Ken Rohelaan • 5 jaanuar 2019

Trump on valmis USA valitsusseisakut pikendama mitme aastani

Kaks nädalat kestnud Ameerika Ühendriikide valitsusseisak võib pikeneda mitme kuu pikkuseks, kui mitte isegi aastateni, kirjutab CNN.

4. jaanuaril Valges Majas USA Kongressi esindajatega kohtunud riigipea Donald Trump ei suutnud patiseisu lahendada, mistõttu valitsusseisak kestab edasi.  Foto: Zumapress/Scanpix

Reedel kohtus Ühendriikide president Donald Trump USA Kongressi esindajatekojas enamust hoidvate demokraatidega, kuid kompromissini ei jõutud. Kuigi vabariiklased olid optimistlikult meelestatud ühismeelele jõudmises, kas Trump saab rahastuse Ühendriikide ja Mehhiko vahelise piiritara rahastamiseks, olid demokraadid märksa süngemas meeleolus.

Kuna patiseisu ei ole suudetud lahendada, võib USA valitsuse osaline seisak pikeneda. Kongressi teise koja ehk senati demokraatide juht Chuck Schumer ütles reedel Valge Maja juures ajakirjanikele, et Trump on valmis valitsust suletuna hoidma väga pikka aega – kuid või isegi aastaid.

"Jah, ma ütlesin seda," kinnitas Trump peagi Schumeri öeldut. "Ma ei usu, et see nii läheb, aga ma olen selleks valmis," lisas Trump.

Laupäeval kirjutas USA riigipea Twitteris, et demokraadid saaksid tööseisaku lahendada väga lühikese ajaga, kui nad annaksid heakskiidu "õigele" piiriturbele, mis sisaldab piiritara.

Ameerika Ühendriikide valitsusametite tööseisak on kestnud alates 22. detsembrist, kuna esindajatekoda ei ole andnud heakskiitu Donald Trumpi soovile saada 5,6 miljardit dollarit USA ja Mehhiko vahelise piiritara ehituseks.

MarketWatch kirjutab, et osaliselt suletud valitsus võib mõjutada ameeriklasi mitmel moel. Tööseisaku tõttu võivad hilineda pakikanne ja õhutransport. Samuti võivad riigitöötajad sattuda hätta krediitkaardimaksete tähtaegadest kinnipidamisega, üüri tasumisega või kodulaenu tagasimaksetega, sest 420 000 inimest võivad lõpuks sattuda olukorda, kus nad töötavad ilma palka saamata.

Hetkel kuum