Äripäev • 2 aprill 2015

Sõnajalad astuvad õunaärisse

Andres Sõnajalg, Siiri Sõnajalg (Andres Sõnajala abikaasa), Viivi Sõnajalg (Oleg Sõnajala abikaasa) ja Oleg Sõnajalg.  Foto: Julia-Maria Linna, Äripäev

Seni eeskätt tuuleenergeetikale pühendunud perekond Sõnajalg rajab Saaremaale Ansekülla kahele hektarile õunaaia.

“Plaan on tõsine ja loodan, et see realiseerub,” ütles õunaaia rajamise eestvedaja, Oleg Sõnajala poeg Mikk Sõnajalg Saarte Häälele. Tema sõnul istutatakse sel sügisel kahele hektarile põllumaale 1300–1400 õunapuud.

Hiljuti PRIA-st väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetust taotlenud Mikk Sõnajalg rääkis, et lisaks lauaõunte kasvatamisele plaanivad nad hakata valmistama ka õunamahla ja -moosi. “

Saarte Hääl kirjutab, et Anseküla õunaaed rajatakse Mikk Sõnajala ettevõtjast isa Oleg Sõnajala 6 ha suurusele maatükile, mille pealt tehti varem müügiks heina, kuid mis on nüüd juba pikemat aega seisnud kasutuseta.

“Sõrve on Eesti päikeselisim koht, siin on pehme kliima, kõige väiksemad temperatuurikõikumised ja sobilik muld,” rääkis Sõnajalg. “Õunakasvatus on praegu Eestis mõnes mõttes ka natuke defitsiidis, paljud vanad õunapuuaiad lähevad kasutusest välja, samas kui nõudlust õunte järele on,” lisas ta.

Logistikaerialal töötav ja kinnisvarahalduri haridust omandav Mikk Sõnajalg ütles, et aiandust on ta uurinud hobi korras. “Tänapäeval on materjalid internetist ja igalt poolt väga hästi kättesaadavad ning kui mingisse teemasse tugevalt süveneda, saab ennast väga hästi kõigega kurssi viia.”

Hetkel kuum