväärtusest aru saad, siis saad kindlaks määrata ka õiglase palga. See oleneb ka sektorist. Mõnes sektoris on tavapärane 2–3protsendine palgatõus aastas. Teistes on see 5–10 protsenti,” ütles Stoddard.
  6. Sa hakkad töö juures unistama
  Kui sa mõtled ja unistad pidevalt, et võiksid enda ülemus olla või töökohta vahetada, siis võib selleks olla õige aeg. Kui sa tegeled töö juures muude asjadega, näiteks mängid arvutimänge või jutustad pikalt kolleegidega, siis võib sul vaja minna uut väljakutset.
  7. Sa vaatad pidevalt kella
  Tõsi, kui sa oled koosolekul ja tahaksid juba lõunale minna, siis on kella vaatamine täiesti arusaadav. Samas ei peaks sa kogu päeva vältel ootama tööpäeva lõppu. “Kui sa tahad aru saada, kas sa oled tööst kaasa haaratud, siis kõige parem on vaadata, kui kiiresti aeg möödub ja palju sa kellale tähelepanu pöörad,” ütles Youngquist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Raadiohommikus: Eesti IT-ettevõtete edulood Lähis-Idas ja spaaäri tulevikust kõrgete energiahindade juures
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Valitsuses köeb kriis elektritoetuste pärast Keskerakond: vaja on lisaeelarvet
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.