Artikkel
  • Kuula

    Anna oma hääl: aita valida aasta tehas 2022

    Foto: Äripäev

    Äripäev ja Tööstusuudised.ee alustavad tänavu "Aasta tehase" konkursiga, et rõhutada tööstussektori olulisust Eesti majanduses ja näidata, kuidas meie tänaseid tehaseid arendatakse ja juhitakse.

    Selgunud on viis kandidaati, kelle seast selgub võitja lugejahääletuse teel.
    Tööstusuudised.ee kirjutas 21. veebruaril, et algamas on konkurss "Aasta tehas", kuhu oodatakse osalema tööstusettevõtteid, mille tehased on viimase aasta jooksul läbinud olulise muutuse või arengu, mis on aidanud tehast uuele (tehnoloogilisele) tasemele viia. Otsime tehast, mis püüab oma arenguteel uusi kõrgusi ja mis on teel targa tootmise või tehase poole. Kandidaatide ja põhjenduste esitamise tähtaeg oli 6. märts ja selleks ajaks laekusid konkursile 5 tehase põhjendused, mille saatuse otsustavad nüüd Tööstusuudised.ee ja Äripäeva lugejad.
    Võitja selgub lugejahääletuse teel, mis kestab kuni 11. märtsi südaööni. Tehase, mille lugejad on hinnanud aasta tehase tiitli vääriliseks, nimi kõlab juba 17. märtsil konverents-messi "Tark tööstus 2022: Uus tase" õhtusel üritusel.
    Loe järgnevalt kõikide kandidaatide kohta ning tee seejärel oma valik siin:

    Elektroonikatööstus Incap Estonia

    Incapi Kuressaares asvu tehas, mida ettevõte pidevalt arendab. Foto: Incap

    Miks peaks Incap Estonia tehasest saama aasta tehas 2022?

    Incap Estonia elektroonikatööstusettevõte Kuressaares väärib kindlasti tiitlit “Aasta tehas”, sest nii oma meeskonna kui rahvusvahelisel areenil silmapaistvate projektide näol on tegemist Eesti ühe kõige säravama tehasega tööstusmaastikul.

    1. Rahvusvaheline haare ei pärsi tegutsemisvabadust. Incap paikneb Kuressaares ja on üks rahvusvahelise Incap Corporation grupi ettevõtetest, mille üksused asuvad lisaks veel ka Helsingis, Indias, Suurbritannias, Slovakkias ja Hongkongis. Kuigi tegemist on rahvusvahelise grupiga, on Incapi tehas Eestis tegelikult iseseisev, sest kogu grupp toimib detsentraliseeritud juhtimise põhimõttel. Seda ei kohta paraku rahvusvahelisel tööstusmaastikul just tihti, mistõttu on tegemist igati märgilise ja olulise aspektiga. Seega - kuigi Incapi rahvusvahelise grupi otsused mõjutavad ka meie tehast Kuressaares, on kohapealne otsustusõigus ja tegutsemisvabadus siiski meie endi kätes - olgu selleks otsus uute investeeringute, vastu võetavate projektide või muu osas, mis igapäevast tegutsemist ja tootmist puudutab.

    2. Tipp-sisseseadega tehas uueneb pidevalt. Oma investeeringud Kuressaares teeme ise ehk Incap Estonia poolt ning oleme uhked, et novembris saime avada pidulikult oma uusimad investeeringud: kaasaegse pastaprinteri SMT-tootmisliini jaoks, lainejootmismasina ja uue selektriivjootmismasina. Soetasime need, et vastata klientide kasvavatele vajadustele ja kasvatada oma konkurentsieeliseid tehase tipp-tasemel sisseseadega. Pidevate investeeringute eest tunnustas meid ka EAS, kes valis Incapi aasta ettevõtluskonkursil “Välisinvestor 2021” kategoorias kolme finalisti hulka. Muide - olime ühed esimestest Eestis, kes võtsid mõned aastad tagasi rendipõhimõttel toimivad tootmisseadmed, et pakkuda klientidele rohkem paindlikkust projektidega seotud muutuste ja uuenduste korral.

