Andres Aarelaid • 5. detsember 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Häbi, ettevõtjad!

Andres Aarelaid  Foto: Erakogu

IT-ettevõtja Andres Aarelaid häbistab ettevõtjaid, kes tahavad sotsiaalmaksulae kehtestamise kaudu oma kasumit suurendada.

Lugesin  huviga 4. detsembri Äripäevast, et ligikaudu 70% ettevõtjatest toetab sotsiaalmaksu lae kehtestamist. Põhimõtteliselt on kõik ju õige, see suurendab kasumit. Aga mujal maailmas on kõrgema palgaga isikud üldiselt kõrgemini maksustatud, kas siis astmelise tulumaksu kaudu või mõnel muul moel. Meil aga soovitakse sellest kõrvale viilida, tuues põhjuseks, et muidu ei saa kõrgepalgalisi palgata.

Saab küll, härrased! Ei ole vaja maksude arvel oma kasumlikkust veelgi suurendada. Eriti nähtav on see taotlus infotehnoloogiasektoris. Olukorras, kus pensioni ressursse pikajalises perspektiivis niigi napib, ei tohiks see nii olla.

Tahaksin kummutada veel ühe väärarusaama: meie kehva seisu tahetakse põhjendada masuga. Sellist asja nagu masu pole meil 21. sajandil olnud veel, kahjuks. Oli 2008. aastal alanud finantskriis, eelnev ületarbimine ja sellele järgnenud loogiline langus, nõus. Aga majandus on kogu aeg samas (kehvas) seisus olnud kui praegugi.

Ükskord peab kohale jõudma, et see ongi meie normaalne seis. Saan aru, et see on üsna revolutsiooniline avaldus, aga tegelikult on see nii. Sellest arusaamise korral  ei peaks näiteks ettevõtjad otsima sotsiaalmaksu lagede sarnaseid lahendusi. Meil aina oodatakse, et millal masu läbi saaks, et taas üle jõu laenama ja kulutama hakata. Tuleme ometi maa peale!  Jõukaks on võimalik saada ainult edukama ettevõtlusega.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt