Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toomas Tooli võlavaidluse ohvrid

  "Või nii… Esimest korda kuulen teie käest. Kes seda ütles? Eesti Energia. Selge. Hea, et helistasite. Pean nüüd siis BREMi käest küsima, mis edasi saab. Meie oleme alati kõik arved igatahes korralikult ära maksnud," lisas Villemson, hääles nördimus.
  Eile teatas Eesti Energia, et kavatseb Toomas Toolile kuuluva OÜ BREM Kinnisvarahooldus tarbimiskohad jätta vooluta. Elektrivoolu väljalülitamisega alustatakse esmaspäeval, 2. augustil ning esimesena jäävad elektrita BREMi halduses olevad tootmis- ja äriobjektid.
  Lasnamäel, aadressil Vikerlase 23 asuvas kaubanduskeskuses baari pidav Erika Aas kuulis BREMi võlavallatustest raadiost. Keset päeva ei ole Erika baaris ühtki külastajat, külmkapid ja konditsioneer aga huugavad.
  "Ma sain ikka täieliku šoki! Meie oleme iga kuu korralikult arveid maksnud, aga ikkagi võime elektrita jääda. Ma ei kujuta ette, mis siin niimoodi sellise kuumaga saab. Jahutusseadmed on kogu aeg pistikus," oli Aas ärevil.
  Baaripidaja väitel on BREM ise alati olnud parasjagu aferistliku käitumisega haldur.
  "Siin on ikka kuulda olnud, kuidas kas või pisikese võla pärast ei lasta enam ruumidesse või plommitakse ruumid kinni," tähendab baaripidaja.
  Aas maksab keskmiselt paar-kolm tuhat krooni kuus elektri eest. Suviti natuke rohkem. "Oleks BREM või Eesti Energia meile vähemalt öelnudki, et on probleeme. Aga ei. Muudkui maksame, aga ikka võib elekter kaduda," muretseb Aas.
  Samas hoones asuva Araxese alkoholipoe töötajad on samuti teadmatuses ning kuulevad esimest korda Äripäevalt, et võivad nädala pärast pimedas poes istuda.
  "Miks? BREM ei maksa? Miks ta siis ei maksa?" on töötajad nõutud. "Meie ju oleme alati maksnud," märgib üks neist.
  Nad vaatavad aadresside nimekirja, kust 2. augustil võib Eesti Energia halvimal juhul elektri välja lülitada. "Näe, pean meie Pae tänava poodi ka helistama. Nende aadress on ka võlgnike nimekirjas," ehmatas üks töötajaist, kiirustades tagaruumi.
  Eesti Energia eile avalikustatud BREMi võlgnikaadresside nimekirjas on kurioosumina ka ettevõtte enda peakontori asupaik Tulika tänaval. Samas ärihoones paikneb veel kaks Toomas Tooli ettevõtet: kinnisvaraga tegelevad AS Esmar ja OÜ Freier Projekt.
  Kui Esmari klaasuste vahelt sisse piilume, juhendab noor mees vanemat, arvuti taga istuvat prouat. "Palun, praegu ei ole sobiv hetk. Ei jää me midagi elektrist ilma," lisas Tooli noor alluv.
  Korrus kõrgemal istub suures inimtühjas kontoriruumis Dream Capitali juhatuse liige Anne Nauri. "Juba pikemat aega on õhus olnud märgid, et midagi võib juhtuda. See pankrotiähvardus ja… (AS Tallinna Küte nõuab BREM Kinnisvarahoolduse pankrotti - toim). Kahtlustan, et ka elektri eest maksmise arveldusega on midagi valesti. Selle tühja, ainult üht arvutit sisaldava ruumi eest tasume kuus 200-300 krooni elektri eest. Meil on Raplas ka kontor. Sama suur ruum ja kuus arvutit kogu aeg järel. Seal maksame alla 100 krooni kuus," imestab Nauri.
  Samas on äriühing BREMile kõik arved õigeaegselt tasunud, sest ka Nauri annab mõista, et BREMiga arvete õigsuse ja täpsuse pärast kembelda ei tasu. Olevat kaunis karm haldur.