    3. Fantastiline rahvusvaheline tiim teeb võimsaid projekte ja võidab sünergiast. Meil on suurepäraste teadmiste ja oskustega meeskond, tänu kelle panusele ja teadmistele oleme saanud lüüa kaasa teiste seas ka põnevates eriprojektides nagu näiteks elektroonika tootmine NASA-le Kuu uurimiseks või Baltikumi esimesele päikeseautole. Kiiduväärt on ka see, et isegi kriisi ajal on suutnud ettevõtte meeskond leida uusi ärivõimalusi, nt meditsiiniseadmete tootmise valdkonnas.

    Incapis on fantastiline meeskond, kes on aidanud kasvada meie ettevõttel ja teha juba viiendat aastat tulemuste osas rekordeid. Samal ajal suhtleme pidevalt kogu oma rahvusvahelise tiimiga nii Slovakkias, Suurbritannias, Indias kui Soomes ning käime üksteise tehastes parimaid praktikaid omandamas. Ega me ilma asjata ei ütle, et Incap Rocks!

    4. Investeerime nii seadmetesse kui oma inimestesse. Incap teeb igal aastal investeeringuid erinevatesse valdkondadesse, et meie tööd veelgi efektiivsemaks muuta. Nende seas on nii investeeringud tootmisesse, selle moderniseerimisse kui ka töötajate koolitamisesse ja töökeskkonna paremaks muutmisesse. See on meie jaoks loomulik osa ettevõtte arengust, mida hindame kõrgelt.

    5. Panustame säästvasse arengusse igal rindel. 2020. aasta sügisel said Incap Estonia töötajad anda tagasisidet ettevõtte töö jätkusuutliku korralduse teemal, mis hõlmas nii sotsiaal-, keskkonna- kui majandustegureid. Selle tagasiside põhjal lõime ettevõttes jätkusuutlikkuse programm, mida Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum premeeris 2021. aastal hõbemärgisega ja mida tänaseni ellu rakendame.

    Samuti hindas sotsiaalministeerium korduvhindamise käigus Incapi Kuressaare tehase tulemusi ja tegevusi ning pikendas ettevõttele omistatud Peresõbraliku Ettevõtte kuldmärgist. Viime uhkusega ellu selle raames välja töötatud programmi ja anname oma panuse, et meie töötajad tunneksid end ettevõttes hästi.

    Ainuüksi ühe aastaringi jooksul oleme saanud teisigi tunnustusi, mis on meie saavutusi esile tõstnud ja toonud Incapi välja nii parima praktikakoha pakkujana kui kõige õppijasõbraliku tööandjana, rääkimata piirkondlikult parimaks tunnistatud ettevõtte tiitlitest:

    - Peresõbralik Ettevõte 2021, kuldmärgis

    - Vastutustundlik Ettevõte 2021, hõbemärgis

    - Saare maakonna Aasta Eksportija 2021

    - EASi Aasta Välisinvestor 2021 TOP3 finalist

    - Parim regionaalne praktikapakkuja 2021

    - Saare maakonna õppijasõbralik tööandja 2021

    6. Tegutseme järelkasvu tagamise nimel. Lisaks oma tehasega seotud töödele panustab Incapi meeskond ka tööstusmaastiku arengusse ja jätkusuutlikkusse laiemalt. Näiteks korraldas Incap Tallinna Tehnikaülikooli bakalaureuseõppe inseneritudengitele stipendiumikonkursi, et tunnustada insenerierialal õppivaid noori ja meelitada elektroonikasektorisse järelkasvu, ning andis selle võitjale üle 2250-eurose stipendiumi. Samuti on Incap olnud korduvalt üheks peamiseks toetajaks Eesti-üleses elektroonikaõppele suunatud järelkasvukampaanias. Nende kampaaniate tulemusel on paari viimase aasta sügisel alustanud TalTechi riistvara ja programmeerimise erialal bakalaureuseõpinguid varasema aastaga võrreldes kolm korda rohkem tudengeid ning ka Tallinna Polütehnikumis on olnud rekordiline avalduste arv, tänu millele on avatud üle mitme aasta seal taas elektroonikaseadmete tehniku eriala.

