Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Toomas Tooli kinnisvarafirma vilistab kümnendat aastat audiitori arvamusele

    Toomas Tool.Foto: Andras Kralla

    Ärimees Toomas Toolile kuuluv BREM Kinnisvarahooldus OÜ raamatupidamine on juba üle aastakümne saanud audiitoritelt hävitavaid hinnanguid. Audiitorkogu tõdeb, et Eestis audiitori vastupidisele arvamusele otseseid tagajärgi ei järgne. Ettevõtte juht Risto Mägi aga leiab, et audiitorid ei näegi "reaalset elu".

    Viimase, suure hilinemisega esitatud majandusaasta aruande kohaselt oli BREM Kinnisvarahoolduse käive tunamullu 4,5 miljonit eurot ja puhaskasum veidi üle 100 000 euro. Firma tegeles muu hulgas kinnisvara, territooriumite, rajatiste jms haldamise, hooldamise ja arendamisega, samuti üürimise ja rentimisega.
    Aasta lõpu seisuga oli pooleli ka kohtuvaidlus. "Hagi suurus on 134 262 eurot. Juhtkonna hinnangul hagid ettevõtte tegevusele mõju ei avalda, sest kohtuvaidlus on algatatud aegunud sündmuste suhtes," seisab aruandes.
    Põnevaks läheb aruanne aga audiitori arvamuseni jõudes. Nimelt ei ole audiitor Roland Kaurov esitatud andmetega nõus. 2017. aasta lõpu seisuga on bilansis kajastatud nõuded ostjate vastu 2,1 miljoni euro eest. Ebatõenäoliselt laekuvate nõuete katteks aga eraldist moodustatud pole. Audiitori hinnangul peaks eraldis olema 1,4 miljoni euro suurune ning see summa tuleks kanda ka perioodi kuludesse.
    Samuti on aruandesse märgitud remondirahade nõuded summas 327 000 eurot ning remondirahade kohustus summas 1,6 miljonit eurot. Kaurov märgib, et mingit tõendusmaterjali kummagi kohta audiitorile ei esitatud, mistõttu ta nende osas arvamust ei avalda.
    Brem Kinnisvarahoolduse autoFoto: Raul Mee
    Ka BREM Kinnisvarahoolduse omakapital (2017. aasta lõpu seisuga) mahus 242 000 eurot ei vasta audiitori hinnangul seaduse nõuetele. Tema hinnangul annab see märku olulise ebakindluse olemasolust, mis võib tekitada märkimisväärset kahtlust ettevõtte suutlikkuses üldse jätkuvalt tegutseda, oma varasid realiseerida ja kohustusi täita.
    "Mis seal häda on?"
    Eriti huvitav on aga see, et tegemist pole sugugi erandliku aastaga. Vähemalt aastast 2008 on audiitorid ühegi erandita BREMi raamatupidamisega eriarvamusele jäänud. Ettevõtte juhatuse liige Risto Mägi aga leidis vastupidi, et tegemist on ajakirjanduslikult ebahuvitava teemaga. Kuigi ta avaldas vestluse jooksul korduvalt soovi vastata küsimustele kirjalikult, väites end olevat Eestist eemal, jagas ta siiski selgitusi ka telefoni teel.
    Kas ta ei leia, et tekkinud olukord on kurioosne? "Mis mõttes see kurioosne on? Mis seal häda on? Meil on aastaid olnud selline arvamus, see on ju paremaks läinud," rääkis Mägi. Tema sõnul on asjale lihtne selgitus.
    "Reaalsust ei saagi (aruandes) kajastada, sest keegi ei tea, kuidas me oma vanad võlad kätte saame. Seda ei oska audiitor öelda, seda ei oska mina öelda," ütles Mägi, tundes huvi, kas ajakirjanik ise midagi majandusest jagab.
    "Audiitor teeb oma tööd, tal on omad andmed, omad parameetrid. Vanade võlgadega on lihtne – kui audiitori arvates need kuue kuu jooksul ei laeku, siis tema ütleb, et need on ebatõenäolised ja tuleb eraldis moodustada. Aga elu näitab, et kuue kuuga – kui olete kunagi võlgadega, võlglastega tegelenud, saate aru – kui annate inimesed kohtusse, otsused lähevad täiturisse, siis kuue kuuga ei juhtu mitte midagi," leidis Mägi.

    Äripäev proovis teema kohta kommentaari saada ka meediavaenulikkuse poolest tuntud BREM Kinnisvarahalduse omanikult Toomas Toolilt. Ärimees vastas küll telefonile, kuid kuulnud, kellega räägib, katkestas kõne.

    2008. aastal kirjutas Äripäev Tooli kohta, et rrilist emotsionaalset sidet Eestiga viimasel pole. 2000. aasta märtsis teatas ärimees elanike registrile, et ta pole Eesti elanik ning kolis USAsse Miamisse, sealt aga Lätti ning edasi juba Monacosse.

    2013. aastal hakkas Tool Eestis ärisid kokku pakkima. Äripäevale ütles ta, et Balti äridest pole üldse mõtet rääkida. “Pensionil olen, lastega käin jalgrattaga sõitmas,” kirjeldas ta oma elu. Brem Kinnisvarahoolduse osaluse tõi Tool aga möödunud aasta lõpus Läti ettevõttest enda nimele.

