Linda Eensaar • 17 aprill 2019

Investeerimisfond lükkab miljonid eakatekodusse

Viru Haigla ASi nõukogu esimees Igor Pihela sihib juhtpositsiooni hoolekandeteenuste turul Eestis.  Foto: Andras Kralla

BaltCap Growth Fund investeerib ligi 3 miljonit eurot Viru Haigla ASi kontserni, et ehitada Pihlakodu eakatekodude ketile Tabasallu uus hooldekodu ning pikemas plaanis suurendada Pihlakodu kliendikohtade arvu tuhandeni.

“Eesti demograafilist pilti vaadates on tegu ettevõtmisega, millel on järjest kasvav nõudlus ja pikaajaline perspektiiv,” põhjendas BaltCapi investeeringute juht Sten Sonts investeeringuotsust, viidates vananevale rahvastikule. Tema arvates ei ole eakate hoolekandes toimunud viimase paarikümne aasta jooksul suurt arengut, samas on aga üldine heaolu Eestis selle aja jooksul tublisti kasvanud.

Vananev rahvastik paneb hooldekodudesse investeerima

Tegu on BaltCapi kasvufondi esimese investeeringuga Eestisse, millega fond omandab ka vähemusosaluse Viru Haigla kontsernis. Osa 3 miljonist eurost pannakse ettevõttesse investeeringuna omakapitali ning teine osa laenuna.

Praegu Sten Sontsi sõnul investeeringuid teistele hooldekodu teenuse pakkujatele plaanitud ei ole: ”Eestis me ikka panustame selgelt Pihlakodule. Neil on juba teine uus maja Tallinna lähedal Tabasalus valmimas, mida me toetame. Ja miks mitte vaadata kõiki lähivaldu Tallinna ümbruses, sest inimesed ikka kolivad siia ja tahavad ehk vanemad ka lähedale tuua,” ütles ta.

“Pärast 200kohalise Tabasalu Pihlakodu valmimist suve lõpus on kavas alustada uue eakatekodu ehitust Viimsis,” kirjeldas Viru Haigla ASi nõukogu esimees Igor Pihela ettevõtte järgmisi samme.

“Eesmärk on investeeringu toel jõuda lähiaastatel tuhande hooldekodu kohani ning kindlustada oma juhtpositsiooni kvaliteetse hoolekandeteenuse pakkumisel Eestis,” märkis Pihela. Sontsi hinnangul jätkub nende toetus veel 5–7 aastat. “See on ilmselt paras aeg, et ehitada meie toel veel vähemalt kaks-kolm hooldekodu,” ütles ta.

Konkurendid: raha on lihtne saada, inimesi mitte

Südamekodud OÜ juhatuse liige Martin Kukk ei usu, et 3miljoniline investeering nende konkurendile mingit eelist annaks. “Meie valdkonnas on kapitalile juurdepääs kõigil üsna samasugune. Pangad ja fondid on selle jaoks leiutatud, nii et pigem seisneb konkurents hoopis töötajate leidmises ja hea meeskonna kokkupanemises. See on märksa suurem aspekt, mida iga investor jälgima peaks,“ ütles Kukk.

“Tõsi, hooldekodusid on vaja, sellega olen sada protsenti nõus, sest see infrastruktuur on puudulik ja inimkond tõesti vananeb. Aga investoritele, ärihuvilistele see väga tulus siiski ei ole. See on küll pikaajaline valdkond, kuid suurt marginaali ei tasu siit otsida,” lisas ta.

Lõuna-Eesti hooldekeskus ASi juhatuse liige ja haldusjuht Ülo Tulik oli nõus, et uute hooldekodude ehitamine on tore ja temagi ei näe selles investeeringus suurt eelise andmist ühele teenusepakkujale.

“Kõik sõltub sellest, kuidas raha paigutada. Üldine hooldekodude olukord on nagunii selline, mis enamikku ei rahulda. Paljudes kodudes ei ole korralikku meditsiiniteenust. See on koht, mis tuleks üle vaadata,” tõi Tulik näite, kuhu raha veel peaks paigutama peale hooldekodude ehitamise.

Pihlakodu on Eesti hooldekodude kett, mis pakub hoolekandeteenust Tapal, Kohtla-Järvel ja eelmisest aastast Tallinnas Nõmmel. Pärast tänavu septembris Tabasalus valmivat uut kaasaegset hoonet on keti hooldekodudes kokku ligi 500 kohta. Investeeringu toel plaanitakse saada 1000 kohta.

BaltCap asutas kiire kasvuga oma ala juhtivatesse ettevõtetesse investeeriva kasvufondi BaltCap Growth Fundi koostöös Balti Innovatsioonifondiga. Balti Innovatsioonifond on Eesti, Läti ja Leedu ning Euroopa Investeerimisfondi (EIF) loodud fondifond, mille eesmärk on suurendada kapitaliinvesteeringuid Balti riikide ettevõtetesse.

Hetkel kuum