    Lisaks nendele suurprojektidele võtab Incap oma tehases aastaringselt (vastavalt koroonaviirusega seotud piirangutele ja võimalustele) vastu nii praktikante kui ka külastusi, mille raames noortele tutvustati tööd elektroonikatööstuses ja kohtub elektroonikaõppe pakkujatega, et arutada võimalusi eriala edendamiseks.

    Masina- ja metallitööstus HANZA Mechanics Tartu

    HANZA Mechainics ehitas Tartusse uuse 12 000-ruutmeetrise tehase, mis avatakse märtsis 2022. Foto: HANZA

    Miks peaks HANZA Mechanics Tartu tehasest saama aasta tehas 2022?

    HANZA Mechanics Tartu AS, mille väärikas ajalugu ulatub tagasi aastasse 1907, kui valmistati Ericssoni esimesi telefone, on siiani asunud vanas (mitte küll nii uhkes) majas. Meie maja on ehitatud nõukogude aja tehaste tüüpprojekti järgi, mille peamine eesmärk oli olla suur ja pommikindel. Maja koosneb paljudest korrustest ja treppidest-koridoridest, mis tänapäeva tootmise seisukohast on “viljakas pinnas” ebaefektiivsusele. Lisaks oli ebatõhus materjalide tassimine mööda erinevaid korruseid ning lõputu kogus erinevaid ladusid, sest kaubavedu korruste vahel sõltus kahest amortiseeritud liftist.

    HANZA Mechanics Tartu on viimastel aastatel kasvanud jõudsalt - müügitulu on 40+ miljonist eurost kasvanud 60 miljoni euroni aastal 2021. Tegutseme selle nimel, et kasvada ka edaspidi. Ettevõtte kasvu tõttu oli meil terav vajadus leida tootmispind, mis oleks meie jaoks sobivam ja eelkõige aitaks kaasa muutmaks tootmine tänapäevasemaks ning efektiivsemaks.

    Kuna me olemasolevatest võimalikest pindadest sobivat ei leidnud, otsustas meie HANZA grupi juhatus investeerida uue tehase ehitamisse, milleks ostsime 37 000 m2 krundi Vahi Tööstuspargis. Uue tehase asukoha valikul sai otsustavaks just olemasoleva lehtmetalli tootmishoone asukoht ja selle vahetus läheduses olevate vabade kruntide olemasolu, mis tagaks meile võimaluse laieneda ka tulevikus. Tehaste lähedus aitab meil vähendada transporti ning seoses sellega loomulikult ka meie süsinikdioksiidi jalajälge. Loomulikult on uus tehas ehitatatud uusimate standardite alusel, varustatud päikesepaneelidega katusel, mis aitab meil kasutada taastuvenergiat.

    HANZA ehitas eelmisel aastal valmis umbes 12 000 m2 tehase, kuid me näeme juba praegu vajadust ja planeerime ka juurdeehitust. Uuteks arendusteks on veel umbes 13 000 m2 jagu ruumi. Meile oli samuti tähtis, et meie tehas tekitaks meie töötajatele rõõmu. Tänavakunstnik Kristjan Bachman aka Bach Babach muutis koos 16 Pallase Kõrgema Kunstikooli tudengitega ka meie tootmise sisekujundust elavamaks. Seintel on meie tootmist puudutavad maalingud, kuhu sidusime ka Eesti ja Rootsi ajaloo. Bach Babachi sõnul on see esimene nii suur siseruumides olev maal, mis on tehtud Eestis. Samuti on kontorid disainitud soojemaks, hubasemaks ja ergonoomilisemaks, mis muudab meie kontoritöötajate olmetingimused kaasaegsemaks.

    „Kiiresti muutuvas majanduskeskkonnas peame leidma võimalusi, kuidas efektiivsus muuta meie konkurentsieeliseks. Maailmaklassi rahvusvaheliste ettevõtete seas olemiseks ja püsimiseks peame otsima ja leidma tarku ning nutikaid lahendusi,“ ütleb juhatuse liige Harri Värv.