    Mingeid pretensioone Mägil audiitor Kaurovile ei olnud. "Ma olen temaga nõus, tal on omad mängureeglid, ta peab nendest kinni. Need reeglid lihtsalt ei kattu reaalse eluga ettevõtluses, see ongi minu kommentaar sellele asjale," märkis ta.
    Mägi rõhutas, et BREM on pikka aega (1997. aastast – toim) tegutsenud firma, millel on sestap ka väga vanu võlanõudeid. "Nendega on aastaid tegeletud, järjest laekuvad. Ega mina ka täna ei oska öelda, palju me neid reaalselt kätte saame. Meil ei ole kristallpalli, me ei saa mõjutada kohtuvõime kiiremini tegutsema, või inimesi rohkem raha teenima ja meile võlgu maksma," toonitas ta.
    Ettevõttel on Mägi sõnul endiselt käimas ka vaidlused, mis puudutavad firma poolt hallatavate ühistute remondifonde – osa neist lahendatakse kohtus. Samas väitis ta, et praeguseks on firma omakapital üle poole miljoni euroga plussis ja ettevõttel läheb üldiselt järjest paremini.

    BREMi kodulehe andmetel on ettevõttel aukartustäratav kinnisvaraportfell

    Erakinnisvara

    Vanalinnas, Kesklinnas ja Kadriorus 45 700 m2

    Viimsis ja Pirital 9 000 m2

    Mustamäel, Kristiines ja Pelgulinnas 24 700 m2

    Lasnamäel ja Õismäel 5 000 m2

    Ärikinnisvara:

    Tulika kvartal 30 000 m2

    Kadaka ärihoone 18 000 m2

    Viimsis erinevad tööstus- ja ärihooned 75 000 m2

    Kesklinn ja Vanalinn 11 500 m2

    Lasnamäe 40 000 m2

    Telliskivi loomelinnak 8 500 m2

    Kauplustekett Rimi 10 500 m2

    Samuti on Bremil kinnisvara Narva-Jõesuus ning kodulehel kinnitatakse plaani laieneda ka Tartusse.

    "Mina olen BREMi juhtinud 2010. aastast, samm-sammult läheb paremaks. BREM on vana majavalitsus, mis omal ajal erastati. Deebitorid ja kõik, mis täna näete, on sellest ajast BREMiga kaasas käinud. Eks me mingil perioodil hakkame neid otsast maha kandma, sel aastal veel laekus neid vanu asju ka, iga aasta hakkab vähem laekuma. Mul on plaan olemas, midagi hullu ei ole," rääkis Mägi.
    Teha pole midagi
    Äripäevale teemat kommenteerinud audiitorkogu president Märt-Martin Arengu tunnistas, et praeguses seadusandlikus raamistikus audiitori vastupidisel arvamusel otseseid tagajärgi pole. "Audiitori aruanne peaks olema huvigruppidele infoallikas ettevõtte käekäigu kohta. Ta ei ole automaatne päästik mingiks riigi, äriregistri või maksuameti poolseks tegevuseks – kuigi ta teatud juhtudel võib-olla peaks olema. Seda on rahandusministeeriumiga arutatud, aga seni on jäädud väga vabaturumajandusliku seisukoha juurde," märkis Arengu.
    Tema sõnul on raske öelda, kuidas aastaid sääraseid aruandeid esitanud ettevõte jätkuvalt tegutseda saab. "Kui ta pangast finantseerimist või liisingut soovib, kas siis saadakse mingist teisest allikast kindlus ettevõtte numbrite suhtes – ei tea," ütles Arengu.
    Vastupidise arvamuse esitamine on Eestis haruldane. Kui aastas kontrollivad audiitorid Arengu sõnul umbes 9000 ettevõtet, siis neist 83% saavad n-ö puhta otsuse. Ülejäänud 17 protsendi puhul on tegemist kas märkusega arvamusega, arvamuse avaldamisest loobumisega või äärmuslikul juhul ka vastupidise arvamuse andmisega, mida esineb 20 juhtumi ringis aastas.
    Arengu märkis, et ettevõtlusvabadust kergekäeliselt riivama ei peaks. "Eesti on seni soovitud reguleerimisega mitte üleliia vinti peale keerata. Poliitilise otsuse küsimus. Kujutate ise ette ettevõtjate – ja võib-olla ka majandusajakirjanike – reaktsiooni, kui riik võtab vastu seaduse, et vot kõik ettevõtted, kelle näitajad on sellised, peavad hakkama kohe midagi tegema või neid karistatakse," rääkis Arengu.
    Võlad mõlemas suunas
    Äripäev kirjutas BREMi võlgadest juba 2010. aastal. Toona ähvardas Eesti Energia ettevõtte hallatavatel pindadel elektri lihtsalt välja lülitada. Pindadel tegutsevad ettevõtjad said aga asjast teada alles ajakirjaniku käest. Tallinna Vesi lasi jällegi BREMi kontod arestida.
    Tuleb aga tõdeda, et paljud korteriühistud olid omakorda BREMile võlgu jäänud – neid ähvardas BREM veevarustuse, kanalisatsiooni, üldelektri, prügiveoteenuse ja tänavakoristuse peatamisega. Välja saadeti ka pressiteade, kus kinnitati, et ühistutega prooviti konsensust leida. "Kuid arvestades võlgnike soovimatust ja maksejõulisust või lihtsalt elu harjumust "parasiteerida" teiste arvelt, ei ole osutunud võimalikuks võlgnevusi likvideerida," märgiti toona BREMi teates.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Uuring: Eesti ettevõtja muretseb ellujäämise pärast rohkem kui lätlane või leedukas
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.