  Suur-Sõjamäe 33 kontoriruume rentiva keskkonnatehnikafirma Fertil ASi juhatuse liige Tiiu Saks rääkis telefoniusutluses: "No see on igatahes suur jama, kui elekter ära võetakse. Tootmine pole meil õnneks BREMiga seotud, kuid arvutid kontoris töötavad ju kõik elektriga. Oleme siin juba olnud aastaid ja pole kunagi BREMile võlgu olnud. Ma ei tea, kas tohib niimoodi elektrit ära võtta. Varem pole midagi sellist olnud, et keegi oleks BREMi ähvardanud," oli Saks hämmingus.
  "Ettevõtteid on siin palju ja ma ei tea, et keegi siin BREMile võlgu oleks. Neil on endal kõik tegemata, aastaid pole majas remonti tehtud. Haldureid vahetatakse pidevalt, kuid ilmselt ei luba omanik ja juhid sellele sentigi kulutada," ütles ta.
  "Loodetavasti jõuavad rendileandja ning Eesti Energia enne siiski kokkuleppele. Juhul, kui elektrit harukontoris ei ole, jääb kontor mõistagi suletuks," teatas SEB, kommenteerides mõju Pae 74 asuvale harukontorile.
  "Praegu saab vastata seda, et läbirääkimised kõigi osapoolte ehk siis hoone omaniku, BREMi ja Eesti Energia vahel käivad. Maxima on kõik oma arved korralikult tasunud. Kaupluse loodame igal juhul töös hoida ja seda ka siis, kui esmaspäevaks kokkulepeteni ei jõuta. Selleks võib kasutada näiteks generaatorit," kommenteeris Maxima Tallinnas aadressil Vikerlase 23 tegutseva kaupluse tulevikuväljavaateid, kui Eesti Energia peaks eile Toomas Tooli firma aadressil tehtud ähvarduse teoks tegema.
  Eesti Energia pole aga ainus, kellel on BREM Kinnisvarahoolduse vastu nõue. 1SG Ehitus OÜ juht Janek Mugu ütles, et BREM Kinnisvarahooldus on tema firmale võlgu 400 000 krooni. "Tahan järgmisel nädalal pankrotiavalduse sisse viia," ütles Mugu.
  "Minu jaoks ei ole ta (Toomas Tool - toim) mitte keegi, olgu ta nii rikas kui tahes," lausus Mugu ja lisas, et nii ikka inimesi petta ei saa, nagu tema Tool petab.
  BREM Kinnisvarahoolduse juht Raigo Roosimäe lehe trükkimineku ajaks kommentaari ei andnud. Samuti ei õnnestunud Äripäeval saada kommentaari Toomas Toolilt.
  BREM on Eesti Energiale võlgu alates tänavu veebruarist ja võlgnevuse summa on pidevalt kasvanud. Vaatamata sellele, et energiafirma on pakkunud BREMile erinevaid võimalusi võlgnevuse likvideerimiseks, sh võla tasumist maksegraafiku alusel, pole kokkulepet siiani saavutatud, teatas Eesti Energia eile.
  Võlgnevuses olevate tarbimiskohtade võrguühenduse katkestamise hoiatuse saatis Eesti Energia BREMile 13. juulil, väljalülitamine algab 2. augustist.
  Energiafirma teatel on nad valmis jätkama läbirääkimisi BREMiga võlgnevuse tasumise osas ning taastama BREMi objektide elektriga varustamise pärast võlgade maksmise kokkuleppe sõlmimist.
  Eesti Energia soovitab kõigil eraisikutel ja ettevõtetel, kes otse Eesti Energiaga ei arvelda, vaid teevad seda haldusfirma või ühistu kaudu, kontrollida, kas kinnistu haldaja või omanik tasub teenusepakkujale tarbitud elektri ja muude kommunaalteenuste eest. "See aitab välistada olukordi, kus haldaja võlgade tõttu jääb arveid korralikult tasunud tarbija teenustest siiski ilma," ütles Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink eile väljastatud pressiteates.
  Kui Eesti Energia lepinguline klient, näiteks kinnistu haldusfirma, jääb elektri eest võlgu, käivitub tema suhtes võlamenetlus. Tekkinud võlgnevusest teavitab energiafirma esmalt klienti ning kui sellele ei reageerita, saadetakse elektri väljalülitamise hoiatus. Kui ka pärast hoiatust elektriarvet ei tasuta, lülitatakse elekter välja.