    Uude tehasesse oleme investeerinud üle 8 miljoni euro, lisaks investeerime igal aastal uutesse seadmetesse umbes 2,5 miljonit eurot. “Meie uus hoone toetab keerukaid koostetöid, meie kasvu ja jätkusuutlikku toomist,” ütleb HANZA grupi tegevjuht Erik Stenfors. HANZA Balti klastri president Emöke Sogenbits lisab: „Regionaalne tootmine on tulevik, uus tehas toetab meie kasvu nii olemasolevate kui ka uute klientide puhul.“

    Arvame, et HANZA uus tehas on mitte ainult HANZA, vaid ka Tartu ja maakonna uus pärl.

    Metallitööstus PlasmaPro

    PlasmaPro andis vanale tehasele uue ilme ja kasvatas mahte.Foto: PlasmaPro

    Miks peaks PlasmaPro tehasest saama aasta tehas 2022?

    PlasmaPro on 2015. aastal loodud 100% erakapitalil põhinev Pärnumaa ettevõte. Ettevõte tegeleb metallide töötlemisega ning peamiseks tööks on lehtmetallist detailide väljalõikamine plasma, gaasi ja laseriga. Lisaks pakume torulõikust, detailide painutamist, rullvaltsimist, lihvimist, puurimist, keermestamist.

    PlasmaPro OÜ paneb suurt rõhku ettevõtte arengule nii tänapäevaste masinate soetamise, robotiseerimise, kui tööliste koolitamisega. Piirkonna inimestele pakume tööd uute lisanduvate töökohtade näol ja jätkame koostööd ka Töötukassaga pikaajalistele töötutele töö võimaldamises.

    Oma klientide tellimustele tagame kiire tarne, maksimaalse kvaliteedi ja konkurentsivõimelise hinna. Omame ISO 9001 ja ISO 14001 sertifikaate, EN 1090-1 tõestab, et võime toota termilise lõikusega terasest ja alumiiniumist valmistatud detaile, mis on ettenähtud kasutamiseks ehitise kandeelementidena ehitamisklassiga kuni EXC 4 (kõrghooned ja sillad). Samuti omame AQAP 2110 sertifikaati NATOle toodete valmistamiseks. Oleme liitunud ülemaailmse SSAB kontserniga Hardox Wearparts, samuti Eesti Kaitsetööstusliiduga ja Eesti Masinatööstusliiduga.

    Oleme edukalt ellu viinud ettevõtte digitaliseerimise programmi (mida arendame järjepidevalt edasi), mille raames valmis meil uus ja ainulaadne, just meie ettevõtte jaoks loodud tootmisprogramm, samuti ka starditoetuse projekti metallitöötlemise arendamiseks ettevõttes. Projekti edukust näitab muuhulgas ka ettevõtte käibe kiire kasv. Oleme suunanud raha uute tehnoloogiate elluviimisse ja nende rakendamisse ehk siis automatiseerimine ja digitaliseerimine on meie ettevõtte igapäevane tegevus. Nii EAS´i, PRIA kui KIK´i abi on andnud meie arengule suure tõuke.

    Panustame oma tootmises igapäevaselt keskkonnasaaste vähendamisse ning keskkonnahoiu suurendamisse. Meil on tänapäevased ökonoomsed seadmed, meie tootmisjäägid lähevad taaskasutusse. Seoses töömahu suurenemisega ja uute seadmete juurde soetamisega pitsitas meid 2020. aastal tõsine ruuminappus. 2021. aasta suvel kolisime oma kaks tootmisüksust (kokku 1100 m²) kokku Sindi endise ketrusvabriku ruumidesse (4200 m²), kus alustasime kiirelt maja renoveerimistöödega. Seega meie tootmisruumid suurenesid kokku 3100 m².

    Ventilatsioonisüsteemide tootja ETS NORD

    Foto: ETS Nord

    Miks peaks ETS NORDi tehasest saama aasta tehas 2022?

    Ükski hea projekt ei saa valmis aastaga, kuid alati võib lugeda mingit hetke läbimurdeks. Nii ka ETS NORD Tallinna tehase loos.

