Eliisa Matsalu • 12. oktoober 2015 kell 21:01

Paigalseis meelitab välisinvestorit

Äripäeva ajakirjanik Eliisa Matsalu.  Foto: Andras Kralla

Närviliste maailmaturgude kõrval muutub Eesti stabiilsus välisinvestoritele atraktiivseks, leiab Äripäeva ajakirjanik Eliisa Matsalu.

Eestlased on mõnda aega pead murdnud, miks me ei arene nii kiiresti ja suurelt, kui seda teeb viimasel ajal Leedu. Leedu meelitab mitme kinnisvaraspetsialisti sõnul viimasel ajal rohkem välisinvestoreid kui meie ja nagu võiduhimulistele eestlastele kombeks, me pole sellega rahul.

Samal ajal, kui mitmed välis­investorid vaatavad Eestit, Lätit ja Leedut ühtse Balti riigina ja eelistavadki tihti Leedu kinnisvara, tuli Eestisse sel suvel uus tegija, kellel on meie ärikinnisvaraturul suur roll. ­Prantsuse fondide rahasid paigutav investeerimisfirma kavatseb aasta lõpuks omada Eestis kokku kuut hoonet ja plaanib oma portfelli väärtust vähemalt 150 miljoni euroni kasvatada. 

Stabiilsus köidab

Investeerimisfirma juhi sõnul meelitas neid siia meie stabiilne ja otsekohene keskkond. Ajal, mil maailmaturud on närvilised ja reageerivad igale tegurile ebaloogiliselt tundlikult, on Eestis rahulik ja turvaline. Kui meie tunneme muret, et püsime paigal ja teeme liiga väikeseid samme, on Eesti stabiilsus välis­investoritele muutunud hoopis atraktiivseks. See on meile suur kompliment.

Võib-olla ongi eestlaste aeglus tundlike turgude ajastul meie trumbiks. Võib-olla ei tulekski eeskuju võtta puhkusi vähendavast Soomest või tööpäevi lühendavast Rootsist, vaid tuleks veidi kauem aega anda, et meie enda nüansid hakkavad lõpuks tagasi andma.

Hetkel kuum