  Äripäev kirjutas juuli alguses, et Tallinna Küte nõuab BREM Kinnisvarahoolduse pankrotti. Nõue tuleb Harju maakohtus arutusele 18. augustil.
  1997. aastal tegevust alustanud BREM Kinnisvarahooldus on Tallinna suurima turuosaga kinnisvara ja hoonete haldamise ja hooldusega tegelev ettevõte, mis 2004. aastast kuulub SIA Baltic Real Estate Management'ile.
  2008. aastal oli ettevõtte käive ligi 86 miljonit krooni, teeniti 819 363 krooni kasumit, mis oli aga 54 protsenti väiksem kui 2007. aastal, mil kasumit teeniti 1,8 miljonit krooni. 2009. aasta aruannet pole ettevõte veel äriregistrile esitanud.
  Audiitor Eva Veinberg kirjutas 2008. aasta majandusaasta aruannet hinnates, et firma ellujäämine sõltub omaniku tahtest ettevõttesse raha juurde panna.
  Audiitor kirjutas, et BREM Kinnisvarahoolduse bilansis on nõudeid ja ettemakseid ligi 35,3 miljonit krooni, kuid raha võimaliku laekumise kohta auditi käigus piisavalt tõendeid ei leitud.
  Kui BREM oleks hinnanud nõuded ostjate vastu ebatõenäoliselt laekuvateks, oleks ettevõtte lühiajalised kohustused olnud 2008. aasta lõpu seisuga 46 miljonit krooni, käibevara 13,4 miljonit krooni ning ettevõtte omakapital 32,5 miljoni krooniga negatiivne, mis ei vastaks äriseadustiku nõuetele, märkis audiitor.
 • Hetkel kuum
Märt Meesak: majutusasutuste käibemaksu tõus tuleb ära jätta
Eestis ei olda 30 aastat turismisektorit vääriliselt hinnatud. Praegusel keerulisel ajal saab seda teha, jättes kavandatud maksutõusu ära, kirjutab ettevõtja ja Vabaerakonna esimees Märt Meesak.
Eestis ei olda 30 aastat turismisektorit vääriliselt hinnatud. Praegusel keerulisel ajal saab seda teha, jättes kavandatud maksutõusu ära, kirjutab ettevõtja ja Vabaerakonna esimees Märt Meesak.
Balti börsidel tegi suurima päevakäibe Tallinki aktsia
Nädala esimene kauplemispäev Balti börsidel lõppes Tallinki jaoks nii suurima languse kui suurima käibega.
Nädala esimene kauplemispäev Balti börsidel lõppes Tallinki jaoks nii suurima languse kui suurima käibega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Konkurentsiameti juht räägib ebapopulaarsete otsuste langetamisest ja inimeste pahameelest
Pärnu juhtimiskonverentsil rääkis konkurentsiameti juht Evelin Pärn-Lee sellest, kuidas langetada ebapopulaarseid otsuseid ja millega seejuures arvestada tuleb.
Pärnu juhtimiskonverentsil rääkis konkurentsiameti juht Evelin Pärn-Lee sellest, kuidas langetada ebapopulaarseid otsuseid ja millega seejuures arvestada tuleb.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Kõhnunud EKRE valis esimeest ja rühib edasi. “Ehk on abiks ka kindla käega juht” Mart Helme ajakirjanikule: korrigeerige oma suhtumist!
“Mina näen, et meie erakond on üks demokraatlikumaid Eestis. Kõik on selge ja läbinähtav!” ütleb EKRE Lääne-Virumaa ringkonna juhatuse liige Andero Põllu, partei lipp õlal uhkelt lehvimas. Tema hõbedase läikega päikeseprillidelt on näha, kuidas keegi ajakirjaniku ja parteilase vestlust filmib.
“Mina näen, et meie erakond on üks demokraatlikumaid Eestis. Kõik on selge ja läbinähtav!” ütleb EKRE Lääne-Virumaa ringkonna juhatuse liige Andero Põllu, partei lipp õlal uhkelt lehvimas. Tema hõbedase läikega päikeseprillidelt on näha, kuidas keegi ajakirjaniku ja parteilase vestlust filmib.
Tippjuht avameelselt: just see on töötajate puhul kindel punane lipp
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.