    Kõik sai alguse eesmärgi püstitamisest juba kolm aastat varem. Läbi disainmõtlemise prisma vaatasime otsa oma klientide tegelikele vajadustele, mida nad ei olnud ise osanud endale defineerida. Meie arendustiim töötas välja modulaarsete toidutööstuse ning suurköökide ventilatsioonilahenduse, mida oleks võimalik standardiseeritud osadest lihtsalt koostada, kolm korda väiksemas pakendis transportida, mis täidaks kõige kaasaegsemaid hügieeninorme, oleks energiasäästlik, lihtsalt optimeeritav ja taaskasutatav.

    Selle projekti käigus töötati välja digitaliseeritud pilvepõhine integreeritud tarkvarade paket, mis algas digitaliseeritud ventilatsioonilahenduste 3D-modelleerimise ning süsteemide BIM digitaalse kaksiku loomisega. Sealt eksporditi andmed WEB tellimiskeskkonda, mille järgi loodi automaatselt toodete tehnoloogia, materjalide listid ning vajalikud CAM programmid CNC pinkide jaoks. Edasi genereeriti juba tellimused, jooksutati läbi tootmise ning logistika kuni kliendile välja. Lõpuks jõudis tellimus hooldusmoodulisse, kus võeti kontrolli alla toodete käivitamine ja garantiihooldus.

    Meie tootmisele sai suurimaks väljakutseks suurusjärgu võrra paremale täpsusklassile üleminek. Selleks, et modulaarsed detailid lihtsalt omavahel kokku läheks ning oleks tagatud nende universaalne vahetatavus, nagu LEGO klotsidel, pidime investeerima täiesti uue tasemega tootmisliinidesse ja töökultuuri.

    Õnneks olid meil olemas juba CNC-stantsid ja laserlõikurid, millega saime pinnalaotuste täpsuse viia viie sajandiku millimeetrini. Lisaks soetasime Salvagnini kõige modernsema P4 LEAN töökeskuse, mis ühe positsioneerimisega suutis painutada kõik küljed ja tänu automaatsele paindenurga mõõtmis-korrigeerimissüsteemile tagas paindenurga täpsuse 0,1 kraadi olenemata materjali paksuse või jäikuse kõikumistest. See omakorda võimaldas meil kasutusele võtta Trumph laserkeevitusroboti. Selleks, et sulatada kvaliteetselt kokku kahte ühemillimeetrist roostevaba terasest lehte ning seda veel 3D keevitusjoone järgi, oli vaja saavutada detailide positsioneerimistäpsuseks 0,1 mm.

    Sellist tehnoloogiat ei olnud enne meid keegi veel ventilatsioonitööstuses kasutanud. Vahepeal täiesti lootusetuna tundunud ülesanne sai siiski eelmisel aastal juurutatud ning tänaseks võime öelda, et oleme oma kvaliteedi ning tootlikkuse osas maailma turuliidrid.

    Unikaalne modulaarne lahendus on lubanud meil täppisdetaile lattu toota ja nendest kiirelt vajalikke seadmeid kokku monteerida. Tootmise inimtöö mahukus on vähenenud kaks ja pool korda ning siin on veel reservi üle poole.

    Me oleme sertifitseerinud oma tooted kõige rangemate HACCP toiduohutuse normide alusel, täites tänu puhtale keevitusjoonele parimaid antibakteriaalsuse nõudeid. Meie tooted on nõutud üle Skandinaavia ja laieneme kogu Euroopa suunal. Modulaarne lahendus on võimaldanud meil viia koostamine kliendile lähemale, oleme avamas oma esimest koostamistehast Araabia Ühendemiraatides, kuskohast saadame tooteid Lähis Ida regiooni, mis jääb Suessi kanali taha.

    Vaatamata koroonakriisile kasvasime restoranide ventilatsiooni sektoris eelmisel aastal kaks korda ning sellel aastal jätkame samas suurusjärgus.

    ETS NORD AS müük eelmisel aastal oli 59,2 miljonit eurot ja ärikasum 4,3 miljonit eurot. Müügitulu kasvas võrreldes 2020 aastaga 21% ja ärikasum 42%. Grupis töötab kokku 400 inimest, Tallinna tehases nendest üle 250. Eelmisel aastal eksportis ettevõte 82% oma toodangust.

