Anu Jõgi • 15. veebruar 2019 kell 14:40

Telia eksjuhid pääsesid hiigelaltkäemaksu süüdistustest

Süüdistuse järgi jõudis Telia makstud raha Usbekistani endise diktaatori tütre Gulnara Karimova kätte, pildil astub ta üles oma kollektsiooniga Pekingi moenädalal 2012. aastal.   Foto: JASON LEE, Reuters/Scanpix

Stockholmi kohus vabastas täna kolm Telia juhtfiguuri süüdistustest, mis puudutasid suurt altkäemaksu Usbekistani diktaatori tütrele, kirjutab Helsingin Sanomat.

Süüdistatavatena olid kohtu ees Telia endine tegevjuht Lars Nyberg, endine ida äritegevuse juht Tero Kivisaari ja ettevõtte soomlasest jurist.

Kõik kolm on kogu aeg süüd eitanud.

Stockholmi esimese astme kohtu hinnangul pole tõendeid väidetud süüteo kohta ja eeluurimine on puudulikult läbi viidud. Kõik kolm eemaldati varem kuriteokahtluse tõttu töölt Teliast.

2017. aastal läks Telia USA ja Hollandi ametivõimudega Usbekistanis tehtud väidetud kuritegude asjas kokkuleppele ja maksis 965 miljonit dollarit ehk 810 miljonit eurot kahjutasu.

Ametivõimud leidsid, et Telia maksis altkäemaksudeks 277 miljonit eurot. Süüdistuse esitasid USA justiitsministeerium, väärtpaberituru komitee ja Hollandi prokuratuur, sest Telia tütarettevõtted tegutsesid neis riikides.

USA justiitsministeeriumi hinnangul oli tegemist ühe kõigi aegade suurima altkäemaksujuhtumiga, Reedeses teates kinnitas Telia, et leppetrahv oli ettevõttele ja selle aktsionäridele parim lahendus. Teisisõnu oleks tagajärjed võinud olla hullemad, kui asjas poleks kokkuleppele mindud, lisab leht.

Lepe tehti USA ja Hollandi seaduste järgi, Stockholmi kohtus vaadati asja Rootsi seaduste kohaselt.

Asi puudutas Telia 2007. aasta tehinguid Usbekistanis, kus Telia ostis võrgulube, sagedusi ja numbriseeriaid investeerimisfirmalt Takilant. Ettevõtet kahtlustati altkäemaksu andmises, kuna arvati, et raha jõudis Usbekistani endise diktaatori Karimovi tütrele Gulnara Karimovale.

Kahtlustustest saad pikemalt lugeda siit.

Hetkel kuum