Eliisa Matsalu • 12. juuni 2019 kell 10:13

Maksuamet maadleb posti teel käiva narkoäriga

Eesti, Läti ja Leedu on hädas posti teel saadetud narkootikumidega, ütles maksuameti peadirektori asetäitja Rivo Reitmann. Olukord on viimastel aastatel halvenenud ja probleem süveneb kiiresti.

Maksuameti peadirektori asetäitja Rivo Reitmanni sõnul on viimastel aastatel postiteel käiv narkoäri aina suurenenud.  Foto: Andras Kralla

"Püüame koos Läti ja Leeduga probleemile lahendust leida. Fookus on suunatud paremale koostööle postiasutustega ja paremale tehnoloogiale," rääkis Reitmann Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

Reitmann märkis, et narkootikume saadetakse pakkidega peamiselt just Euroopa-siseselt, reeglina tulevad pakid Hollandist. "See on palju suurem probleem kui alkoholi või tubaka salaturg, sest narkootikumide puhul on ju tegu ohtlikuma ainega," ütles ta.

Reitmann lisas, et maksuameti jaoks on salaalkoholi turg hääbumas. Seda peamiselt tänu piirikaubandusele. "Inimesed mõtlevad, et ei ole ju mõtet osta salaja kaupa nurga tagant, kui võib minna Lätti ja sealt endale seaduslikku alkoholi osta. Hinnavahe on ju olematu, milleks siis osta teadmata päritoluga kaupa," ütles ta. Seevastu salasigarettidega on maksuametil endiselt palju maadlemist.

"Sigaretisurve on meil aga tugev. Seda nii idapiirilt kui ka Valgevene piirilt, samuti liigub suur kogus salasigarette meie naaberriikide kaudu. Töö käib, avastused on tihedad," rääkis Reitmann. Ta lisas, et tal on hea meel, et miljoni salasigareti avastused, nagu sel nädalal Narvast avastati, enam väga tihti ette ei tule. "Seda ikka avastame, kuidas väiksesse autosse on pakitud rohkem sigarette, kui sinna peaks mahtuma," rääkis Reitmann. "Testitakse meie võimekust," lisas ta.

Kuula intervjuud Reitmanniga ja ülevaadet salaturust tänasest Äripäeva raadio hommikuprogrammist.

Hetkel kuum