Artikkel
 • Kuula

  Investeerimisfond lükkab miljonid eakatekodusse

  Viru Haigla ASi nõukogu esimees Igor Pihela sihib juhtpositsiooni hoolekandeteenuste turul Eestis.Foto: Andras Kralla

  BaltCap Growth Fund investeerib ligi 3 miljonit eurot Viru Haigla ASi kontserni, et ehitada Pihlakodu eakatekodude ketile Tabasallu uus hooldekodu ning pikemas plaanis suurendada Pihlakodu kliendikohtade arvu tuhandeni.

  “Eesti demograafilist pilti vaadates on tegu ettevõtmisega, millel on järjest kasvav nõudlus ja pikaajaline perspektiiv,” põhjendas BaltCapi investeeringute juht Sten Sonts investeeringuotsust, viidates vananevale rahvastikule. Tema arvates ei ole eakate hoolekandes toimunud viimase paarikümne aasta jooksul suurt arengut, samas on aga üldine heaolu Eestis selle aja jooksul tublisti kasvanud.
  Vananev rahvastik paneb hooldekodudesse investeerima
  Tegu on BaltCapi kasvufondi esimese investeeringuga Eestisse, millega fond omandab ka vähemusosaluse Viru Haigla kontsernis. Osa 3 miljonist eurost pannakse ettevõttesse investeeringuna omakapitali ning teine osa laenuna.
  Praegu Sten Sontsi sõnul investeeringuid teistele hooldekodu teenuse pakkujatele plaanitud ei ole: ”Eestis me ikka panustame selgelt Pihlakodule. Neil on juba teine uus maja Tallinna lähedal Tabasalus valmimas, mida me toetame. Ja miks mitte vaadata kõiki lähivaldu Tallinna ümbruses, sest inimesed ikka kolivad siia ja tahavad ehk vanemad ka lähedale tuua,” ütles ta.
  “Pärast 200kohalise Tabasalu Pihlakodu valmimist suve lõpus on kavas alustada uue eakatekodu ehitust Viimsis,” kirjeldas Viru Haigla ASi nõukogu esimees Igor Pihela ettevõtte järgmisi samme.
  “Eesmärk on investeeringu toel jõuda lähiaastatel tuhande hooldekodu kohani ning kindlustada oma juhtpositsiooni kvaliteetse hoolekandeteenuse pakkumisel Eestis,” märkis Pihela. Sontsi hinnangul jätkub nende toetus veel 5–7 aastat. “See on ilmselt paras aeg, et ehitada meie toel veel vähemalt kaks-kolm hooldekodu,” ütles ta.
  Konkurendid: raha on lihtne saada, inimesi mitte
  Südamekodud OÜ juhatuse liige Martin Kukk ei usu, et 3miljoniline investeering nende konkurendile mingit eelist annaks. “Meie valdkonnas on kapitalile juurdepääs kõigil üsna samasugune. Pangad ja fondid on selle jaoks leiutatud, nii et pigem seisneb konkurents hoopis töötajate leidmises ja hea meeskonna kokkupanemises. See on märksa suurem aspekt, mida iga investor jälgima peaks,“ ütles Kukk.
  “Tõsi, hooldekodusid on vaja, sellega olen sada protsenti nõus, sest see infrastruktuur on puudulik ja inimkond tõesti vananeb. Aga investoritele, ärihuvilistele see väga tulus siiski ei ole. See on küll pikaajaline valdkond, kuid suurt marginaali ei tasu siit otsida,” lisas ta.
  Lõuna-Eesti hooldekeskus ASi juhatuse liige ja haldusjuht Ülo Tulik oli nõus, et uute hooldekodude ehitamine on tore ja temagi ei näe selles investeeringus suurt eelise andmist ühele teenusepakkujale.
  “Kõik sõltub sellest, kuidas raha paigutada. Üldine hooldekodude olukord on nagunii selline, mis enamikku ei rahulda. Paljudes kodudes ei ole korralikku meditsiiniteenust. See on koht, mis tuleks üle vaadata,” tõi Tulik näite, kuhu raha veel peaks paigutama peale hooldekodude ehitamise.

  Pihlakodu on Eesti hooldekodude kett, mis pakub hoolekandeteenust Tapal, Kohtla-Järvel ja eelmisest aastast Tallinnas Nõmmel. Pärast tänavu septembris Tabasalus valmivat uut kaasaegset hoonet on keti hooldekodudes kokku ligi 500 kohta. Investeeringu toel plaanitakse saada 1000 kohta.

  BaltCap asutas kiire kasvuga oma ala juhtivatesse ettevõtetesse investeeriva kasvufondi BaltCap Growth Fundi koostöös Balti Innovatsioonifondiga. Balti Innovatsioonifond on Eesti, Läti ja Leedu ning Euroopa Investeerimisfondi (EIF) loodud fondifond, mille eesmärk on suurendada kapitaliinvesteeringuid Balti riikide ettevõtetesse.

 • Hetkel kuum
Eksperdid: volatiilne tehinguturg näitab tõusumärke Kümne aasta kõige kehvem karuturg saab läbi
Koos stabiliseeruva makromajandusega ja optimistlike väljavaadetega erakapitali valdkonnas on olemas eeldused tehinguturu tõusuks, kirjutavad PwC eksperdid Andres Petjärv, Sass Karemäe ja Raul Ruubel.
Koos stabiliseeruva makromajandusega ja optimistlike väljavaadetega erakapitali valdkonnas on olemas eeldused tehinguturu tõusuks, kirjutavad PwC eksperdid Andres Petjärv, Sass Karemäe ja Raul Ruubel.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Coop Pank napsas LHV-lt tippjuhi
Coop Panga erakliendi igapäevapanganduse äriliini juhina asus tööle Moonika Maaring, kes töötas varem LHVs.
Coop Panga erakliendi igapäevapanganduse äriliini juhina asus tööle Moonika Maaring, kes töötas varem LHVs.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Taavi Kotka: IT-ettevõtted on muutunud ahneks
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.
Kapo juht: kaitsehanked on meie fookuses
Kaitsepolitsei juht Margo Palloson ütles, et amet jälgib hoolega riigi kaitsehangete läbiviimist ning on leidnud väiksemate hangete puhul ka rikkumisi.
Kaitsepolitsei juht Margo Palloson ütles, et amet jälgib hoolega riigi kaitsehangete läbiviimist ning on leidnud väiksemate hangete puhul ka rikkumisi.