Veskimägi EASist: laimukampaania

Kaisa Gabral 20. märts 2014, 10:48

EASi uue juhi Andres Rannamäe pea kohal lasub kahtlus võimaliku rahakantimise osas. EASi nõukogu liikme Enn Veskimägi sõnul on see täielik laim ja Rannamäe pole midagi seesugust teinud.

Eesti Ekspress kirjutas, et läinud neljapäeval Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse uueks juhatuse liikmeks valitud Andres Rannamäe osas võttis rahandusministeerium ühendust politsei ja prokuratuuriga, teavitades Euroopa Pettustevastasest Ametist (OLAF) saadud infost, et Rannamäe võib olla seotud 570 000 euro teadusrahade kantimisega.

Küsimustele vastab EASi nõukogu liige Enn Veskimägi:
Kuidas kommenteerite seda juhtumit?
Ega ma ei taha seda kommenteerida, kogu see värk ei vasta tõele, mingit kantimist ei ole. See on puhas laimukampaania. See on teatud inimeste väljamõeldis. Me oleme saanud mõlemipoolsed selgitused, meil on nõukogu järgmisel nädalal ja eks me siis arutame seda. Mina võin teile kinnitada, et see on laim.

Kuid miks seda siis tehakse, mis on eesmärk?
Kellelgi on huvid ja võib-olla see, et see praegune kandidaat on liiga neutraalne, konkreetselt ei allu või pole… kellegi käepikendus. Mina võin kinnitada, mul on materjal läbi loetud, et see on puhas laim.

Uue valitsuse koalitsioonileppes on ka kirjas, et plaanitakse lahendada pikaaegne EASi juhtimiskriis. Kuidas seda kommenteerite?
Teate, seal ei ole juhtimiskriisi. Kodanik Alamets, kes oli pikka aega EASi juht, seal tulid välja probleemid, kus auditid näitasid, et tegemist oli riigiabiga ja rida ettevõtetel tuli raha tagasi maksta – see oli üks põhjus, miks Alamets lahkus.

Kuid siis, kui läbi avaliku konkursi otsiti uut juhti, siis võib-olla Taavi Laur, kes valiti toona, võib-olla see valik oli vale. Ega siis alati ei näe inimest läbi ja see inimene ise ka tunnistas, et kogu organisatsiooni juhtimine käis tal üle jõu. Nüüd korraldati uus konkurss. Kusjuures vahepeal, kui Taavi Lauri otsiti, oli kolmeks kuuks nõus juhtimist korraldama Raul Parusk, kuid tema pidigi vaid kolm kuud olema.

Ma ei nimetaks seda juhtimiskriisiks. Ikka juhtub, et ühe inimesega võib ebaõnnestuda ja lootused on suuremad. Kriisiks seda nimetada ei saa.

Kelle valed otsused need on olnud?
Noh, ma ei taha öelda, kelle suunitlus see oli. Kuid mingit rolli mängis Taavi Lauri valikus ka MKM [majandus- ja kommunikatsiooniministeerium]. Eeldati, et kuna ta tuli pangast, siis on väga suurte kogemustega. Kuid tegelikult ei olnud nii suuri kogemusi, et nii suurt firmat juhtida.

Ma küsin vastu, Eesti Ekspressis on mitu toimetajat lahkunud, Postimehest ka, on see siis kriis või?

Suur muutuste ajastu pigem. Ma küsin seda teie käes seepärast, et uue valitsuse koalitsioonileppes on ka see punkt sees, et pikaaegne juhtimiskriis EASis lahendada.
Mina ei ütleks, et see on kriis. Inimeste suhtes oli valik ebaõnnestunud. Rannametsa osas ma olen veendunud, et see on hea valik.

Uus majandusminister on Urve Palo, kuidas suhtute sellesse ja mida temast arvate?
Tunnen teda suhteliselt hästi. Kuid ega meil suuri kokkupuuteid pole. Tubli ja aktiivne naine, ma arvan, et ta saab hakkama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. March 2014, 11:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing