Mari Mets • 2 veebruar 2016

90ndate tagasitulek

Mari Mets  Foto: Andras Kralla

Veebruariga algasid vist uuesti 90ndad: laekuvad regulaarsed teated röövimistest, mõrvadest ja kurjategijate omakohtu vohamisest, kirjutab ajakirjanik Mari Mets.

Lähiaja sündmustest jääb paratamatult mulje, et Eesti on tõeline Ida-Euroopa kants, kus kerkivad taas esile kõrilõikajad ja omakohtupidajad. Niiviisi ei saagi varsti enam pahaks panna, kui mõnest lääne seriaalist jookseb jälle läbi Eesti päritolu tegelane, näiteks kullaröövel või muidu pahade kavatsustega kurjategija.

Sel ajal, kui Kelly Sildaru tegi reede õhtul Ameerikas vigursuusaajalugu, tõmbas autotäis Lõuna-Eesti noormehi kõigepealt nina täis ning läks oma bemmiga Vao külla pagulaskeskusse korda rikkuma. Tungisid sinna purjuspäi sisse, provotseerisid kaklust. Enne politsei saabumist põgenesid. Kõigil varasem kriminaalkaristus.

Röövmõrvarid ja rusikamehed

Saabus nädalavahetuse teine peoõhtu, seekord Pärnus. Kaks mehehakatist (18- ja 20aastane), kes olid Ühendkuningriigist koju käimas, tellisid Pärnus ööklubi ette takso, paludes sõita Pulli külla. See sõit jäi aga taksojuhile viimaseks, sest noormehed tegid käed veriseks, tapsid taksojuhi, veeretasid tema laiba Pulli maanteekraavi ja röövisid takso. Plafooni rebisid nad takso katuselt maha, raadiosaatja kiskusid välja ja panid Ikla poole ajama.

Nüüd redutavad mõrvarid Leedus arestikambris, politsei hakkab neid mööda põgenetud teed tagasi sõidutama. Taksojuhilt röövitud auto seisab Leedus, „vägilaste“ limpsipudelid ja verised kindad tagaistmel.

Samal ajal koguvad Eestis populaarsust Odini sõdalased, mis on pärit justkui Põhjamaadest, kuid kodumaise touch'i annavad Eestis sellele ikka liikmed ise – staažikad kurjategijad. Sõdalased lubavad hakata Tallinna tänavatel korda pidama, et sisserändajad siin kurja teha ei saaks ning ikka teaksid, millised kombed siin valitsevad. Isehakanud korravalvurite seas paistavad silma suureks kasvanud ja ampluaad laiendanud lapskurjategijad, varem kangialustes välismaalasi röövinud pätid ning labased tänavalkäijate peksjad.

Kui nädala teine pool tuleb sama 90ndad kui algus, püsib mõistlik eestlane ilmselt nädalavahetusel nelja seina vahel ja tänaval vaatab regulaarselt üle õla. Tark tormab kiiresti koju, pipragaas taskus.

Hetkel kuum