Marge Väikenurm • 29. oktoober 2019 kell 9:19

Pangad noolivad oma ridadesse ametnikke

Pangad meelitavad rahapesu takistamise üksustesse ametnikke. „Oleme hoomanud, et oleme pankade jaoks olnud sihitud märklauaks,“ tõdes maksu- ja tolliameti juht Valdur Laid.

"Põhjus, miks pangad meie inimesi on palganud, on inimeste taust," ütles maksuameti juht Valdur Laid.  Foto: Andras Kralla

Laid tõdes, et umbes kümme nende töötajat on viimase paari aasta jooksul liikunud tööle pankadesse. Pangad on rahapesuteema raames tema sõnul olnud väga selgelt huvitatud nii maksuameti kui ka politsei- ja piirivalveameti, riigistruktuuride töötajatest.

Kuidas pangad maksuameti umbes kümme töötajat enda juurde meelitasid, ei osanud Laid öelda. Kui palju võis rolli mängida kõrgem palganumber? „Kahtlemata on erasektor võimeline paremat palka maksma, see ei saa kellelegi üllatusena tulla. Eriti kui neil on sihitult vaja mingeid töökohti täita,“ kostis Laid.

„Vastavuskontrolli valdkond on olnud tõsises kasvus, seda on pangajuhid ise ka öelnud. Põhjus, miks pangad meie inimesi on palganud, on nende taust,“ lisas Laid.

Priit Rum, LHV kommunikatsioonijuht

Soovime sel alal omada tipp-kompetentsi.

Politsei- ja piirivalveameti personalibüroo nõunik Ain Lepikultil oli keeruline öelda, kui paljud nende inimestest on läinud tööle pankadesse või teistesse finantssektori ettevõtetesse. „Aga kindlasti neid inimesi on,“ lausus ta.

Finantsinspektsiooni juhatuse esimehe abi Terje Kahro rääkis, et kuna finantssektoris ja -järelevalves on vaja spetsiifilisi teadmisi, siis on töötajad liikunud mõlemas suunas ja erinevates valdkondades. Igapäevatööd ei ole see tema sõnul seganud.

Väga oluline võitlus

Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristiina Herodes ütles, et Eestis on inimesed liikunud korduvalt avaliku ja erasektori vahel ning nii on see ka rahapesu tõkestamise valdkonnas. „Panka on tulnud inimesi sellesse valdkonda riigisektorist ja siit on ka sinna liigutud. Panga jaoks on rahapesualane võitlus väga oluline ja see on tähendanud ka inimeste juurde värbamist,“ sõnas ta.

LHV kommunikatsioonijuht Priit Rum tõdes, et pank on viimase paari aasta jooksul rahapesu tõkestamise üksust suurendanud. „Soovime sel alal omada tipp-kompetentsi.“

Samas ei saa Rumi sõnul öelda, et LHV oleks selleks palganud mitmeid inimesi riigisektorist. Näiteks rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise osakonna juht Aivar Paul liitus LHVga riigisektorist, kuid seda rohkem kui kolm aastat tagasi. „Teised valdkonna spetsialistid on liitunud erasektorist, ühel spetsialistil on ka varasemalt riigisektoris töötamise kogemus,“ märkis Rum.

Hetkel kuum