• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pilved EASi nõukogu kohal

  Riigikogus käinud EASi juhid pidid selgitama EASi nõukogu liikme Tea Varraku võimalikku huvide konflikti.

  Eelmise nädala esmaspäeval olid EASi juhid kutsutud riigikogu majanduskomisjoni. Juhatuse liikmetelt Taavi Laurilt ja Martin Hirvojalt ning nõukogu esimehelt Cinzia Siigilt päriti võimalike huvide konflikti kohta seoses endise EASi juhatuse esimehe ning praegu nõukogus istuva Tea Varrakuga, kirjutab tänane Äripäev.
  Nimelt juhib Varrak 2011. aasta märtsist Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) innovatsiooni- ja ettevõtluskeskust Mektory, mis aitab koostada ja administreerida ka EASi toetusi.
  EASi andmetel sai TTÜ 2012. aastal kokku ligi neli miljonit eurot toetust, millest Mektory toetus moodustas 349 998 eurot.
  Riigikogu majanduskomisjoni esimehe Kaja Kallase sõnul tõstatus komisjonis Varraku küsimus. EASi nõukogu esimehe selgitusel nõukogu liikmed toetuste jagamise protsessis ei osale ja ka ei otsusta midagi. 
  "Süüdi" Eesti väiksus
  “Kui juriidilises plaanis probleemi ei ole, siis küsimusi see ikkagi tekitab,” märkis Kallas. Tema sõnul on sellel teemal mitu tahku. Ühest küljest on Eesti nii väike riik, et kõik on varem kusagil töötanud ja kas seda saabki lõpuni piirata või reguleerida. Samuti ei ole TTÜ Tea Varraku erafirma, ta seisab oma organisatsiooni eest.
  “Teisest küljest on see eetika küsimus ka. EASis otsuseid ette valmistavad inimesed on kunagi tema tööle võetud ja see võib neid alateadlikult mõjutada,” sõnas Kallas.
  Varraku kinnitusel on EASi protsessidele toetudes huvide konflikti tekkimine välistatud ning EASi nõukogu ei tegele ega ole kunagi tegelenud projektide taotlustega ja rahastamisotsustega.
  Teine kummastav küsimus oli riigikogu majanduskomisjonis EASi juhatuse liikmete otsus eraldada 200 000 eurot Vjatšeslav Leedo firmale. Sellest otsusest saab lugeda artiklist "EASi kummaline rahasüst Leedo firmale".
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ühes asjas on meil parim valitsusjuht, juhtumisi ülitähtsas asjas
Peaminister Kaja Kallas on välispoliitikas näidanud sisu ja jõudu. Seesama aus julgus tuleb tal leida ka riigisisestes küsimustes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peaminister Kaja Kallas on välispoliitikas näidanud sisu ja jõudu. Seesama aus julgus tuleb tal leida ka riigisisestes küsimustes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sõja risk on nafta hinna ajanud seitsme aasta tipptasemele
Nafta hind on tõusnud viimase seitsme aasta tipptasemele, mida analüütikud põhjendavad sõja puhkemise riskiga Ukrainas.
Nafta hind on tõusnud viimase seitsme aasta tipptasemele, mida analüütikud põhjendavad sõja puhkemise riskiga Ukrainas.
Raadiohommikus ükssarvik, riskiraha ja kuidas leida töötajaid, kui neid ei ole
Äripäeva raadio hommikuprogrammis teeme reedel juttu riskantsetest ja kiiresti arenevatest valdkondadest ning nende võimalustest. Samuti ühest kallist veast, mille investorid enda teadmata sel aastal teha võivad.
Äripäeva raadio hommikuprogrammis teeme reedel juttu riskantsetest ja kiiresti arenevatest valdkondadest ning nende võimalustest. Samuti ühest kallist veast, mille investorid enda teadmata sel aastal teha võivad.
Toomas Taube: taasiseseisvunud Eestis sai tööõigus ühena esimestest uue seaduse
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.