    Elektrilahenduste looja Ensto Building Systems

    Ensto Buising Systems ehitas Keila tehase 3500 ruutmeetri võrra suuremaks. Fotol tehase juht Nadežda Dementjeva.Foto: Ensto Building Systems

    Miks peaks Ensto Building Systemsi tehases saama Aasta tehas 2022?

    Ensto Building Systems laienes ja kasvatas tootmismahte.

    Kasvav nõudlus kvaliteetsete elektriseadmete ja -lahenduste järele on olnud ajendiks Ensto Building Systemsi tehase laiendamisele 2021. aastal. Tänavu jaanuaris valminud tootmishoone laiendusega kahekordistab ettevõte senise tehasepinna. Töötajate arv on aastaga kasvanud 50 võrra. Ehitustööde valmimise eest kandis hoolt Harju KEK ning hoone ehitus läks maksma üle kolme miljoni euro.

    Ensto Building Systems on nutikate elektriseadmete ja -lahenduste tootja, mis valmistab Keila tehases mitmesuguste elektritarvikute kõrval ainsana Eestis ka elektriautode laadimisjaamasid ja nutikaid elektriradiaatoreid. Tehase laienduse eesmärk on kasvamine. 2021. aastal moodustas tootmismahtude kasv ca 50%, sel aastal suurenevad mahud laiendustööde järel veel 10%.

    Üks suurima kasvuga tooterühmi on elektriautode laadijad. Laiendusega suurendas ettevõte oluliselt laadimisjaamade tootmise ala ning seal prognoosime tänavu 50%-list tootmismahtude kasvu. Kui võrrelda 2021. aasta algusega, siis näiteks elektriautode laadijate nõudlus on ainuüksi Eestis kasvanud 2,5 korda ja kõigi turgude peale kokku rohkem kui 35%.

    Tehase laiendus oli ka eelduseks elektriautode laadijate tootmisala suurendamisele. Ehituse järgselt suurenes laadijate tootmise ala 20%. Lisaks on nüüd kodulaadijate tootmisel eraldiseisev koostamise ja testimise liin. Laiendus tagab laadijate osakonnale arengupotentsiaali ka edaspidi tootmisala suurendada.

    Keila tehases valmistatud tööstussektori tooted moodustasid eelmisel aastal suurima osa ettevõtte müügist rahvusvahelistel turgudel, nende toodete hulka kuuluvad näiteks karbid nõudlikesse keskkonnatingimustesse. Karpide tootmisvõimekuse tõstmiseks investeeris ettevõte möödunud aastal ca 200 000 eurot, soetades juurde CNC freespingi ja pakkeliini, mis muudavad tootmisprotsessi kiiremaks ja paindlikumaks.

    Ettevõte vajas suuremat tehasepinda kasvustrateegia elluviimiseks, sest nõudlus elektriseadmete ja lahenduste järele on märkimisväärselt kasvanud. Keila tehasel on koos uue hoonega varasema 3500 ruutmeetri asemel nüüd 8200 ruutmeetrit tehasepinda, kus töökohti on 220 inimesele. Töötajate arv on aastaga kasvanud 50 võrra ning hetkel vajatakse juurde veel ca 30 uut inimest.

    Laiendatud tehasesse koonduvad kõik ettevõtte tootmisüksused: elektriautode laadimisjaamade, nutikate elektriradiaatorite ja mitmesuguste elektritarvikute tootmine. Tehase äsjavalminud osas asub elektriautode laadijate laiendatud tootmine ning komponentide ladu, mille osatähtsus on koroonakriisi valguses oluliselt kasvanud.

    Ensto Building Systems toodab Keila tehases nutikaid elektriseadmeid, sealhulgas ainsana Eestis elektriautode laadijaid ja elektriradiaatoreid ning valgusteid. Eestis on ettevõttel tehased Keilas ja Paides, kus töötab kokku 290 töötajat. Ensto Building Systems kuulub alates eelmise aasta novembrist rahvusvahelisse kontserni Legrand. 150-aastase ajalooga Legrand tegutseb ligi 90 riigis ja kontsernis töötab üle 36 700 töötaja. Ettevõtte 2020. aasta käive oli 6,1 miljardit eurot.

    Anna oma hääl siin:
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.