Vilja Kiisler • 18. november 2015 kell 9:36

Savisaar on süüdi

Vilja Kiisler  Foto: Andras Kralla

Võimalus, et Keskerakond paneb kõrvad pea alla, tekitab arvamusliidrites alati kohalike venekeelsete häälte ja laiemalt poliitilise esindatuse küsimuse. Äkki hakkavad nõudmisi esitama? Mässama? Oli see Savisaar, mis ta oli, aga muukeelseid siiski hoidis raamis.

Päriselt on ikka nii, et nimelt Savisaar Keskerakonna juhina on teinud kõik, et siinsed venekeelsed jumala eest ei lõimuks, eesti keelt ei oskaks ja asjadest eriti aru ei saaks. Lõimunud venekeelsed ju ometi ei hääletaks za Savisaara, sest nad ei elaks venekeelses infoväljas, mida Keskerakond neile maksumaksja raha eest välja antava Stolitsa kujul lahkesti pakub. Nad loeksid Eesti lehti, vaataksid eesti telet, loeksid eestikeelseid raamatuid ja osaleksid eestikeelses elus. Neil oleks palju suurem silmaring ja suhtlusringkond, nad leiaksid kergemini tööd ja saaksid igapidi paremini hakkama.

Savisaare pikaajaline huvi on olnud, et tema valija oleks vaene – muidu pole ju talle mõtet mingit munitsipaalpoodi teha; rumal – sest muidu ei vaataks ta Tallinna Televisiooni; ega oskaks eesti keelt – muidu ta saaks äkki aru, et Eestis on peale Keskerakonna veel teisigi poliitilisi jõude, mis iseenesest võiks tema huve palju paremini kaitsta. Savisaar on oma valijat alati halastamatult ära kasutanud, venekeelset aga eriti. See on olnud võimalik, sest teised parteid pole kahjuks üldse osanud teist keelt kõnelevate valijatega suhelda. Ühelt poolt teiste parteide tegematajätmine, teiselt poolt aga Savisaare kalk rehkendus.

Hetkel kuum